تعداد بازدید : 0
؛سفره كمبودها در هندوالان
؛مير حسيني - روستا تقريبا تنها ماوايي است كه هنوز نقاشي طبيعت در آن به صورت بكر و دست نخورده باقي مانده و هركس براي فرار از دغدغه هاي شهري به آغوش آن پناه مي برد.
در روستا صداي آب ، صداي زنگوله هاي گوسفندان ، بوي دل انگيز نان و عطر گل هاي وحشي همه و همه نواختن چنگ زندگي است در دستان ماهر طبيعت روستا.
اما جلوه زندگي در بعضي از روستاهاي خراسان جنوبي به علت خشكسالي هاي پياپي كم رنگ شده و فقط صداي زوزه باد در حالي كه آكنده از گرد و خاك است ، به گوش مي رسد.اين بار سري به روستايي در نزديكي شهر اسديه ، مركز شهرستان درميان مي زنيم.روستايي كه خشكسالي ، درختان بارور و پر محصول آن را خشك كرده و يا در حال نابودي درختان عنابستان اين ديار خاموش است.هندوالان يك آبادي با مردم پر مهر و صفا اما محروم از بسياري امكانات است.
هندوالان روستايي كه كمبودها را درآن مي توان به وضوح ديد ولي اهالي قانع آن همچنان با وجود اين كمبودها شاكر خداوند هستند.
؛اظهارات مردم روستا
؛مردي كه پيري و خستگي را مي توان در چهره اش ديد گفت: روزگاري بهترين عناب منطقه ، محصول اين روستا بود ، ولي براثر قهر طبيعت درختان ٠٠١ تا ٠٥١ ساله عناب روستا خشك شده و قامت خشكشان نشان دهنده آن است كه زماني اين زمين هاي باير وخشك ، عنابستان هاي زيبا و سرسبزي بوده است.وي به كاهش آب قنات روستا از ٠٣ به ٨ اينچ اشاره كرد و افزود: در حال حاضر زنان روستايي از محل پاياب قنات براي شستشوي ظروف و لباس هاي خود استفاده مي كنند.
وي اضافه كرد: هرچند اين روستا سال ها قبل لوله كشي شده ولي هم اكنون به دليل خشكسالي هاي پي در پي فقط يك ساعت در روز بيشتر آب نداريم و اين مقدار آب جوابگوي نياز معيشتي و بهداشتي اهالي روستا نيست.به گفته وي بيشتر به دليل نبود آب ، حمام روستا هم روشن نمي شود و مردم براي نظافت و استحمام به موقع مشكل دارند.وي متذكر شد : در گذشته در هندوالان محصولاتي همانند چغندر قند ، كلزا گندم و پنبه كشت مي شد ولي هم اكنون به دليل كم آبي فقط مردم در اراضي بالا دست روستا درخت زرشك دارند.وي با اشاره به وضعيت دامداري و دامپروري هندوالان گفت: خشكسالي هاي متوالي و نبود آذوقه اهالي را مجبور كرده تا سال هاي قبل دام هاي خود را به پايين ترين قيمت بفروشند و امسال هم كه به بركت باران هاي بهاري و زمستاني كمي علف در مزارع و دشت ها روييده دامي در روستا نمانده واهالي قدرت خريد دام جديد را ندارند.
يكي از زنان روستا نيز گفت: چون دامداري و كشاورزي نداريم در نتيجه شير و ماست و گندم هم كه غذاي اصلي و درآمد اصلي روستاييان است ، نداريم.
؛آرد دولتي كفاف خانواده ها را نمي كند
؛ناز بي بي نوتاني افزود: ٠١ سال است كه گندم در روستا كشت نمي شود و از سوي دولت هم به هر نفر ٩ كيلوگرم آرد داده مي شود كه اين مقدار جوابگوي نياز خانواده هاي پرجمعيت روستا نيست.وي ادامه داد: زنان و دختران روستا با وجود مركز بهداشت در هندوالان ، از آن استفاده مطلوبي نمي برند زيرا مروج بهداشت آن مرداست.
وي نبود دارو و پزشك و همچنين نبود وسيله نقليه براي رفت و آمد روستاييان به شهر و بالعكس را يادآور شد.
او به مختلط بودن دانش آموزان مدرسه راهنمايي اين روستا اشاره كرد و افزود: بسياري از اهالي حاضر نيستند دختران آنها در مدرسه روستا درس بخوانند و دختران روستا مجبورند ترك تحصيل كنند.
وي خاطرنشان كرد: از سوي ديگر نيز اين مراكز آموزشي استيجاري بوده و از نظر نور ، فضاي آموزشي و استحكام درحد استاندارد نيست.
؛مشكلات بهداشتي
؛رئيس شوراي اسلامي روستاي هندوالان نيز به وضعيت بهداشت روستا اشاره كرد و افزود: حمام روستا مرمت و لوله كشي شده ولي چون با كمبود آب و سوخت مواجه هستيم مردم روستا نمي توانند از آن استفاده كنند.
