
پیشرفت 19 درصدی دوبانده سازی محور بیرجند - نهبندان
تعداد بازدید : 167
این جا مرگ دوطرفه می راند
246 کیلومتر در مسیر بیرجند – نهبندان باید دوبانده سازی شود

کاظم حیدری – مسیر کم عرض است و ناهموار، تاکنون خیلی ها جان خود را از دست داده و یا دچار حادثه شده اند.
تردد کامیون های بزرگ و سنگین این جا زیاد است، خودروهای سواری هم برای این که طعمه این جاده نشوند با احتیاط بیشتر رانندگی می کنند اما حوادث کم نیست، فقط در هفته گذشته در یک سانحه رانندگی 4 نفر در این محور جان خود را از دست دادند و تعدادی هم مجروح شدند، این جا محور بیرجند-نهبندان است.
از بیرجند به سمت نهبندان فقط چند کیلومتری از جاده دوبانده است که خودروها از آن عبور می کنند اما بقیه مسیر نواقص زیادی دارد که تردد را با مشکل مواجه کرده است.
بنا بر مشاهدات عینی خبرنگار ما در باند دوم محور بیرجند – نهبندان کارگران در برخی نقاط مشغول به کار هستند و حد فاصل نهبندان تا شوسف هم زیرسازی هایی انجام شده اما در برخی جاها بر اثر بارندگی و جاری شدن سیل زیرسازی ها تخریب شده و باید دوباره ترمیم شود.
در جاده فعلی هم در بعضی جاها مثل حدفاصل کیلومتر 50 محور نهبندان- بیرجند تا برجک اسماعیل آباد و بعد از ایست بازرسی سهل آباد تا سربیشه وضعیت راه بسیار بد و مسیر کم عرض است که این عوامل در تصادفات جاده ای بی تاثیر نیست.
با تردد کامیون های سنگین و تریلرهای کشنده در این محور تکه های آسفالت یا از جا کنده و یا ترک ترک شده، بسیاری از نقاط حادثه خیز هم گاردریل ندارد و در حوادث جاده ای احتمال پرت شدن خودرو به خارج از جاده وجود دارد.
کم عرض بودن مسیر
کم عرض بودن مسیر، تردد کامیون های سنگین و بزرگ و موتورسیکلت ها، عبور گله های گوسفند، کنده شدن آسفالت و کم بودن تعداد پل ها همه از نواقص این محور اصلی استان است که هر کدام می تواند تصادفی را رقم بزند اما...
3 دوربین ثبت تخلف هم نصب شده است اما به گفته یکی از رانندگان تاکسی بین شهری این موضوع تاثیری در کاهش تصادفات ندارد و رانندگان به دوربین ها توجهی نمی کنند.
آسفالت بسیار بد
یکی از رانندگان تاکسی که به گفته خودش 2 بار در روز در این مسیر تردد می کند به خبرنگار ما می گوید: آسفالت ناهمگون و بد ریخت علاوه بر نارضایتی مسافران باعث استهلاک خودرو ها می شود.
آن طور که «ناصر جمالزهی» عنوان می کند: چند بار به دلایل مختلف دچار حادثه شده ام و هر بار وضعیت راه عامل آن بوده است.
وی با تاکید بر اهمیت و ضرورت دوبانده سازی هر چه زودتر محور بیرجند- نهبندان ادامه می دهد: هر سال عوارضی را به دولت پرداخت می کنیم تا برای مواردی همچون راه ها هزینه شود اما از 5 سال گذشته تاکنون هیچ اقدام مفیدی برای تکمیل این جاده انجام نشده است.
یک شهروند نهبندانی هم با اشاره به تصادفات دلخراش تاکید دارد: دو بانده کردن محور نهبندان – بیرجند در اولویت قرار بگیرد. به گفته «محمد حیدری»، در بیشتر اتفاقاتی که در این جاده رخ می دهد، ماموران پلیس راه رانندگان را مقصر اصلی می دانند، این در حالی است که همیشه این طور نیست و در بسیاری از موارد راه هم به عنوان یکی از عوامل اصلی است.
او ادامه می دهد: با این تفاسیر اهمیت دوبانده کردن این محور اصلی و یا به عبارتی شاهراه مواصلاتی شرق کشور مقوله ای نیست که بتوان از آن گذشت.
همه ساله تعداد زیادی از هموطنان در این جاده جان خود را از دست می دهند و یا بعضی افراد دچار حادثه می شوند این مسئله باعث شده برخی از رانندگان از آن به عنوان جاده مرگ یاد کنند و هنگام تردد در مسیر با احتیاط بیشتری برانند.
تغییر پیمانکار
یکی از پیمانکاران دوبانده سازی جاده بیرجند – نهبندان که به تازگی مسئولیت اجرای یکی از فازهای این محور را متعهد شده است، به خبرنگار ما می گوید: در گذشته مسیر 35 کیلومتری نهبندان – شوسف در اختیار پیمانکار دیگری بود اما به دلایلی از جمله بدهی و مشکلات کاری و اعتباری نتوانست به تعهداتش عمل کند و این پروژه از وی خلع و این قطعه از پروژه به شرکت خصوصی «سارپ» تحویل و از یک هفته گذشته کار شروع شد.
