کانون های فرهنگی - هنری؛ جریان سازنده مساجد

حسین قربانی-ستاد عالی کانون های فرهنگی –هنری کشور براساس مصوبه 302شورای عالی انقلاب فرهنگی 18 اسفند 1371تاسیس و پس از آن کانون های فرهنگی –هنری مساجد ایجاد شد و اکنون سهم خراسان جنوبی از این کانون ها 500 مورد است که بعضی از آن ها در قالب کانون های تخصصی دیجیتال، عترت، مهدویت و... فعالیت می کنند و این امر موجب جذب تعداد زیادی از جوانان به مساجد شد که در خراسان جنوبی نیز این کانون هاایجاد شده و دبیرخانه کانون های فرهنگی –هنری مساجد استان در حد توانایی خود نسبت به تجهیز و پشتیبانی از فعالیت های آن ها در خراسان جنوبی اقدام کرده است.
کانون فرهنگی –هنری شهید مطهری مسجد الحسین(ع) جوادیه در شمال بیرجند از سال 1387با توجه به نیاز این منطقه برای انجام فعالیت های فرهنگی ایجاد شده است.
مسئول کانون با بیان این که راه اندازی آن نقش بسیار زیادی در جذب جوانان به مسجد و ترویج ارزش های دینی داشته است، می گوید: از حدود100 نفر عضو فعال کانون حدود 70درصد برادران هستند و این امر موجب شده تا این مسجد از لحاظ گروه سنی ازجوان ترین مساجد شهر باشد.
«مجتبی حسین پور» کمک های دبیرخانه کانون های فرهنگی –هنری مساجد استان را موردی و برای اجرای برنامه هایی که طرح آن به این دبیرخانه ارسال شده است، می داند و می گوید: با برقراری ارتباط توانسته ایم اعتباراتی برای هزینه در زمینه برنامه های فرهنگی وهنری متنوع کانون جذب کنیم.
به گفته وی، مسجد سنگری مستحکم برای انجام فعالیت های مختلف درقالب کانون های فرهنگی –هنری مساجد است و با حضور جوانان در این کانون ها زمینه رشد و تعالی آن ها با توجه به فضای معنوی مساجد فراهم می شود. خانواده های این منطقه هم با توجه به اطمینانی که نسبت به حضور فرزندانشان در کانون دارند زمینه شرکت آن ها در این فعالیت ها را فراهم می کنند و این امر موجب شده بعضی از افرادی که در گذشته در این محله سکونت داشتند و اکنون در مهرشهر زندگی می کنند ارتباط خود را با کانون قطع نکنند.
وی برگزاری هفتمین یادواره شهدا با حضور حجت الاسلام «ماندگاری» و اجرای هفتمین طرح تلاوت نور در قالب برپایی محفل انس با قرآن با شرکت استاد طوسی از قاریان برجسته کشور را از شاخص ترین برنامه های کانون فرهنگی –هنری مسجد الحسین(ع) جوادیه می داند و می افزاید: برگزاری جلسات معرفتی وتربیتی، برنامه های هفتگی قرآن و کوهنوردی، پینگ پنگ، فوتسال و... با هدف جذب جوانان از دیگر برنامه های کانون در طول سال است.
نمایش فیلم های جشنواره عمار هم از دیگر برنامه های کانون است که با استقبال بسیاری از افراد این محله مواجه شد.
پایگاه اصلی
کانون فرهنگی –هنری بیت العباس هم سال گذشته با حضور آیت ا... شاه آبادی در انتهای خیابان مدرس بیرجند افتتاح شد و با توجه به برنامه های متنوعی که در سال گذشته داشته است توانسته تعداد زیادی از جوانان را جذب کند. مسئول این کانون میزان کمک دبیرخانه کانون های فرهنگی –هنری مساجد استان را یک میلیون و400 هزار تومان برای تجهیز آن عنوان می کند و می گوید: این کانون ها با توجه به این که در کنار مساجد ایجاد می شوند یکی از پایگاه های اصلی برای تحکیم مبانی نظام به شمار می روند و همان طور که دشمنان بابت جذب جوانان سرمایه گذاری زیادی کرده اند ما هم باید به منظور جلوگیری از نفوذ دشمنان در این زمینه برنامه ریزی مناسبی انجام دهیم.
«محمد حسین فروتنی» به برقراری ارتباط با دفاتر50 نفر از مراجع تقلید کشور اشاره و خاطرنشان می کند: کتابخانه تخصصی شیعه و امیرالمومنین (ع) را در کانون با هزار جلد کتاب ایجاد کرده ایم. همچنین با همکاری اداره کل کتابخانه های عمومی استان و دیگر موسسات فرهنگی توانسته ایم منابع روز مورد نیاز جوانان را برای استفاده آن ها تامین کنیم واین امر موجب افزایش اطلاعات افراد نسبت به مسائل روز شده است.
به گفته وی، اعتبارمورد نیاز برای اجرای برنامه های کانون با کمک های مردمی تامین می شود و تاکنون با وجود تماس با بعضی از مسئولان فرهنگی استان نتوانسته ایم از حمایت های آن ها بهره مند شویم و در صورتی که دستگاه های فرهنگی از انجام فعالیت های فرهنگی و هنری در کانون های مساجد بیشتر حمایت کنند کیفیت برنامه ها و جذب مخاطبان بیشتر می شود.
