
فرخ نژاد-روستای «خَلَف» درمیان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند و چنانچه برای رفع آن از سوی مسئولان مرتبط اقدامات لازم انجام نشود به طور حتم شاهد روند شدت گرفتن مهاجرت از این روستا به شهرها و پدیده حاشیه نشینی خواهیم بود.
این مشکلات را یکی از فرهنگیان روستا با «خراسان جنوبی» در میان گذاشت و این طور گفت: موقعیت جغرافیایی «خَلَف» به گونه ای است که اگر توجه کافی از سوی مسئولان مرتبط انجام شود می تواند نقطه اتصال درمیان به زیرکوه و بخش زهان این شهرستان باشد.
اما تنها جاده مناسب مواصلاتی روستا که از مسیر رودخانه می گذرد در فصل زمستان و با ریزش برف و باران مشکلات اهالی «خَلَف» را دو چندان می کند به طوری که اگر شاهد نزول رحمت الهی باشیم به دلیل جاری شدن باران و روان آب ها در مسیل یا همان جاده روستا ارتباط اهالی با دیگر نقاط شهرستان قطع شده و نمی توانند از این مسیر رفت و آمد کنند.
«حامد جانی» با ارسال عکسی که نشان می داد بارندگی های اخیر سبب شد تا ارتباط این روستا با دیگر نقاط قطع شود حاد بودن این مسئله را بیشتر متذکر و توجه اداره راه و شهرسازی شهرستان درمیان را به این موضوع خواستار شد.
در همین رابطه یکی از خیران «خَلَف» هم با هزینه شخصی خود جاده ای به طول 11 کیلومتر در قسمت شمال غربی روستا تا دشت شیرگ - تخته جان احداث کرد اما نیاز است احداث و بهسازی راه این روستا به صورت یک پروژه اساسی در دستور کار اداره راه و شهرسازی قرار گیرد.
علاوه براین نیاز است پلی برای عبور سیل و روان آب ها در ورودی احداث شود که چندسالی است این موضوع مطرح و حتی در خردادماه ۹۳ کار زیرسازی احداث پل شروع شد اما بعد از گذشت چند روز از آغاز کار اجرای این پروژه متوقف شد و اهالی این روستا همچنان منتظر ادامه اجرای این طرح هستند.
مسئولان همراهی نمی کنند
به گفته وی، همان خیری که هزینه احداث 11 کیلومتر از جاده این روستا را تقبل کرد برای احداث پل و آسفالت جاده ۱۱ کیلومتری تا دشت شیرگ هم حاضر به پرداخت 20 میلیون تومان شد اما مسئولان شهرستان با وجود تقبل این هزینه ها حاضر به همراهی و کمک نیستند.
فاصله روستای «خَلَف» تا مرکز شهرستان یعنی شهر اسدیه حدود ۴۰ کیلومتر است وحدود 95 کیلومتر هم با مرکز استان فاصله دارد.
شغل اصلی مردم روستا کشاورزی و محصول عمده آن ها زرشک است.
تمام اهالی در کنار کشاورزی به کار دامداری نیز اشتغال دارند که به دلیل استمرار خشکسالی ها دامداری در «خَلَف» رونق گذشته را ندارد و ساکنان این روستا تعداد کمی دام را برای تامین مصارف خویش در خانه نگهداری میکنند.
نکته جالب توجه این است که ساکنان به زبان عربی صحبت میکنند هرچند با گذرزمان و نفوذ زبان فارسی بسیاری از لغات عربی به فراموشی سپرده شده است.
وی ادامه داد: این روستا حدود 100 خانوار و 350 نفرجمعیت دارد که نبود شغل و دیگر امکانات لازم باعث مهاجرت گسترده جوانان به سوی شهرها شده است.
تلفن آنتن نمی دهد
به گفته وی، در دنیای ارتباطی امروز که کمترین نقطه ای را می توان بدون پوشش شبکه های تلفن همراه یافت دومین مشکل بزرگ اهالی این روستای عرب زبان آنتن ندادن تلفن های همراه است.
همچنین واحدهای مسکونی نوساز ۳۰ نفر از اهالی «خَلَف» خط تلفن ثابت ندارد که این خود مشکل دیگری را برای جوانان ایجاد کرده و عاملی برای تمایل نداشتن به اقامت در روستا شده است.
بالطبع به دو دلیل گفته شده استفاده از اینترنت در حد صفر است که این هم معضل بزرگ دیگری در عصر ارتباطات است.
