یك خبر و چند نكته
تعداد بازدید : 0
مسئولان و افتخارات ملی
پناهنده- در سی و هفتمین دوره رقابت های بین المللی اختراعات ژنو كه بیش از هزار طرح توسط تیم های 40 كشور جهان ارائه شد، كشور ایران مقام اول تیمی این رقابت ها را كسب كرد.
اعلام این خبر در عین حال كه باعث خوشحالی تمام مردم و به خصوص جامعه علمی و پژوهشی كشور شد وظیفه و رسالت متولیان و بانیان امور علمی و پژوهشی كشور را بیش از پیش سنگین تر كرد چرا كه كسب این مقام سندی دیگر بر استعداد و پژوهش مداری جوان و نوجوان ایرانی است كه باید آن را جدی گرفت و ضمن قدردانی از این سرمایه های ملی، از هم اكنون برای شناخت دیگر استعدادهای پنهان جامعه قدم برداشت.
بدون شك برای خوب زیستن در عصر فناوری، ضرورت داشتن توانایی های بالفعلی مثل تفكر، استدلال، تصمیم گیری و حل مسئله انكار ناپذیر است به عبارت دیگر ما در عصری زندگی می كنیم كه تغییرات در ابعاد گوناگون و با سرعتی فزاینده صورت می گیرد به طوری كه حتی بشر كه توسعه و ترقی به كمك فكر او به وجود آمد و از این همه پیشرفت، تكنولوژی و عجایب عصر اطلاعات و ارتباطات شگفت زده است البته انسانی كه بالقوه پژوهش مدار است نه تنها از این تغییرات به سادگی نخواهد گذشت بلكه مدام در فكر و اجرای تغییری سازنده تر و كاربردی تر است.
تغییری كه بتواند در وهله اول نیازهای جامعه بشری را پاسخگو باشد.از سوی دیگر تحولات روزمره زندگی بشر در عصر حاضر و مدرن، از گسترش روز افزون علم و دانش خبر می دهد.اما متاسفانه با وجود اعتراف و اذعان نسبت به اهمیت علم، پژوهش و تحقیقات نگاهی گذرا و منطقی به این حوزه موید آن است كه آن طور كه باید و شاید پژوهش مورد توجه قرار نگرفته به طوری كه می توان گفت این حوزه با دشواری ها و تنگناهای ساختاری و عملكردی بی شماری مواجه است، حال تصور كنید خلاقیت و كسب مقام های علمی با وجود این مشكلات چه همت و چه سختی هایی را می طلبد!
به همین علت است كه از خلاقان و نام آوران عرصه علم و پژوهش كشور به عنوان سرمایه های ملی یاد می شود، سرمایه هایی كه در همه ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی برای جامعه ایرانی ارزشمند و عزیز هستند.اما چه كنیم این سرمایه های ملی هدر نروند؟!
پدیده مهاجرت نخبگان مسئله ای نیست كه امروز به وجود آمده و تنها مختص جامعه ما باشد بلكه این پدیده چندین دهه است كه ذهن و فكر بسیاری از خلاقان و نخبگان را به خود مشغول كرده و بسیاری نیز آن را عملی كرده اند.
اما نكته جالب توجه این است كه با وجود این كه همه می دانیم چرا نخبگان مهاجرت می كنند و بدتر این كه چرا آن ها كه رفته اند تمایلی برای بازگشت ندارند اما باز هم اقدامی نمی كنیم و فقط نظاره گر از بین رفتن سرمایه های عظیمی هستیم كه هر كدام می توانند برای توسعه و پیشرفت كشور ستونی قدرتمند باشند.
بدون شك اصلی ترین و عمده ترین دلیل مهاجرت نخبگان آن گونه كه آن ها بارها عنوان كرده اند نبود امكانات و تجهیزات كافی پژوهش، بها ندادن به علم و پژوهش و دانش مداران آن گونه كه شایسته است و نبود شرایط ادامه تحصیل در كشور است، دلایلی كه همگی راه حلی هایی ساده و قابل اجراشدن دارند و شاید دلیل عمده بر طرف نشدن آن ها در شرایط فعلی را بتوان سهل انگاری برخی متولیان عنوان كرد.
