فرخ نژاد- با توجه به تقویم تعریف شده برای دو پروژه بیمارستان و مجتمع فرهنگی هنری فردوس این دو پروژه تا یکی دو هفته دیگر تکمیل و به دستگاه بهره بردار تحویل می شود و در لیست طرح های افتتاحی دهه فجر قرار می گیرد.
براساس ماده 56 قانون برنامه پنجم توسعه که تاکید بر حذف تشکیلات موازی تمرکز ساخت و ساز ساختمان های عمومی و دولتی در قوه مجریه به منظور ارتقای کیفیت ساخت و ساز، لزوم مقررات، ضوابط و استانداردها دارد دولت موظف است امور برنامه ریزی، مطالعه، طراحی و اجرای ساختمان، تاسیسات عمومی و دولتی را متمرکز کرده و به وزارت راه و شهرسازی و بالطبع آن در سازمان مجری ساختمان های تاسیسات دولتی و عمومی واگذار کند.
این سازمان هم تاکنون پروژه های بزرگی را در کشور انجام داده یا در حال اجرا دارد که از جمله می توان به ساختمان های مصلای تهران یا مجلس شورای اسلامی (بهارستان) اشاره کرد.
این سازمان در کشور مجری پروژه های متعددی است که به همان ترتیب و به تبع وظایف این سازمان در ادارات کل راه و شهرسازی در استان ها به مدیریت های فنی و اجرایی محول شده است.
مدیریت های فنی و اجرایی در استان ها نیز با دو نوع پروژه سرکار دارند که یکسری ملی است و ملی استانی و تعدادی هم فقط استانی است.
مدیر فنی و اجرایی اداره کل راه و شهرسازی استان با بیان این مقدمه به تشریح پروژه های حوزه مرتبط در خراسان جنوبی می پردازد و می گوید: طی چند سال اخیر در حوزه فنی و اجرایی 31 پروژه در دست کار بوده که تعدادی از این طرح ها به اتمام رسیده وتعدادی هم عملیات اجرایی آن در حال انجام است که از این تعداد 11 پروژه استانی و 20 پروژه ملی یا ملی استانی شده است.
مهندس«سپهری»پروژه هایی که این مدیریت در حال ساخت آن است را شامل ساختمان های دولتی مثل فرمانداری ها، ادارات کل، بخشداری ها و ساختمان های عمومی مثل بیمارستان ها عنوان کرد. او از پروژه هایی که اجرا شده به طرح هایی مانند بیمارستان های 24 تختخوابی سرایان، سربیشه و درمیان و 140 تختخوابی طبس اشاره کرد که سال 93 به اتمام رسیده و تحویل دستگاه بهره بردار یعنی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند شده است.
بعلاوه از محل منابع ملی نیز می توان به اجرای پروژه هایی مانند فاز اول مجتمع ادارات کل استان (سایت اداری) اشاره کرد که در این مرحله 9 باب اداره کل مانند بازرسی، نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اقتصاد و دارایی ،ثبت احوال ، ثبت اسناد، بهزیستی ، ورزش و جوانان و هواشناسی و ... عملیاتی اجرایی آن به اتمام رسیده و تحویل دستگاه های بهره بردار شده است.
پروژه های بهره برداری شده
از پروژه های استانی که تاکنون مدیریت فنی و اجرایی اداره کل راه و شهرسازی استان احداث کرده و به بهره برداری رسیده است به احداث 10 واحد مسکونی سازمانی در نهبندان ،20 واحد در قاین ،20 واحد در شهر اسدیه، سالن های ورزشی آقایان و بانوان فردوس، باند پهن زلزله بصیران که یکی از پروژه های شاخص باندهای پهن است که در استان ساخته شده و منطقه وسیعی از استان های خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان و یزد را پوشش می دهد و بخشداری دستگردان اشاره کرد.
به گفته وی ساختمان های بخشداری دیهوک و ثبت احوال دستگردان هم در حال ساخت است.
علاوه براین چند پروژه هم مطالعات آن مانند سالن اجتماعات فرمانداری طبس انجام شده و منتظر تامین اعتبار است تا عملیات اجرایی آن آغاز شود.
از دیگر پروژه ها می توان به پاویون فرودگاه بیرجند اشاره کرد که بسیار ساختمان شاخصی برای تشریفات و مهمان های رسمی استان خواهد بود.
همچنین احداث 8 واحد سازمانی در فردوس و68 واحد در بیرجند نیز ازجمله پروژه هایی است که منتظر تامین اعتبار آن هستیم.
مدیر فنی و اجرایی اداره کل راه و شهرسازی استان پیشرفت فیزیکی 20 پروژه ای که منابع مالی آن ملی است را حدود 75 درصد و پیشرفت مالی آن را در حد 70 درصد اعلام کرد که بخشی از این منابع مالی هزینه شده و بخشی هم در حال هزینه کرد است.