مهندس «پورجم» افزود: مجموعه ای از وسایل راهداری و راهسازی که در اختیار شرکت قبلی بود مثل دستگاه های سنگ شکن، چاه آب، کارگاه آسفالت و ساختمان را خریداری کردیم و ماشین آلات آن شرکت را هم تا نیمه اردیبهشت ماه 95 تعیین تکلیف خواهیم کرد.
به گفته وی، حدود 80 درصد از نیروها و کارکنان شرکت قبلی در این شرکت ابقاء شده و اکنون در مجموع حدود 70 نفر مشغول به کارند.
مدیر شرکت «سارپ» هم درباره وضعیت کار می گوید: پیمانکار قبلی اقداماتی مثل زیرسازی و خاکریزی و یا خاکبرداری را در این محور انجام داد اما بر اثر جاری شدن سیلاب و قرار گرفتن در مسیر رودخانه های فصلی تخریب شد که اکنون اقدامات ترمیم در حال انجام است.
«پورجم» اضافه می کند: در حال حاضر 5 کیلومتر از این مسیر در دست اقدام است که به عنوان اولین قطعه از 35 کیلومتر تا اواخر اردیبهشت ماه 95 به بهره برداری می رسد و اکنون هم حدود 40 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی ادامه می دهد: تاکنون اعتباری برای این 35 کیلومتر اختصاص نداده اند و با هزینه های شخصی در این زمینه اقدام شده است و کل آن تا بهمن ماه سال 95 به بهره برداری کامل خواهد رسید.
246 کیلومتر دوبانده سازی
معاون ساخت و توسعه راههای ادارهکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی هم در این زمینه به خبرنگار ما می گوید: طول مسیری که باید در این پروژه دوبانده سازی شود 246 کیلومتر است که از بیرجند تا انتهای حوزه استحفاظی خراسان جنوبی خواهد بود.
«رضا رجبی» می افزاید: مطالعات این محور در قطعه بیرجند تا سربیشه به طول 65 کیلومتر و از سربیشه تا ایست بازرسی مزار سیدعلی و از نهبندان به سمت بیرجند به طول 37 کیلومتر انجام شد و بقیه آن هم در دست مطالعه است.
به گفته وی، آخرین قطعه ای که قرارداد اجرایی آن با پیمانکار بسته شده است 17 کیلومتر است و تاکنون از بیرجند تا چند کیلومتر قبل از دوراهی مود یک لایه آسفالت انجام شد و حدود 4 کیلومتر از این قطعه تا پایان سال جاری به بهره برداری خواهد رسید.
وی می گوید: از 246 کیلومتری که باید در این محور دوبانده شود 34 کیلومتر آماده بهره برداری است، 51 کیلومتر در دست اجرا و 161 کیلومتر هم در حال مطالعه است و 42 کیلومتر از کل این مسیر زیر بار ترافیک رفته است که در مجموع می توان گفت 19 درصد از کل این پروژه به بهره برداری رسیده است.
اعتبارات
وی درباره اعتبارات این طرح هم توضیح می دهد: این پروژه از سال 89 شروع شد و در همان زمان اعتباراتی از محل رفع نقاط حادثه خیز به آن اختصاص یافت و در سال 91 ردیف گرفت که از آن زمان تاکنون 230 میلیارد ریال در مجموع برای آن هزینه شده است، در سال جاری هم 90 میلیارد ریال پیش بینی اعتبار شد که از این رقم تاکنون 30 میلیارد ریال تخصیص یافت و سال گذشته هم 110 میلیارد ریال اعتبار از محل های مختلف اختصاص یافت.
معاون ساخت و توسعه راههای ادارهکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی ادامه می دهد: به طور میانگین برای ساخت هر کیلومتر جاده حدود 11 میلیارد ریال اعتبار لازم است اما با توجه به خاص بودن این محور به طور تقریبی برای هر کیلومتر 17 تا 18 میلیارد ریال اعتبار لازم است و ساخت و اتمام این مسیر حدود 200 میلیارد تومان دیگر لازم دارد.
فقر مصالح رودخانه ای
«رضا رجبی» به مشکلات اجرای این پروژه هم اشاره و عنوان می کند: در مسیر اجرای دوبانده سازی این محور رودخانه های زیادی وجود دارد که همیشه از آن ها شن برداشت می شود و با توجه به خشکسالی و کم شدن بارندگی ها تامین مصالح رودخانه ای با مشکل مواجه است چرا که کمتر می توان شن تامین کرد و باید برای تهیه آن هزینه بیشتری صرف کنیم.
وی تامین آب را هم یکی از مشکلات این پروژه بیان و اضافه می کند: اجرای این طرح به آب زیادی نیاز دارد که با توجه به خشکسالی های پی در پی استان تهیه آن دشوار شده است.
به گفته «رجبی»، در این پروژه 150 نفر به صورت مستقیم مشغول به کار هستند.