متاسفانه با وجود این كه مسئولان هم می دانند نبود امنیت اقتصادی و علمی، نبود اعتبار اجتماعی و موانع بی شمار دیگر برای تحقیق و پژوهش در كشور باعث شده هر روز شاهد پدیده فرار مغزها باشیم باز هم فقط به ذكر و ارائه راهكار برای این مقوله مهم بسنده می كنند بدون این كه حركتی قابل توجه برای ممانعت از خروج نخبگان انجام شود شاید در اذهان تعدادی از ما نقش بسته كه نخبه ها تربیت می شوند كه به راحتی از دست بروند!
از سوی دیگر باید پذیرفت مهاجرت نخبگان علمی و محققان عرصه علم و پژوهش به جوامعی كه بستر كار برای آن ها فراهم تر است به نوعی احساس نبود اطمینان فكری و اجتماعی را در بین دیگر نخبگان ایجاد می كند و این مقوله یعنی بی انگیزه شدن در اول راه بدون بررسی جوانب و تجربه كار، بنابراین پدیده مهاجرت و فرار مغزها را باید جدی گرفت در غیر این صورت شاهد تبعات و عوارض سوء ناخواسته آن خواهیم بود.
از جمله راهكارهای كاربردی كه می توان برای محو این پدیده انجام داد این است كه شرایط ادامه تحصیل و فعالیت این قشر را در جامعه مهیا تر از گذشته كرد البته باید پذیرفت امكانات و تجهیزات علمی موجود به خصوص در مراكز علمی و دانشگاهی مطابق با تكنولوژی روز و عصر مدرن نیست و از سوی دیگر كمبود این امكانات باعث شده همه نتوانند به منابع تحقیقاتی خود دست یابند.
از سوی دیگر امید است با ارتقای سطح علمی مراكز دانشگاهی دوره های جدید آموزشی و كسب ضوابط لازم علمی و پژوهشی، مقاطع بالای تحصیلی در تمام رشته های تحصیلی راه اندازی شود.
تخصیص بودجه های تحقیقاتی و پژوهشی بیشتر به طرح های پژوهشی كاربردی بر اساس اولویت بندی از دیگر اقداماتی است كه می تواند در نهادینه كردن پژوهش موثر باشد چرا كه بسیاری از نخبگان و سرمایه های علمی ما به دلیل حمایت نشدن های مالی و مشكلات موجود در این زمینه طرح های خود را ناتمام می گذارند یا به دنبال حامی هستند كه بتواند طرح آن ها را حمایت كند و این مقوله بدون شك اگر بر طرف نشود زمینه ساز تهاجم علمی در كشور خواهد شد.
بهادادن و شناخت جایگاه نخبگان و شناخت ارزش علم نیز می تواند این قشر را دلگرم كند و در ایجاد انگیزه برای فعالیت های آن ها مثمرثمر واقع شود.
البته آن چه واضح و مبرهن است این است كه در هیچ نقطه ای از دنیا امكانات و تجهیزات به صورت ایده آل وجود ندارد اما به طور قطع با ارتقای سطح كمی و كیفی امكانات فعلی در كنار توجه بیشتر به پژوهش می توان شرایط بهتری را برای پژوهشگران مهیا كرده و تا حدی از فرار مغزها جلوگیری كرد.
از سوی دیگر می توان با فرهنگ سازی به قشر جوان و نخبه فهماند كه ماندن و كسب افتخار برای كشور بسیار با ارزش تر از حضور در كشورهای بیگانه و افتخار آفرینی برای دیگران با نام و سرمایه اولیه ایران است.
به امید روزی كه با ارائه و اجرای تمهیدات مناسب بتوانیم از تمام سرمایه های علمی، فنی و مالی در امر توسعه و پیشرفت روزافزون كشور بهره مند شویم و دیگر شاهد مهاجرت نخبگان به دلایلی ساده و قابل حل نباشیم.