همچنین این پروژه ها در چند سال اخیر حدود 75 میلیارد تومان هزینه کرد داشته است.
مهندس«سپهری» اعتبار مصوب سال جاری پروژه های مدیریت فنی و اجرایی را حدود 26 میلیارد تومان دانست و افزود: آن چیزی که تاکنون از این محل به دست این مدیریت رسیده 11 میلیارد و 500 تومان است.بعلاوه 5 میلیارد تومان هم از محل اسناد خزانه اسلامی بابت پروژه بیمارستان فردوس تخصیص یافته است.
11پروژه استانی
به گفته وی 11 پروژه استانی نیزتاکنون حدود 72 درصد پیشرفت فیزیکی داشته که دراین چند سال برای عملیاتی شدن آن 9 میلیارد و 300 میلیون تومان هزینه شده است.
وی با بیان این که درسال جاری پروژه های استانی حدود 2 میلیارد تومان اعتبار مصوب داشته است ادامه داد: از این محل تاکنون هیچ تخصیصی نداشته ایم و در حال پیگیری هستیم تا از محل اسناد خزانه اسلامی منابع مالی این پروژه ها تامین و مطالبات پیمانکاران پرداخت شود.
او با اشاره به ایراد وارده به مصوبه هیئت دولت که در سال 92 برای ماده 56 قانون مصوب کرد تصریح کرد: براساس این مصوبه هزینه کرد اعتبارات استانی در اختیار دستگاه های اجرایی گذاشته شد و هر دستگاه اجرایی که در توان خود می دید می توانست عملیات اجرایی ساختمان ها را انجام دهد که برخی از دستگاه های اجرایی هم این کار را انجام دادند اما بازدیدهای شورای تامین به مرور زمان مشخص کرد که برخی از دستگاه ها توان اجرای فنی پروژه ها را ندارند.
مصوبه شورای فنی
مهندس«سپهری» افزود:خوشبختانه توانستیم در شورای فنی مصوب کنیم که اجرای پروژه هایی به این شکل توسط دستگاه های اجرایی مرتبط و فنی انجام شود و این نقطه امید خوبی است که بتوانیم در آینده شاهد احداث ساختمان های فنی باشیم که توسط دستگاه ها و کارکنان فنی احداث می شود.
به گفته وی برای پروژه های فنی از زمانی که موافقت نامه مبادله می شود تا زمانی که پروژه را تحویل بهره بردار می دهیم تمام کار با رعایت مشخصات فنی انجام می شود و از این لحاظ به عنوان وزارتخانه ای که به نوعی متولی بحث های فنی در کشور است این اداره کل هم سعی و تلاشش براین است که ساختمان ها را با رعایت مشخصات فنی تحویل دستگاه بهره بردار داده و رضایت آن ها را تامین کند.
از پروژه هایی که در دست اجراست و در سال جاری این مدیریت سعی دارد تا دهه فجر آن ها را تحویل دستگاه های بهره بردار بدهد بنا به گفته او دو پروژه است که شاخص ترین آن بیمارستان 140 تختخوابی فردوس با 99 درصد پیشرفت فیزیکی است.
به گفته «سپهری» عملیات اجرایی این پروژه طی یکی دو هفته آینده به اتمام می رسد و تحویل دستگاه اجرایی یعنی دانشگاه علوم پزشکی می شود تا آماده بهره برداری در دهه فجرشود.
او امیدوار است با افتتاح این پروژه شهرستان های فردوس، سرایان، بشرویه و... از خدمات آن بهره مند شوند زیرا با توجه به موقعیت فردوس که در مسیر ترانزیت جنوب کشور به مشهد قرار دارد و شاهد سوانح و اتفاقات زیادی دراین محور هستیم با بهره برداری از این بیمارستان مشکل مسافران و زائرانی که تردد می کنند حل می شود.
پروژه دیگری که این مدیریت آماده است تا آن را به دهه فجر برساند مجتمع فرهنگی هنری فردوس است که از دو بخش ساختمان اداری و سالن آمفی تئاتر تشکیل شده است.
بعلاوه ساختمان اداری آن تحویل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شده است و سالن آمفی تئاتر هم که تا مرحله تجهیز و نصب صندلی هاست طی یکی دو هفته آینده به اتمام می رسد.
همچنین برای 6 ماهه اول سال آینده تلاش براین است که مدیریت فنی و اجرایی اداره کل راه و شهرسازی استان دو ساختمان بخشداری دیهوک و ثبت احوال دستگردان را تحویل دستگاه های بهره بردار دهد.
