printlogo


9 سال از ارتقا به شهر گذشت
رشد ناملموس « قهستان» پشت یک نام

فرخ نژاد-آذر ماه سال 87 با ادغام دو روستای آسیابان و درخش شهر قهستان شکل گرفت . باید گفت هنوز این شهر نوپا سن و سالی ندارد تا بتوان تحولات شهری زیادی را انتظار داشت اما تغییرات  ایجاد شده پس از ارتقا در این شهر به قدری ناچیز است که خیلی از شهروندان قهستانی چندان تفاوتی بین شهر یا روستا بودن منطقه شان نمی بینند.
شاید همین توقع شهروندان این شهر نوپا و بروز مسائلی مانند استمرار خشکسالی ها، رکود صنعت فرش دست باف منطقه، حاکم بودن بافت روستایی ، وجود زمین های زیاد با کاربری کشاورزی و...است که  دست به دست هم داده تا جمعیت شهر قهستان در یکی دو سال اخیر به جای افزایش، کاهش یابد.
کاهش جمعیت
بر اساس آمار تا دو سال قبل جمعیت این شهر بیش از 3 هزار و 500 نفر در قالب 750 خانوار بود و اکنون به کمتر از 3 هزار نفر جمعیت ( 650 خانوار) رسیده است.  
در واقع به گفته  برخی شهروندان آن قدر ایجاد زیرساخت و ارتقای مبلمان شهری قهستان در این چند سال اخیر ناچیز بوده که اگر دو محله آسیابان و درخش روستا بود شاید خیلی بیشتر از زمان ارتقا به شهر مورد رسیدگی قرار می گرفت.
آنها می گویند: اگر فردی در معابر و کوچه های این شهر ترددی داشته باشد به هیچ عنوان متوجه نمی شود که اینجا شهر است یا روستا.
هیچ نمایندگی مستقر نمی شود
در مورد همه امکانات و زیرساخت های شهری هم همین طور است و آن طور که شهروندان قهستان می گویند: هنوز هیچ نمایندگی از ادارات حتی آن هایی که شهروندان به آن نیاز مبرم دارند دراین شهر راه اندازی نشده و مردم مجبورند برای کوچک ترین کار به مرکز شهرستان یا استان مراجعه کنند.
 البته رئیس شورای اسلامی شهر قهستان درگفت و گو با «خراسان جنوبی»گلایه شهروندان این شهر نوپا را قبول دارد و از این که تغییر قابل لمسی را در شهر قهستان پس از ارتقا نمی توان دید می گوید.
«رضایی» گلایه مند از این است که در جهت توسعه این شهر مسئولان قول هایی برای ایجاد برخی نمایندگی ادارات مورد نیاز شهروندان داده اند اما هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است . 
به گفته وی درحال حاضر  فقط نمایندگی کمیته امداد امام خمینی(ره) که از قبل ارتقا در قهستان مستقر بوده در این شهر فعال است. 
او می گوید: سال هاست که شهروندان برای تعویض یک کارت ملی  مجبورند به اداره ثبت احوال اسدیه مراجعه کنند.
 این درحالی است که برخی از افراد باهدف انجام کار اداری ، به دلیل وضعیت نامناسب جاده ها جان خود را از دست داده اند. 
رئیس شورای اسلامی شهر قهستان درباره  تهیه و تصویب طرح های جامع و تفضیلی شهر قهستان نیز می گوید: فضا و مکان متناسب با این طرح ها در سایت اداری شهر دیده شده اما هنوز هیچ نمایندگی از ادارات در این شهر مستقر نشده است.
وی تاکید می کند: باید یک مطالعه علمی و مدون انجام شود تا زمینه های ایجاد مشاغل در این شهر فراهم شده و  مهاجرت معکوس یا حفظ جمعیت فعلی اتفاق افتد. 
شهر قهستان با توجه به موقعیت جغرافیایی آن یک نقطه کوهستانی به حساب می آید و سوالی که دراین زمینه پیش می آید این است که  آیا این شهربرای ساخت وساز با کمبود زمین مواجه نیست؟ رئیس شورای اسلامی شهر قهستان درباره محدودیت زمین دراین شهر با توجه به موقعیت کوهستانی قهستان  این طور پاسخ می دهد که شهر برای توسعه و ساخت و ساز، زمین و مکان مناسب در اختیار دارد.علاوه براین اگر در نقطه ای از شهر به بن بست بخوریم نقاط دیگر وجود دارد و حتی روستاهایی که نزدیک به شهر قهستان است را می توان به این شهر الحاق کرد.
«رضایی» سمت توسعه شهر قهستان را جنوب غرب درخش و شمال شرق محله آسیابان ذکر می کند که اکنون هم در همین محدوده ها ساخت و سازها در حال انجام است.البته به گفته وی  نقاط دیگری هم در شهر برای توسعه وجود دارد و در این زمینه هیچ گونه نگرانی نیست.
نبود زمینه های  شغلی
وی مشکل اصلی شهرنوپای قهستان را نبود شغل مناسب برای جوانان تحصیل کرده این شهر اعلام می کند و می گوید  بسیاری از جوانان این منطقه حتی حاضر به کارگری بوده اما برای کارگری هم زمینه کار وجود ندارد.
وی درپاسخ به سوال خراسان جنوبی درباره  فضای آموزشی شهر قهستان می گوید: به طورحتم در شهر قهستان زمینه ایجاد رشته های فنی و حرفه ای و کار و دانش  باید فراهم شود. البته در صورت ایجاد این رشته ها دیگر فضاهای موجود جوابگو نخواهد بود. همچنین نیاز است حمایت های لازم از شهرداری این شهر انجام شود تا زمینه ایجاد پارک محله ها هم در شهر قهستان فراهم شود.