فراموش نكنیم پدیده فرار مغزها به دلایلی كه عنوان شد می تواند تنشی بزرگ بر فضای فكری حاكم بر جامعه علمی وار كند، تنشی كه پیامدهای آن به طور قطع جبران ناپذیر خواهد بود.
معاون آموزش و تحقیقات دانشگاه علوم پزشكی در گفت و گو با خراسان خبر داد:
تعداد بازدید : 0
موافقت وزارت بهداشت با جذب دستیار تخصصی رادیولوژی
پناهنده- وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی با جذب دستیار تخصصی رادیولوژی در دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند موافقت كرد.معاون آموزش و تحقیقات دانشگاه علوم پزشكی بیرجند با بیان این كه بسیاری از مراكز آموزش عالی تیپ یك فاقد رشته رادیولوژی هستند به خبرنگار ما گفت: آموزش رشته تخصصی رادیولوژی در این دانشگاه منوط به پذیرش دستیار تخصصی در دو رشته دیگر شده است.
به گفته دكتر دهقانی امكان بودن 6 عضو هیئت علمی، 5 نیروی آموزشی دوره سی تی اسكن و 3 نیروی آموزش دیده MRI از جمله دلایل موافقت وزارت با جذب دستیار تخصصی رادیولوژی عنوان شده است.
وی در ادامه از قطعی شدن راه اندازی كارشناسی ارشد آناتومی از مهر ماه سال جاری در دانشگاه علوم پزشكی بیرجند خبر داد و اضافه كرد: در رشته آناتومی هم یك دانشیار، 2 استادیار و یك دانشجوی دوره استادیاری و یك نیروی كارشناسی ارشد وجود دارد و با توجه به امكانات فیزیكی موجود ایجاد این دوره قطعی است.وی با اشاره به فعال بودن 2 نیروی دانشیار و یك استادیار در رشته بیوشیمی خاطرنشان كرد: ایجاد دوره كارشناسی ارشد بیوشیمی در این مركز آموزش عالی نیز منوط به بازدید و موافقت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی است.
دكتر دهقانی با بیان این كه تامین فضای فیزیكی و نیروی انسانی از شرایط لازم برای راه اندازی رشته های تخصصی جدید در دانشگاه ها و مراكز آموزش عالی است، عنوان كرد: این مركز آموزش عالی با توجه به تحصیل 5 نیروی phd پرستاری در حال تحصیل تقاضای راه اندازی دوره كارشناسی ارشد پرستاری ویژه را از وزارت متبوع كرده است.وی با اشاره به ارتقای تمام رشته های تحصیلی مقطع كاردانی به كارشناسی در این دانشگاه تصریح كرد: سال تحصیلی گذشته برای اولین بار در مقطع كارشناسی رشته مامایی و كاردانی بهداشت حرفه ای دانشجو جذب و پذیرش شد.
وی درپایان از تقاضای ایجاد دو رشته بهداشت عمومی و بهداشت محیط در مقطع كارشناسی خبر داد و اضافه كرد: پیگیری برای تحقق این مقوله نیز در حال انجام است و گروه های كارشناسی توسط وزارت بهداشت برای ارزیابی وضعیت موجود از دانشگاه بازدید خواهند كرد.
دیدگاه
تعداد بازدید : 0
دیدگاه
علوم انسانی مبنای تحول علمی در هر كشور است
پناهنده: علوم انسانی مبنا و اصل علمی در هر كشور است.
رئیس دانشگاه بیرجند با بیان این مطلب می گوید: عامل تغییر و تحولات مادی و معنوی یا به عبارت دیگر همان مفهوم توسعه، انسان است و شناخت انسان و تربیت صحیح او زمینه ساز پیشرفت كشور در زمینه های مختلف می شود.
دكتر محمد رضا میری می افزاید: علوم انسانی به اعتبار موضوع و قلمرو مطالعاتی خود یعنی جوانب مختلف رفتار، شخصیت و هویت انسان و به همین دلیل است كه مادر علوم به شمار می رود.
