در بیانیه ۱۱ ماده ای نوزدهمین اجلاس سراسری نماز صورت گرفت
تعداد بازدید : 0
تاکید بر ایجاد زمینه حضور نوجوانان و جوانان در مساجد
در پایان نوزدهمین اجلاس سراسری نماز در خراسان جنوبی بیانیه ای به شرح ذیل منتشر شد.
نماز بالاترین ذكرخداوند، ستون استوار ارتباط انسان با مبداء هستی، شرط پذیرش اعمال، تعالی بخش شخصیت انسان ها در سیر الی ا... و مایه تقرب بندگان پرهیزگار به درگاه اوست این فریضه ارزشمند الهی، مایه بصیرت و عامل حركت در صراط مستقیم است.همان گونه كه انقلاب اسلامی با پیروی آموزه های قرآن كریم و با استفاده از ظرفیت نهادهای مسجد خانواده به پیروزی رسید، تداوم این حركت ارزشی تنها بر پایه پایبندی و عمل به فرایض الهی به ویژه نماز میسر است. مسلم است كه تعمیق و توسعه فرهنگ نماز، بركات دنیوی و اخروی فراوانی را نصیب جامعه خواهد كرد. با بهره گیری از توفیقات الهی، نوزدهمین اجلاس سراسری نماز با عنوان «نماز، مسجد و خانواده»، با مشاركت گسترده مدیران نظام و صاحب نظران كشور به ویژه مسئولان و مردم متدین استان خراسان جنوبی برگزار شد.
با سپاس از درگاه حضرت حق، امید است این اجلاس بتواند با عزم ملی و اراده متولیان امور و همراهی آحاد جامعه توسعه هر چه بیشتر فرهنگ نماز را محقق كند. از پیام جامع و كامل و راهگشای مقام معظم رهبری تشكر می كنیم و از همه مسئولان و آحاد مردم می خواهیم كه با جدیت، زمینه تحقق این آرمان ها، توصیه ها و برنامه ها را فراهم آورند.اجلاس با توجه به پیام جامع و كامل مقام معظم رهبری موارد ذیل را به عنوان راهبردها و راهكارهای مرتبط با امور نماز، مسجد و خانواده اعلام می دارد.
الف) مسئولان حوزه های علمیه بایستی برای تأمین ائمه جماعات برای هزاران مسجد در سراسر كشور برنامه ریزی لازم را انجام دهند.
ب) با توجه به مخاطره آمیز بودن و كمبود و فقدان مسجد در بسیاری از نقاط و نیازهای دیگری كه مطرح است، بایستی تشكیلات لازم توسط هر كس و یا هر دستگاه كه مقام معظم رهبری تعیین می فرمایند ایجاد گردد تا بتواند با تمركز بخشی به تصمیمات و هماهنگی بین دستگاه های دخیل در امر مسجد، سامان لازم را پدیدآورند.
پ) حوزه های علمیه و دستگاه های مسئول، نسبت به افزایش دانش كاربردی و مهارت ائمه جماعات اقدام كنند.
ت) همچنان كه در پیام مقام معظم رهبری آمده است محور طبیعی مسجد، امام جماعت است. بنابراین بایستی ساز و كار قانونی نیز در این موضوع تمهید گردد و مسئولیت ها به درستی تعریف و ابلاغ شود.ث) دست اندركاران برنامه های مساجد بایستی به گونه ای برنامه ریزی كنند كه اذان زنده و حلقومی از افرادی كه صدای خوش و جذاب دارند، به هنگام اذان پخش و از پخش صدای دیگری كه برای همسایگان مزاحمت ایجاد می كند اكیدا خودداری شود.ج) برای این كه ائمه جماعات ممحض در امر مسجد و ارتباط با مردم و برنامه های مسجد شوند بایستی تمهیداتی فراهم شود تا امام جماعت بتواند همه فرصت های خود را صرف مسجد نماید.
چ) اجلاس بر ضرورت انجام پژوهش های كاربردی پیرامون نماز و مسجد كه تاثیر گذار بر روند تصمیمات متولیان امور است تاكید می كند.
ح) تمام دستگاه های قانون گذار در سطوح مختلف بایستی با وضع قوانین، بستر مناسب را برای جلب و جذب كمك های مردمی در جهت احداث، تعمیر و احیای مساجد اقدام نمایند.
خ) چنان كه رهبر معظم انقلاب تاكید فرمودند بایستی متولیان امر مسجد با همكاری ائمه جماعات، زمینه ارتقای مساجد را به مدرنیته سزاوار خود فراهم آورند و آن را مدرس تفسیر، حدیث و معارف نمایند.
د) هیئت امنا و دست اندركاران هر مسجد بایستی با پذیرفتن خدمت جوانان و افراد فرهیخته در امر مسجد، زمینه حضور بیشتر نوجوانان و جوانان را فراهم آورند.ذ) ائمه جماعات باید با حضور معنوی خویش در محل و ارتباط با خانواده ها، برگزیدگان و چهره های مختلف علمی، فرهنگی و مراسم مختلف و... زمینه حضور بیشتر آنان را در مساجد فراهم آورند. به گزارش خبرنگار ما این بیانیه در سالن برگزاری اجلاس خوانده نشد.