او هم که از کمبود اعتبار برای ادامه و یا شروع عملیات اجرایی پروژه ها گلایه دارد گفت:در سایت اداری عملیات اجرایی اداره کل آموزش و پرورش استان به دلیل کمبود اعتبار تا مرحله سفت کاری پیش رفته اما منتظر تامین اعتبار است تا ادامه کار انجام شود.
علت تاخیر
وی علت 99 درصد تاخیر پروژه های عمومی و دولتی را به موقع تامین نشدن اعتبار دانست و گفت:اگر به موقع اعتبار پروژه ها تامین شود با توجه به این که هیچ مشکلی در روند اجرای آن وجود ندارد و ماهیت پروژه هایی که قراردادهای آن منعقد می شود چون سرجمع یا زیربنایی است براساس مصوبه و بخشنامه دولت باید اعتبارش هم نقد اختصاص یابد زیرا با قیمت روز با پیمانکار قرارداد بسته می شود و اگر مشمول مرور زمان شود هم پیمانکار و هم کارفرما متضرر و روند اجرای پروژه نیزطولانی خواهد شد.
بعلاوه با توجه به موضوع مطرح شده در قالب اسناد خزانه اسلامی قرار است اعتبار آن تامین شود و اگر این امر محقق شود می توان روند اجرای پروژه را تاحدودی تسریع کرد و تحویل دستگاه بهره بردار داد.
مدیر فنی و اجرایی اداره کل راه و شهرسازی استان دلایل طولانی شدن مجتمع فرهنگی و هنری فردوس را این گونه توضیح داد: این پروژه زمانی که فردوس جزو استان خراسان رضوی بود استارت خورد و وقتی این شهرستان از خراسان رضوی منتزع شد لازمه اش این بود که موافقت نامه های منعقد شده به خراسان جنوبی منتقل شود طوری که کار انتقال حدود یک سال زمان برد.
دلیل دیگر هم این بود که احداث سالن آمفی تئاتر مجتمع براساس نقشه های از قبل طراحی شده درقالب سالن نمایش و سینما بود زیرا در آن زمان این شهرستان سالن سینما نداشت اما بعد سالن آمفی تئاتر تغییر پیدا کرد وهمین خواسته سبب شد تا تغییرات اساسی در ساختمان ایجاد شود.
در نهایت این که در سال جاری قرارداد اجرای پروژه منعقد و در ابتدای سال هم مناقصه انجام شد که اکنون پیمانکار در حال کار است کمتر از یک ماه دیگر تحویل فرهنگ و ارشاد می شود.
دلیل دیگری که سبب تاخیر این پروژه برای احداث شد این بود که فرهنگ و ارشاد از اداره کل راه و شهرسازی استان خواست تا تجهیز بخش اداری آن را خود این اداره کل به یک پیمانکار بدهد اما سازمان مدیریت با این خواسته آن ها موافقت نکرد و مجبور شد دوباره تجهیز آن هم به مدیریت فنی و اجرایی اداره کل راه و شهرسازی واگذار شود که این هم وقفه ای در ادامه عملیات اجرایی آن ایجاد کرد و کمبود اعتبار هم بر طولانی شدن زمان اجرای آن افزود.
بعلاوه براساس بخشنامه اگر مطالبات پیمانکار به 20 درصد قرارداد برسد می تواند تقاضای خاتمه پیمان کرده و کارفرما هم ختم پیمان دهد.
به گفته وی اگر می خواستیم طبق بخشنامه عمل کنیم خیلی از پیمانکاران باید کار را تعطیل می کردند اما چون گرفتن پیمانکار جدید خیلی زمان بر است سعی کردیم پیمانکاران را سر پروژه ها نگه داریم و از آن ها بخواهیم که کار را تعطیل نکنند.
«سپهری» با اشاره به تسویه حساب مطالبه پیمانکارw بیمارستان فردوس که جزو پروژه های ملی است افزود: مشکل این مدیریت در حال حاضر به پروژه های استانی بر می گرددهر چند که قول هایی مطرح شده تا از محل اسناد خزانه اسلامی مطالبات پیمانکار پرداخت شود.
مطالبات یک میلیاردی پیمانکاران
وی مطالبات حال حاضر 10 تا 15 پروژه در حال احداث استان را حدود یک میلیارد تومان اعلام کرد و ادامه داد: در مجتمع ادارات کل دو نوع ساخت وساز انجام می شود، برخی از پروژه ها را خود ادارات و برخی را هم مدیریت فنی و اجرایی اداره کل راه و شهرسازی انجام می دهد که این مدیریت در فاز دو احداث ساختمان اداره های آموزش و پرورش، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و عشایری و چند ساختمان دیگر را در برنامه دارد.