40 درصد صندلی های پیام نور استان خالی است
قاسمی
در چند سال اخیر روند پذیرش دانشجو در دانشگاه پیام نور مانند دیگر موسسه های آموزش عالی، سیر نزولی گرفته است طوری که از حدود 16هزار دانشجو در چهار سال اخیر به شش هزار نفر رسیده است.
با وجود ظرفیت هایی که این دانشگاه در استان ایجاد کرده است به نظر رئیس این مرکز آموزشی در استان، مهم ترین دلیل کاهش جمعیت دانشجویی توسعه بی رویه انواع زیرنظام های آموزش عالی به نسبت جمعیت استان است که سبب کاهش ورودی به این دانشگاه، استفاده نشدن از ظرفیت های مختلف فیزیکی، علمی و ... شده است.
با این وجود دانشگاه پیام نور توجه به اقدام های پژوهشی مانند تهیه اسناد راهبردی شهرداری ها، پذیرش دانشجوی خارجی و پیگیری برای ایجاد شعبه بین المللی، ایجاد پژوهشگاه زغال سنگ و ... را در دستور کار دارد.
دکتر «ثقفی» می گوید: امسال هزار و 600 دانشجوی جدید وارد دانشگاه شدند که با اضافه شدن آن ها تعداد دانشجویان به بیش از شش هزار نفر می رسد و این افراد در 135 کد رشته محل کارشناسی و 21 کد رشته محل کارشناسی ارشد ادامه تحصیل می دهند اما رشته جدیدی امسال ایجاد نشده است.
وی به تقاضای فراوان برای رشته های جدید در گرایش های روان شناسی، مدیریت بیمه و بانکداری، تربیت بدنی و ... اشاره و اضافه می کند: این رشته ها تقاضای زیادی دارد اما با تصمیم مجلس و وزارت علوم رشته های جدید ایجاد نمی شود و شورای گسترش آموزش عالی در یک سال گذشته پاسخی به این تقاضاهای استان نداده است در حالی که متقاضی و قابلیت علمی راه اندازی این رشته ها در استان وجود دارد.
او هر چند آمار دقیقی ارائه نمی دهد اما تصریح می کند: 40درصد ظرفیت این دانشگاه هنوز خالی است و تغییر رویکرد وزارت علوم و سازمان سنجش در پذیرفتن دانشجوی بدون کنکور در این موضوع موثر است در حالی که تقاضا در این زمینه زیاد است.
تقاضا برای ورودی بدون کنکور
بنا بر آمار وی سال قبل هزار و 200 نفر در استان بدون کنکور وارد این دانشگاه شدند اما امسال همه دانشجویان با کنکور به این آموزشگاه راه یافتند با این وجود تعداد زیادی حتی اسم و مشخصات خود را برای ثبت نام اعلام کرده اند.
با این گفته ها او به پذیرش دانشجویان غیر بومی از سیستان و بلوچستان اشاره می کند که نیاز به خوابگاه و اقامت ندارند و می توانند غیر حضوری ثبت نام کنند و پایان ترم در محل زندگی خود امتحان دهند.
وی تعداد دانشجویان استان را در مقایسه با 500 هزار دانشجوی کشور قابل قبول می داند و ادامه می دهد: با توسعه بی رویه آموزش عالی در استان؛ با ایجاد موسسه های آموزشی علمی کاربردی، فنی و حرفه ای، غیر انتفاعی، آزاد اسلامی و ... در برابر 700 هزار نفر جمعیت استان تعداد دانشجویان پیام نور قابل قبول است.
به گفته وی در چهار سال اخیر روند پذیرش دانشجوی پیام نور در استان سیر کاهشی داشته و از 16هزار نفر به حدود شش هزار نفر رسیده است که یک علت موثر در این موضوع، توسعه اضافه بر نیاز استان و از طرف دیگر کاهش زمان تحصیل در پیام نور است طوری که در گذشته یک مقطع هفت سال طول می کشید اما حالا به سه و نیم سال رسیده است.
سه دانشکده نیمه فعال
در کنار این ها «ثقفی» راه اندازی 13 مرکز پیام نور در 11 شهرستان استان را بیان می کند که سه مورد در سرایان، سربیشه و زهان نیمه فعال است و ورودی آن ها کم شده است. او اتلاف هزینه و سرمایه و رکود توان و ظرفیت های ایجاد شده در شرایط موجود و توسعه اضافه بر نیاز موسسات آموزش عالی در استان را تایید می کند و ادامه می دهد: از ظرفیت هیئت علمی و امکانات موجود به درستی استفاده نمی شود بنابراین شورای عالی انقلاب فرهنگی، طرح آمایش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را تهیه و ابلاغ کرده است تا دانشگاه ها آمایش شده و از ظرفیت آن ها استفاده بهینه و یک نظام جدید ایجاد یا برخی برنامه ها حذف شود اما این دستور هنوز به دانشگاه پیام نور استان ابلاغ نشده و سازمان مرکزی پیام نور در حال منطقه بندی استان ها و تفویض اختیار به آن هاست.
انتظار برای دانشگاه بین المللی
با این شرایط او پذیرش دانشجویان افغانستانی مقیم استان را هم بیان و اظهار می کند: 200 افغانستانی در پیام نور ادامه تحصیل می دهند، علاوه بر این دو شعبه در کابل و هرات فعال است که پیام نور خراسان جنوبی، دانشگاه معین آن هاست و امور تدریس، آزمون، برنامه های فرهنگی، پژوهشی و ... آن ها را دنبال می کند و براساس برنامه قرار است امور آن ها از تهران به استان واگذار شود.
وی تاکید می کند: در صورت موفقیت دانشگاه در این برنامه، مرکز بین المللی پیام نور در بیرجند تاسیس می شود و می توان دانشجوی دکترا و ارشد پذیرش کرد.
وی می گوید: اسناد راهبردی 28 شهر استان برای شهرداری ها با همکاری و پژوهش هیئت علمی متشکل از گروه های مختلف دانشگاه در حال تهیه است و در این سند چشم انداز هر شهر از جنبه های مختلف خدماتی، توسعه، گردشگری، اقتصادی و ... بررسی و طرحی تهیه می شود که باید با تغییر شهرداران، پایدار مانده و اجرا شود. بنا به توضیح وی از یک ماه پیش تهیه این سندها برای بشرویه، اسفدن و نیمبلوک شروع شده و تا پایان امسال باید به اتمام برسد.
پیگیری برای راه اندازی پژوهشگاه زغال سنگ
رئیس دانشگاه پیام نور استان، همچنین رایزنی با ایمیدرو و پژوهشگاه زغال سنگ طبس با توجه به ذخایر غنی آن و وجود گروه های آموزشی قوی پیام نور در طبس را مطرح کرد تا کارهایی مانند استفاده از زغال سنگ در مباحث بهداشتی، پزشکی، صنعتی و ... را بررسی کند زیرا زغال سنگ استان به صورت خام از منطقه خارج می شود در حالی که مصارف زیادی دارد و با تاسیس پژوهشگاه می توان در این زمینه تحقیق کرد.
وی می گوید: دانشگاه پیام نور زیرساخت های آموزشی و تحقیقاتی در طبس از جمله هیئت علمی، فضای فیزیکی، بخش اداری و ... دارد و با راه اندازی این مرکز علاوه بر ایجاد اشتغال و جلوگیری از خام فروشی زغال سنگ، تحقیقات علمی هم در استان انجام می شود اما قطعی شدن آن نیاز به پیگیری در تهران دارد.