وی در زمینه برنامه های کانون در طول سال خاطرنشان می کند: برگزاری مسابقه از کتاب «شیعه پاسخ می دهد» آیت ا... مکارم شیرازی، مسابقه های پیامکی از غدیر تا قدر با استفاده از فضای موجود در شبکه های اجتماعی، طراحی وبلاگی به نام «نماز پرواز روح» که در سال جاری دراجلاس نماز استان به عنوان وبلاگ برتر در حوزه نماز مورد تقدیر قرار گرفت و برپایی جشنواره علی(ع) صراط مستقیم برای بچه های زیر7سال از دیگر برنامه های این کانون است و در این راستا ازتولد تا شهادت آن حضرت خانواده ها فیلم بچه های شرکت کننده در این جشنواره که شعر یا حدیثی می خواندند را برای ما ارسال می کنند و از افراد برتر تقدیر می شود.
وی اعضای کانون فرهنگی –هنری بیت العباس را 200نفراعلام می کند که 60نفر آن ها خواهر و بقیه برادران هستند و تصریح می کند: در برگزاری این برنامه های متنوع علاوه براستفاده از مداحان وسخنرانان استان از افراد کشوری مانند حجت الاسلام ادیب یزدی، آیت ا... قائم مقامی و عباس واعظی در مناسبت های مختلف بهره مند شده ایم و برپایی یادواره شهدای هیئت های مذهبی در ایام شهادت امام جعفر صادق(ع) از برنامه های آینده است.
همکاری با اهل سنت
وی با اشاره به همکاری برادران اهل سنت در برنامه های قرآنی کانون فرهنگی –هنری بیت العباس بیرجند می گوید: تعدادی از آن ها با عضویت در کانون در برنامه های حفظ قرآن و در مسابقه هایی که به این منظور برگزار می شود شرکت می کنند.
وی خاطرنشان می کند: به منظور رفاه حال اعضای کانون ضمن هماهنگی با صاحب یک هتل در مشهد قرار شد این افراد هنگام سفر به این شهر بتوانند برای اقامت از این هتل استفاده کنند. همچنین برای استفاده اعضا از استخر شنا نیز اقدام کرده ایم.
احیای کارکرد مساجد
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی-هنری مساجد استان هم با بیان این که حدود 500کانون در مساجد خراسان جنوبی راه اندازی شده است که بیش از 60درصد آن ها در راستای عدالت فرهنگی در روستاها و به ویژه نقاط مرزی و عشایری فعالیت می کنند، می گوید: 15مورد از کانون های فرهنگی –هنری ؛ تخصصی مهدویت، ایثار و شهادت، پژوهش، ورزش و... است و 5 کانون مصلی و 12 کانون در زندان های استان نیز راه اندازی شده است. همچنین 5خانه فرهنگ دیجیتال در کنار مساجد خراسان جنوبی فعالیت می کنند. حجت الاسلام «سبزه کار» با بیان این که کانون های فرهنگی –هنری مساجد در راستای تاکید مقام معظم رهبری بر مقابله با تهاجم فرهنگی فعالیت می کنند، خاطرنشان می کند: مبارزه با جنگ نرم، احیای کارکردهای مسجد و جذب نوجوانان و جوانان با بهره گیری از شیوه های جدید هنری مانند اهداف ایجاد کانون های فرهنگی –هنری مساجد است و به طور کلی برای انجام هر کاری که در مساجد باقی مانده باشد اعضای کانون ها اقدام می کنند.
گفتمان سازی فرمایشات مقام معظم رهبری در زمینه سبک زندگی، اقتصاد مقاومتی، تحکیم بنیان خانواده و... از دیگر اهداف کانون های فرهنگی –هنری مساجد است.
به گفته وی، با توجه به این که ازصفر تا صد فعالیت کانون ها توسط جوانان انجام می شود، شواهد موجود نشان می دهد که در جذب نوجوانان و جوانان به این مراکز فرهنگی استان موفق بوده ایم واین امر موجب کسب رتبه های برتر کشوری توسط اعضای این کانون ها در رشته های قرآن، مسابقات بومی –محلی و... شده است هرچند حمایت های ما با توجه به محدودیت های مالی از آن ها کم است اما باید برای تقویت آنان اقدام کنیم. وی با اعلام این که برای خروجی مناسب باید بین بسیج، کانون های فرهنگی –هنری، امام جماعت و هیئت امنای مساجد همدلی و همکاری مناسبی وجود داشته باشد، خاطرنشان می کند: در مراسمی که 20 اسفند در دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند برگزار می شود علاوه بر تجلیل از فعالان این عرصه نمایشگاهی از دستاوردهای کانون های استان در زمینه صنایع دستی، فعالیت های هنری و غذاهای بومی و محلی برپا و دومین کاروان نور شامل تجهیزات کانون های تازه تاسیس به شهرستان ها ارسال می شود.