وی یکی دیگر از مشکلات جوانان روستا را تملک زمین ها توسط منابع طبیعی و اعلام آن به عنوان اراضی ملی عنوان کرد به طوری که اهالی «خَلَف» باید برای تسطیح زمین مبالغ هنگفتی بپردازند که گاهی عطایش را به لقایش می بخشند.
نیروهای راه برنگشتند
دهیار هم با بیان این که حدود 8 سال است مسئولان می خواهند برای احداث پل ورودی روستا اقدام کنند، گفت: سال گذشته رئیس اداره راه و شهرسازی و فرماندار شهرستان به این جا سفر کردند که وقتی اهالی مشکل را مطرح کردند قول دادند طی 3 ماه این پروژه عملیاتی شود.
«محمدیان» افزود: نیروهای این اداره حدود 20 روز در پروژه کار کردند و بتن ریزی پل هم انجام شد اما چون مصادف با ماه رمضان بود کار تعطیل شد. از آن زمان خبری از نیروها نشد و وقتی پیگیر این موضوع شدیم رئیس اداره راه و شهرسازی پاسخ داد: اعتباری نیست تا طرح را به اتمام برسانیم.
به گفته وی، با پیگیری های انجام شده برای بهره مندی روستا از آنتن تلفن همراه مسئولان شرکت مخابرات قول دادند تا «خَلَف» را در اولویت قرار دهند.
برای برخورداری عده ای از اهالی که تلفن ثابت ندارند مسئولان مخابرات درمیان گفته اند: این شرکت شماره برای واگذاری ندارد.
علاوه براین 15 میلیون تومان هم هزینه انتقال خطوط می شود که باید شرکت مخابرات استان با پرداخت این رقم موافقت کند.
ترک تحصیل دختران
وی امکانات آموزشی «خَلَف» را تا مقطع ششم ابتدایی عنوان کرد و ادامه داد: بعد از این مقطع دانش آموزان مجبورند برای ادامه تحصیل به روستاهای «هندوالان» یا «دره چرم» بروند و چون رفت و آمد برای دختران مشکل است از 5 دانش آموز شاید یک نفر به اسدیه برود و بقیه ترک تحصیل می کنند.
وی شغل اهالی را کشاورزی و دامداری دانست و افزود: استمرار خشکسالی ها سبب شده تا منابع طبیعی برای استفاده اهالی از مراتع هزینه دریافت کند به طوری که هر دامدار باید برای هر کدام از دام های خود هزار و 300 تومان بپردازد.
وی با اشاره به این که محصول عمده روستا زرشک است، ادامه داد: «خَلَف» 11 رشته قنات داشت که 2رشته آن به کلی خشک شده و آبدهی سایر قنات ها به مقدار زیادی کاهش یافته است.
وی امکانات ورزشی را یک خانه ورزش با یک میز پینگ پنگ و تخته دارت عنوان کرد و گفت: اداره ورزش و جوانان مدعی است: همین امکانات را هم باید جمع کنیم که دهیاری خواسته با توجه به این که در فصل سرما هستیم و جوانان سرگرمی ندارند این کار انجام نشود.
همچنین دهیاری برای اوقات فراغت جوانان یک قطعه زمین را مسطح کرده تا آنان فوتبال بازی کنند.
علاوه براین فراهم نبودن امکانات شغلی سبب شده تا جوانان روستا به شهرها مهاجرت کنند.
قولی که عملی نشد
به گفته وی، در سفر فرماندار درمیان به این روستا وقتی اهالی معضل جاده را مطرح کردند وی قول داد که مشکل را تا رفع شدن آن پی گیری می کند و یکی از اهالی هم گفت اگر این کار عملی شود حاضر است 20 میلیون تومان از هزینه های آن را بپردازد اما از سال گذشته هیچ خبری نشده است.
وی با بیان این که روستای 100 خانواری «خَلَف» نیاز به خانه بهداشت دارد، ادامه داد: پیگیری برای رفع این مشکل هنوز جواب نداده این درحالی است که دهیاری زمینی برای احداث ساختمان آن به بهداشت و درمان واگذار کرده است.
معنی لغوی «خَلَف»
الخَلَف: فرزند، فرزند نیکو و صالح. نسل و تبار، آنچه راکه جای چیزی قرار دهند. عوض و بدل.
خَلَف در عربی: اسم مکان است و به معنای چیزی است که ازجدعرب به ارث رسیده و او اسمش خلف بوده و به خاطر همین روستا یا به نام کسی که آن را بنا کرده یا کسی که در آن سکونت کرده یا به نام پهلوان و سردارش نام گذاری شده و «خَلَف» نام گرفته است.