رئیس مركز رسیدگی به امور مساجد كشور:
تعداد بازدید : 0
36 نقطه ضعف و فرصت در آسیب شناسی مساجد شناسایی شد
قاسمی: 36 نقطه ضعف و فرصت در طرح آسیب شناسی مساجد شناسایی شد.رئیس مركز رسیدگی به امور مساجد كشور از شناسایی و بررسی محورهای نقاط ضعف، فرصت، قوت و تهدیدهای مسجد خبر داد و گفت: 13 فرصت گران بها و ارزشمند و به همین تعداد نقاط ضعف مساجد در طرح آسیب شناسی این مكان های مذهبی مشخص شد كه باید بیشتر از قبل به آن ها توجه شود.حجت الاسلام و المسلمین «ابراهیمی» در مراسم اختتامیه نوزدهمین اجلاس سراسری نماز توضیح داد: دریافت حدود 800 مقاله علمی در هفته گرامی داشت مساجد از سراسر كشور انگیزه ای برای آسیب شناسی مسجد در زمینه های مختلف به وجود آورد.وی افزود: كارشناسان در 4 محور اساسی شامل فرصت ها، تهدید، ضعف و نقاط قوت، مساجد كشور را مطالعه و بررسی كردند. از دیگر نتایج این اقدام، آسیب شناسی 9 تهدید و 34 نقطه قوت ارزشی است.وی گفت: مسجد در حوزه دین از مباحث محوری ارزشمند و قابل توجه است و اگر به مساجد توجه بیشتر می شد وضعیت فرهنگی و دینی با شرایط امروز بسیار متفاوت بود.
حجت الاسلام «ابراهیمی» افزود: 97 درصد شهدا از مسجد به مناطق جنگی اعزام شدند و همه امور را می توان از مسجد كنترل كرد چون مساجد سنگر و منشاء نهضت اسلامی است.وی برنامه ریزی برای مساجد را ضروری دانست و افزود: امروز نمی توان به صورت هیئتی برای مساجد برنامه ریزی كرد چون برای رسیدن به هدف نیاز به برنامه های دقیق، حساب شده، سخت و نرم افزاری داریم و مركز رسیدگی به امور مساجد براساس وظیفه ذاتی خود و دستور مقام معظم رهبری، این مسئولیت را در راس كار خود قرار داده است.حجت الاسلام «ابراهیمی» گفت: مسجد نه تنها قادر به حل مشكلات اجتماع است بلكه به عنوان پایه و ستون فقرات نظام فرهنگی اجتماعی، سیاسی با شعار شكل دهی و پیشرفت به سوی جامعه مسجد محور، بر پشتوانه های مردمی نظام می افزاید و باعث غنای فرهنگ عمومی می شود.وی از سیاست های راهبردی برای تحول در امور مساجد، افزایش ظرفیت ها و فرصت ها، جهت گیری برای بازگشت مسجد به جایگاه اصلی، بهره گیری از ظرفیت فرهنگی این مكان برای ترویج فرهنگی مساجد و... را نام برد.
وی تاكید كرد: صدا و سیما وظیفه دارد فرهنگ جامعه را به سمت مسجد سوق دهد و در این زمینه فرهنگ سازی كند. برای كاربردی كردن بخشی از این وظیفه، آموزش ها برای ائمه جماعات در دستور كار است، بعد از برگزاری دوره های آموزشی، مدرك دانشگاهی به آن ها اعطا می شود.
وی با اشاره به آموزش های ارائه شده برای خدام، مسئولان و هیئت های مذهبی تصریح كرد: یكی از ضعف های موجود مربوط به خدام است كه هرچند انسان های خوبی هستند اما قدرت اداره مسجد را ندارند.برای اداره امور مساجد طرح جدید مسجد محوری برای اجرا در محلات مورد توجه است که در 360 شورای مسجد تهران ایجاد می شود و در هر محله یك امام جماعت در راس آن قرار دارد.
به گفته وی این مسجد محور محله و همه امور به مسئولان آن سپرده می شود.
وی ادامه داد: ما راهی جز محور قرار دادن مساجد نداریم و این طرح را در استان ها و شهرستان ها نیز اجرا خواهیم كرد.وی نقش بانوان در مساجد را قابل ستایش دانست و افزود: در مساجد تهران یك میلیون و 500 هزار نفر از بانوان طی چند سال اخیر آموزش دیدند.به گفته وی 60 عنوان كتاب در موضوعات مختلف و مرتبط با مسجد از جمله اهل قلم مسجد، مدیریت مسجد، شهدای مسجد، ائمه جماعات، آسیب شناسی و... به چاپ رسیده و 6 جلد كتاب در موضوعات تخصصی، تدوین شده استتفاهم زبانی بین نسل جوان و ائمه جماعات وجود ندارد
معاون وزیر آموزش و پرورش هم با تاكید بر ضرورت توجه به اذان و اقامه گفت: زندگی با یاد خدا معنی پیدا می كند و از اهداف اصلی مسئولان تربیت نسل و فرهنگ باید توجه به استراتژی اساسی توسعه نماز باشد.