خسروي اضافه كرد: در اثر خشكسالي هاي پياپي استان آب قنات و چاه به يك چهارم رسيده و براي استفاده از اين حداقل آب بايد جوي هاي آب ، سيماني و كانال كشي شود.
وي به حمايت جهادكشاورزي در اين راستا اشاره كرد و گفت: از سوي اداره جهادكشاورزي مبلغي براي كانال كشي تخصيص يافته كه قسمتي از مظهر قنات را كانال كشي سيماني كرده ايم ولي مابقي به همان صورت باقي مانده و مردم بدون كمك مسئولان نمي توانند جوي يا قنات را كانال كشي و يا لايروبي كنند.
وي عمده ترين مشكل هندوالان را شبكه آب روستا بيان كرد و افزود:آب و فاضلاب استان از طريق ٤ تانكر به آب رساني روستا كمك كرده ولي كفاف جمعيت زياد روستا را نمي دهد و در ٤٢ ساعت نيم ساعت آب داشته و در قسمتي از روستا كه ارتفاع بيشتري دارد اصلا آب نداريم.
به گفته وي خانه هاي روستا بر روي قنات احداث شده و آب قنات در ارتفاع ٥تا٦ متر زيرخانه ها جريان دارد بنابراين چاه فاضلاب خانه ها و قنات به هم نزديك است و آب روستا مشكوك به آلودگي مي باشد.وي لوله كشي آب شرب روستا را فرسوده دانست و ادامه داد: در بعضي از قسمت ها ، لوله كشي آب روستا عوض شده ولي در بسياري از قسمت ها لوله كشي فرسوده و نامناسب مانده كه احتياج به تعويض و مرمت دارد.
وي بيان كرد: امسال از سوي دولت به ازاي هر دام ٣ كيلوگرم جو يارانه اي با قيمت ٥٣١ تومان در اختيار مردم قرار گرفته كه خيلي به آنها كمك شده است.
وي فعاليت صندوق مهر امام رضا (ع) را براي اشتغال جوانان روستا مفيد دانست و خاطرنشان كرد: براي جلوگيري از مهاجرت و بيكاري جوانان مسئولان بايد اعتبارات خاصي به روستا اختصاص دهند.
وي در مورد مقاوم سازي و بهسازي مسكن روستايي گفت: ٠٣ تا ٠٤ نفر از روستاييان وام مقاوم سازي مسكن دريافت كرده اند كه براي بهبود وضعيت روستا بسيار مناسب بوده است.
؛كسي وام خشكسالي دريافت نكرده
؛وي وضعيت معيشتي مردم را به علت كمي آب قنات وخشك شدن محصولات كشاورزي بسيار نامطلوب دانست و افزود: هنوز در روستاي هندوالان كسي وام خشكسالي دريافت نكرده و دراثر اين خشكسالي ها حدود ٠٦ تا ٠٧ درصد درآمد مردم از بين رفته است.
وي بااشاره به اين كه از دو سال پيش به علت كمي درآمد روستاييان و كم شدن آب قنات ٠٤ تا ٠٥ خانوار روستا مهاجرت كرده اند اضافه كرد: تا چند سال پيش ، يك كارگاه قالي بافي با ٠٤ تا ٠٥ نفر نيرو فعاليت مي كرد ولي نوسان قيمت فرش و گراني مواد اوليه قالي بافي ، موجب جمع شدن اين كارگاه شد و هم اكنون فقط ٠٢ درصد دختران روستا در خانه قالي مي بافند.
امام جماعت روستاي هندوالان نيز گفت: مسجد هندوالان بيش از يك هزار سال قدمت دارد و مربوط به زمان تيموريان مي باشد كه با شكوه ترين بناي تاريخي ، مذهبي بخش درميان است و از مهم ترين عناصر معماري آن سردر ورودي صحن، گنبد خانه ، شبستان ستوندار و محراب آن است.
محمدرضا خسروي حمايت مسئولان و سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري رابراي مرمت و تعمير مسجد لازم عنوان كرد و گفت: بعضي از نقاط مسجد احتياج به مرمت و بازسازي دارد و در اين راستا ميراث فرهنگي به صورت جدي و پيگير فعاليت نكرده است.
وي اضافه كرد: باتوجه به اين كه روستا دانش آموز زيادي براي تحصيل دارد ، ولي امكانات مناسب و فضاي آموزشي استاندارد ندارد بنابراين مكان هاي استيجاري دراختيار دانش آموزان و معلمان قرار گرفته كه اصلا مناسب تعليم و تربيت نيست.
وي از مسئولان خواست تا اعتبار و تسهيلات در زمينه ساخت مكان هاي آموزشي استاندارد ، لوله كشي آب شرب روستا ، مرمت مسجد هندوالان ، اشتغال زايي جوانان ، كانال كشي نهرهاي روستا ، رساندن برق تا مظهر قنات براي نصب پمپ برقي و استفاده از آب پايين قنات تخصيص يابد.
