
14 سال گذشت
تعداد بازدید : 15
متروکه پژوهشکده انارفردوس
اکبری
اندوخته بیش از دو هزار هکتار باغ انار و تولید سالانه 30 هزار تنی این محصول توسط پنج هزار بهره بردار فردوسی و عنوان سومین قطب تولید یاقوت سرخ در کشور در کنار نابودی سالیانه بیش از هزاران تن انار به سبب آفاتی چون کرم گلوگاه و ... بهانه ای شد تا سال 85 پس از سفر دولت نهم طرح ساخت پژوهشکده انار برای کاهش دغدغه انارکاران در خصوص توسعه و اصلاح نژاد گونه های مختلف این محصول مزیت دار، ارتقای نحوه صادرات، بررسی ارقام مختلف انار ، به منظور کاهش و رفع مشکلات آبی مطرح شود. اگرچه طی سال 85 پس از دریافت مجوز، ساخت چنین پژوهشکده ای در فردوس آغاز شد و دانشگاه فردوسی مشهد احداث ساختمان این پژوهشکده را تا مرحله 80 درصد پیشرفت فیزیکی پیش برد اما سال 92 طی صورت جلسه ای ادامه ساخت آن به دانشگاه بیرجند تحویل شد و پس از آن، این ساختمان به حال خود رها و به مکانی متروکه تبدیل شد.
حال با گذشت 14 سال از شروع ساخت چنین پژوهشکده ای برای انجام تحقیقات و مطالعات درباره انار در سال هایی که نیاز شدید پژوهشی برای کاهش تلفات این میوه و از بین بردن آفاتی چون کرم گلوگاه که سال هاست گلوی انارکاران فردوس را می فشارد و خسارت هایی سنگین به کشاورزان وارد می کند، وجود دارد بر اساس شواهد و قراین موجود این ساختمان بدون استفاده مانده است.
آن طور که گفته های یک مقام آگاه حکایت دارد، پژوهشکده انار فردوس در ردیف پژوهشکده هایی است که برای آن ردیف اعتباری خاص تعریف نشده است و تخصیص اعتباری ندارد و برای ساخت آن باید از محل منابع دیگر کمک گرفت و تا بودجه و اعتباری هم نباشد وضعیت همچنان به این صورت است و کاری از پیش نمی رود. به گفته وی، اکنون بنا به مخروبه تبدیل شده است و شاید با اعتبار 500 میلیونی یا بیشتر بتوان آن را به اتمام رساند اما مهم تر از ساخت بنا و داشتن بنایی با عنوان پژوهشکده، حضور محقق و تخصیص اعتبار برای انجام کارهای تحقیقاتی این پژوهشکده است.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه بیرجند هم درباره شرایط پیش آمده و آینده این پروژه در گفت وگوی پیشین خود به خبرنگار ما بیان کرد: مکان یابی محل پژوهشکده نادرست بوده است و اشکالات زیربنایی مانند آب و زمین دارد.
همچنین از زمان تحویل این پروژه به دانشگاه بیرجند به رغم پیگیری ها پیشرفتی در کار حاصل نشده است. به گفته دکتر «نجفی»، بخشی از بنا تخریب و حصارکشی زمین آن انجام شده است تا از تخریب بیشتر جلوگیری شود. همچنین به دنبال تغییر کاربری بنا هستیم تا بتوانیم کار دیگری انجام دهیم. وی همچنین از انجام تحقیقات روی این محصول استراتژیک خبر داد.
رئیس شورای اسلامی فردوس هم با بیان این که بعد از برگزاری همایش هوا فضا مدیر پژوهشگاه هوافضای کشور اعلام آمادگی کرد که اگر این ساختمان در اختیارشان قرار گیرد، اولین شعبه هوافضای کشور را در این شهرستان احداث کنند، افزود: جلسه ای با رئیس دانشگاه بیرجند برگزار و موافقت برای در اختیار قراردادن پنج ساله این بنا به هوافضای کشور دریافت شد.
به گفته «اکبری»، برای این پژوهشکده مشکل تامین آب و برق و ... داشتیم و برای ساخت بنا بیش از سه میلیارد تومان در سال های گذشته هزینه شد و اکنون شاهد هدر رفت این سرمایه هستیم و از سوی متولی جدید هم تاکنون اقدامی نشده است.