حجت الاسلام «محمدیان» تاكید كرد: نماز فقط یك تكلیف فردی نیست معنی بخش زندگی، بیمه كننده و حافظ نسل ما از آسیب های اجتماعی است.وی افزود: برای اقامه نماز باید مساجد تقویت شود، تامین مقدمات اقامه نماز به معنای حقیقی جزو ضروریات و بر عهده بالاترین مقام دینی است.
وی تعارض بین رفتار، عملكرد و گفته خانواده ها را از مشكلات موجود عنوان كرد و توضیح داد: برخی خانواده های متدین در این زمینه مشكل دارند، آنان به ظاهر فرزند خود را به اقامه نماز دعوت می كنند پس باید به تربیت خانواده ها بیشتر توجه شود.وی گفت: متاسفانه فرهنگ استفاده و مدیریت رسانه ای را نیاموخته ایم و باید برای این مسئله اندیشه كرد.
حجت الاسلام «محمدیان» ادامه داد: بسیاری از آموزه های تربیتی و دینی در گذشته به صورت نسل به نسل منتقل می شد اما در فرهنگ جدید، والدین جوان و بی تجربه، جدا از خانواده زندگی می كنند و به تربیت فرزند می پردازند.وی تصریح كرد: در مسجد هم نسبت به نماز مشكل وجود دارد ، مسجد، بهترین، مقدس و مناسب ترین محل برای اقامه نماز است اما برای حضور نسل نو و اقامه نماز مشكل داریم.به گفته وی تغییر كردن زودهنگام ائمه جماعات از مشكلات برای انس گرفتن نمازگزاران با مسجد است. وی نبود تفاهم زبانی بین نسل نو با ائمه جماعات را از دیگر مشكلات برشمرد و توضیح داد: نیازهای نسل نو برای ما شناخته شده نیست، گاهی سخن حق بیان می شود اما متناسب با نیاز مخاطب نیست كه نبود فرصت برای گفت و گو از علل آن است.وی زیاد بودن تعداد متولیان را از دیگر علل مطلوب برگزار شدن نماز جماعات در مسجد عنوان كرد.
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در بازدید از مركز مشاوره:
تعداد بازدید : 0
خانواده پایه اصلی تربیت است
حسینی: تلاش های مختلفی توسط بخش های آموزش و پرورش صورت می گیرد اما با این وجود پایه اصلی تربیت خانواده ها هستند.
قائم مقام وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان مركزی انجمن اولیا و مربیان كشور كه برای حضور در اجلاس سراسری نماز به بیرجند سفر كرده بود از مركز راهنمایی و مشاوره این شهرستان بازدید كرد.«حشمتیان» گفت: اگر بحث تربیت را در خانه و مدرسه جدا از هم بدانیم دانش آموز ما با خطرات زیادی رو به رو می شود.وی با اشاره به اهمیت مراكز مشاوره افزود: وضعیت این مراكز باید به گونه ای باشد كه خانواده ها رغبت مراجعه به آن را داشته باشند.وی درباره مدرسان خانواده گفت: مدرس خانواده نباید فقط به سخنرانی اكتفا كند و لازم است بداند كه بسیاری از اولیا خودشان سخنران هستند، باید علت ناراحتی اولیا را كشف كرد.وی با اشاره به اهمیت همكاری خانواده ها با مدرسه یادآور شد: هر كاری كه در مدرسه انجام می شود مستلزم صرف هزینه است، در صورتی كه اگر اولیا این كارها را انجام دهند، فعالیت ها رایگان انجام می شود چون در بین آن ها انواع تخصص ها وجود دارد و ما می توانیم از آن ها بهره ببریم.به گفته وی یكی از مواردی كه باعث تامین نشدن این هدف می شود، این است كه خانواده ها رغبت چندانی برای حضور در انجمن اولیا و مربیان ندارند و به گونه ای برداشت كرده اند كه شركت آنان در انجمن فقط برای پرداخت كمك مالی به مدرسه است.وی از كسانی كه در انجمن اولیا و مربیان مشاركت دارند خواست تا در ابتدا خود در خانواده الگو باشند و سپس در كار احساس مسئولیت كنند.به گفته وی پل پیوند بین مدرسه و خانواده هیچ گاه از چوبی به آهنی تبدیل نمی شود مگر این كه همه دست اندركاران همت كرده و برای آگاه سازی و ورود خانواده ها به صحنه های تربیتی تلاش كنند.«حشمتیان» به جایگاه انجمن اولیا و مربیان اشاره كرد و گفت: انجمن اولیا در گذشته یك نهاد حاشیه ای در آموزش و پرورش بود، اما امروز از بالاترین جایگاه برخوردار است.به گفته وی در كشور 162 مركز مشاوره فعال وجود دارد كه با تلاش های انجام شده تا پایان امسال این آمار به خصوص در شهرستان ها بیشتر خواهد شد.