وی با استناد به تعبیر مقام معظم رهبری اضافه می كند: در واقع علوم انسانی جهت دهنده جامعه و فكر ساز است و حركت یك جامعه و مسیر و مقصد آن توسط علوم انسانی مشخص می شود.به گفته وی امروز اگر پیشرفت های سریع جوامع غربی در حوزه های مختلف علوم و همچنین رفاه اقتصادی مشاهده می شود، علت اصلی آن توجه به علوم انسانی در آن جوامع است.
وی با بیان این كه جایگاه علوم انسانی در میان دیگر علوم در غرب جایگاه برتری دارد می گوید: صاحب نظران این علوم هم در غرب جایگاه خاصی دارند.
وی معتقد است علوم انسانی تاثیر مبنایی قابل توجهی در علوم پایه، مهندسی و پزشكی دارد و می توان گفت علوم انسانی متفكر می سازد و علوم پایه، فنی، مهندسی و پزشكی در اغلب موارد كارشناس تربیت می كنند.
وی ادامه می دهد: با وجود اهمیت حوزه علوم انسانی در مكتب اسلام و تفكرات اعتقادی، متاسفانه علوم انسانی در كشور از گذشته ایام تاكنون غریب و منزوی مانده است.
وی علت اصلی این غربت و انزوا را دلایل متعدد و متنوعی عنوان می كند و متذكر می شود: از جمله این دلایل می توان به نامتناسب بودن و سازگاری نداشتن متون علوم انسانی با مبانی معرفتی كه آن هم ریشه در وارداتی بودن بیشتر رشته های علوم انسانی دارد، اشاره كرد.
وی تصریح می كند: ترجمه ای بودن بیشتر متون و غیر بومی بودن آن ها، آشنا نبودن مجموعه های فكری و علمی معتقد به اسلام با علوم انسانی وارداتی از غرب، كاربردی نبودن این علوم و نبود جذابیت مادی آن ها برای دانش آموختگان از دیگر دلایل غربت و انزوای علوم انسانی در كشور است.
وی خاطرنشان می كند: البته در سال های گذشته با توجه به نقش علوم انسانی در تحولات علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و نیز سیاست گذاری ها، برنامه ریزی ها و مدیریت آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اجرایی كشور از طریق برگزاری كنگره ها، همایش ها، میزگردهای تخصصی به حوزه علوم انسانی توجه خاصی شده است.
وی می گوید: در حال حاضر تحلیل آفاق علوم انسانی در سیاست های كلی نظام جمهوری اسلامی مد نظر مسئولان امر قرار گرفته است.
امام خمینی(ره) و دانشگاهیان
تعداد بازدید : 0
اصلاح دانشگاه، ضرورتی ملی و اسلامی
مودی- باید همه اشخاصی كه به این كشور، اسلام و این ملت علاقه دارند برای اصلاح دانشگاه توانشان را روی هم بگذارند.
خطر دانشگاه از خطر بمب خوشه ای بالاتر است، چنان چه خطر حوزه های علمیه هم از خطر دانشگاه بالاتر است پس این ها باید تهذیب شوند.
باید اشخاص متعهد چه در حوزه های علمیه و چه در دانشگاه برای اصلاح، كمر خودشان را محكم ببندند.
حالا شما آقایان یك قدم برداشتید و این قدم پر بركتی است آن دیوار بزرگی كه بین شما كشیده بودند، آن سد عظیمی را كه مابین به اصطلاح فیضیه و دانشگاه كشیده بودند، آن سد را شما شكستید.
این قدم اول است كه شما برداشتید و قدم های بعد، كوشش در این كه از همه جهات مستقل باشید و وابسته نباشید...
مهم این است یك كسی كه از دانشگاه بیرون بیاید بفهمد كه من با بودجه این مملكت تحصیل كرده ام، متخصص شده ام، به مقامات عالیه علم رسیده ام و باید برای این مملكت خدمت بكنم و برای استقلال این كشور خدمت گزار باشم.
باید استادان دانشگاه آن چیزهایی را كه در سال های طولانی و خصوصا در این پنجاه سال آخر در مغز این جوان ها انباشته كرده اند و به آن ها باورانده بودند كه ما خودمان چیزی نیستیم و باید همه چیزمان از غرب باشد و این موجب شد كه مغزهای این ها به كار نیفتد برای این كه یك چیزی را ایجاد كنند.
باید آن هایی كه به این كشور علاقه دارند، آن هایی كه به این ملت علاقه دارند، آن هایی كه خودشان وابسته نیستند و خدمت گزار ابرقدرت ها نیستند، آن ها همت كنند به این كه دانشگاه را به یك مركزی تبدیل كنند كه مركز علم و تهذیب باشد، كه همه تخصص ها در خدمت خود كشور باشد نه این كه متخصص بشود و با آن تخصصش ما را به دامن آمریكا بكشد.
ما كه می گوییم باید دانشگاه و فرهنگ اصلاح بشود، ما نمی خواهیم كه دانشگاه نباشد، بلكه ما می خواهیم دانشگاهی باشد كه برای ملت باشد، برای خودمان باشد
دانشگاهی كه در خدمت آمریكا باشد، نبودش بهتر است.
فرازی از سخنان امام خمینی (ره) در 27/ آذر 59
مركز علمی كاربردی بهزیستی راه اندازی می شود
پناهنده- مركز علمی كاربردی وابسته به سازمان بهزیستی استان در بیرجند راه اندازی می شود.
رئیس دانشگاه جامع علمی كاربردی واحد استان به خبرنگار ما گفت: با راه اندازی این مركز پذیرش دانشجو از مهر ماه سال جاری در 4 رشته مقطع كاردانی صورت می گیرد.
دكتر خراشادی زاده ظرفیت پذیرش دانشجو برای هر رشته را 50 نفر عنوان كرد و متذكر شد: با راه اندازی مركز بهزیستی تعداد مراكز علمی كاربردی وابسته به سازمان بهزیستی استان به 8 مركز افزایش می یابد.
به گفته وی در حال حاضر 2 مركز علمی كاربردی وابسته به جهاد كشاورزی در بیرجند و قاین، یك مركز وابسته به جهاد دانشگاهی، یك مركز وابسته به شهرداری بشرویه، مركز بعثت وابسته به سازمان زندان ها و مركز علمی كاربردی دانشگاه صنعتی و یك مركز وابسته به واحد دانشگاه جامع علمی كاربردی استان در نهبندان فعال است.
www.eng-sol.com
در این سایت مرجع های مهندسی وجود دارد، این وب سایت برای دانشجویان و علاقه مندان گرایش های مختلف علوم مهندسی بسیار مفید است.
www.home.worldonline.cz
با مراجعه به سایت مذكور می توانید اطلاعات مفید و ارزشمندی را در زمینه خصوصیات فیزیكی مواد مختلف به دست آورید.
اطلاعات این سایت برای علاقه مندان و دانشجویان رشته های شیمی و فیزیك بسیار مفید است.
www.stneasy.cas.org
وب سایت بالا هم مربوط به شبكه اطلاعات علمی و فنی است علاقه مندان و دانشجویان به خصوص رشته های فنی می توانند اطلاعات فنی مناسبی را در این وب سایت كسب كنند.
www.lamar.colosfate.edu
برای اطلاع از واحدهای مختلف اندازه گیری به این وب سایت مراجعه كنید.
ثبت نام آزمون كاردانی به كارشناسی
پناهنده- ثبت نام اینترنتی برای شركت در آزمون كاردانی به كارشناسی سال 88 تا شنبه، 29 فروردین ماه جاری ادامه دارد.داوطلبان شركت در این آزمون می توانند با مراجعه به باجه های پستی سراسر كشور نسبت به تهیه كارت اعتباری و مدارك مورد نیاز ثبت نام اقدام كنند.كارت ورود به جلسه این آزمون از 29 تا 31 تیر ماه سال جاری روی سایت سازمان سنجش به نشانی
www.sanjesh.org قرار می گیرد.
طراحی 20 برنامه ملی توسط وزارت علوم
وزارت علوم حداقل 20 برنامه ملی را برای سال اصلاح الگوی مصرف طراحی می كند.انرژی خورشیدی و چگونگی استفاده از سلول های خورشیدی، افزایش بازدهی موتورهای كولر، اصلاح الگوی مصرف موتور خودرو از جمله طرح های ملی وزارت علوم تحقیقات و فناوری برای تحقق اصلاح الگوی مصرف است.
معافیت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان افزایش یافت
طرح افزایش معافیت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان در كمیسیون آموزش مجلس به تصویب رسید و در صورت تصویب نهایی طرح معافیت تحصیلی برای دانش آموزانی كه دیپلم می باشند می توانند تا 2 سال پس از فراغت از تحصیل در صورتی كه در كنكور نیز پذیرفته نشوند، از معافیت تحصیلی استفاده كنند.
بر اساس این طرح معافیت تحصیلی در نظر گرفته شده برای دانشجویان مقطع كارشناسی پیوسته 5 سال و نیم، كارشناس ناپیوسته و كارشناس ارشد ناپیوسته نیز هر كدام 3 سال می باشد.دانشجویان دكترای حرفه ای و دكترای تخصصی نیز براساس این طرح در صورت تصویب نهایی به ترتیب مشمول 8 و 4 تا 6 سال معافیت تحصیلی می شوند.آیین نامه جدید دوره های كارشناسی ارشد ناپیوسته دانشگاه ها در 3 شیوه آموزشی، پژوهشی و آموزش و پژوهش اجرا می شود و امكان انتقال از یك شیوه به یك شیوه پذیرش دیگر نیز وجود دارد.از سال آینده دوره های جدید كارشناسی ارشد به صورت روزانه، شبانه، نیمه حضوری، مجازی و بین المللی طبق ضوابط مربوط در دانشگاه ها ایجاد می شود.داشتن شرایط عمومی ورود به آموزش عالی، داشتن مدرك رسمی پایان دوره كارشناسی اعم از پیوسته و ناپیوسته مورد تایید وزارت علوم، قبولی در آزمون ورودی از جمله شرایط ورود به دوره های مذكور اعلام شده است.
جلسه هم اندیشی مدیران روابط عمومی دانشگاه های بیرجند برگزار شد
جلسه هم اندیشی مدیران روابط عمومی دانشگاه ها و موسسات آموزش های عالی بیرجند در سالن كنفرانس دانشگاه جامع علمی كاربردی برگزار شد.
به گفته مدیر روابط عمومی دانشگاه جامع علمی كاربردی، در این جلسه مشاوری نیا دبیر شورای هماهنگی مدیران روابط عمومی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی خواستار توجه و تعامل بیشتر روسای دانشگاه ها با مدیران روابط عمومی شد.
در ادامه مراسم مدیران روابط عمومی دیگر دانشگاه ها نیز به طور جداگانه درباره مسائل و مشكلات حوزه خود به ارائه دیدگاه ها و راهكارهای برقراری تعامل بیشتر مدیران روابط عمومی پرداختند.
در این جلسه راهكارهای عملی به منظور معرفی و نقش جایگاه مدیران روابط عمومی ارائه شد.
شركت دانشگاه علوم پزشكی در مراسم تقدیر از تلاشگران عرصه بهداشت و درمان
دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند در مراسم معرفی و تقدیر از تلاشگران عرصه بهداشت و درمان در حوادث و بلایای غیر مترقبه كه در استان سیستان و بلوچستان برگزار شد، شركت كرد.
این مراسم به همت دانشگاه های علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی بندرعباس و زاهدان در استان سیستان و بلوچستان برگزار شد.دكتر حسین دهقانی معاون توسعه، مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشكی بیرجند به نمایندگی از این مركز آموزش عالی در این مراسم كه با حضور وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشكی و كاركنان سامانه بهداشت و درمان استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان برگزار شد، شركت كرد.