وي از اقدام هاي طرح هادي در روستا به يك هزار و ٠٥ متر بازگشايي جاده و ٠٢٥ متر آماده آسفالت اشاره كرد.
او در خصوص تنها محصول روستا گفت: باتوجه به اين كه زرشك يك سال در ميان محصول مي دهد ، پارسال قيمت زرشك نسبتا خوب بود ولي چون قيمت آن در سال جاري خيلي پايين است ، روستاييان هنوز نتوانسته اند زرشك خود را بفروشند.
وي به پيگيري بعضي از روستاييان براي احداث سالن زرشك خشك كني اشاره كرد و افزود: هنوز كسي از روستاييان نتوانسته وام و يا تسهيلاتي براي ساخت سالن دريافت كند و هر دفعه با يك مانع و يا مشكل اداري برخورد كرده اند.
وي از مسئولان خواست تا براي اشتغال زايي جوانان روستا وجلوگيري از مهاجرت در زمينه جمع آوري و بسته بندي زرشك و استقرار تعاوني روستايي اعتبارات وتسهيلات در نظرگرفته شود.
يكي از جوانان روستا ، مرمت و تعمير مسجد هندوالان رابراي خودسازي و بهره وري از فضاي مسجد ضروري دانست و افزود: تاكنون ارگاني به شكل جدي و پيگير ، براي مرمت و بهسازي اين بناي تاريخي كاري انجام نداده و ٢ سال است كه از طرف ميراث فرهنگي براي مرمت آن قول شنيده ايم.
وي در مورد تخصيص وام مسكن به خانه هاي روستايي نيز گفت: ٥ ميليون تومان وام به ساخت و مقاوم سازي خانه هاي روستايي تعلق مي گيرد ولي آن هم مشكلات خود را دارد زيرا بعد از اين كه كار را به نيمه رسانديم بايد يك مهندس ناظر براي تاييد ساختمان بيايد تا قسمت ديگر وام آزاد شود.وي تصريح كرد: هرچه به بيرجند و اسدآباد مراجعه مي كنيم تا مهندس ناظري براي تاييد ساخت و ساز بيايد هنوز كسي نيامده و كار ساختمان به صورت نيمه تمام مانده است.
وي به نبود سرويس اياب و ذهاب در روستا اشاره كرد و گفت: هر وقت مسافر و يا بيماري در روستا باشد كسي جرات نمي كند او را به شهر برساند زيرا از طرف پليس بازرسي وسط راه ٥٢ هزار تومان به علت مسافركشي با پرايد جريمه مي شود حالا تكليف مسافران يا مريض هايي كه در هندوالان مي مانند چيست؟
وي ادامه داد: به ما گفته شده وسيله مسافركشي بايد سمند باشد ، يك روستايي از كجا ٥١ يا ٦١ ميليون تومان پول و يا ضامن كارمند براي گرفتن وام بياورد تا سمند بخرد.
فضاي آموزشي و بهداشتي بسيار نامناسب است
يك معلم در روستاي هندوالان نيز گفت: وضعيت شاگردان از لحاظ درس و علاقه به تحصيل بسيار خوب است ولي آنها از امكانات آموزشي و بهداشتي در مدرسه برخوردار نيستند.
وي فضاي آموزشي و بهداشتي مدارس را بسيار نامناسب عنوان كرد و افزود: دانش آموزان به علت مشكلات مالي قادر نيستند قلم وكاغذ تهيه كنند.
به گفته وي نور كم كلاس ها ، تخته سياه نصب نشده در كلاس ، فضاي كوچك و غيراستاندارد اتاق ها ، نبود آب در مدرسه و امكانات بهداشتي زيرصفر باعث بازدهي كم دانش آموزان شده است.
وي در ادامه گفت: ٠٧ تا ٠٨ دانش آموز دختر و پسر در يك شيفت بايد از يك دستشويي مدرسه استفاده كنند زيرا در خانه هاي استيجاري فقط يك دستشويي و يك شير آب ايجاد شده است.
يك معلم زن نيز بيان كرد: از نظر امكانات آموزشي و بهداشتي مدرسه استيجاري وضع بسيار نامناسبي دارد ٤ سال است مدرسه داير شده و وسايل كمك آموزشي آن خيلي كم است.
وي اضافه كرد: يك تلويزيون براي نمايش CDهاي آموزشي نداريم همچنين يك كمد كه به عنوان كتابخانه مدرسه است به تعداد انگشت شمار كتاب دارد.
وي ادامه داد: محيط كلاس ها آن قدر كوچك است كه ميزها تقريبا به تخته سياه چسبيده اند.
اين معلم به مشكلات رفت و آمد و كمبود آب روستا اشاره كرد و گفت: ٤١ سال است كه صبح ها ساعت ٦ مي آيم و بعد ازظهرها ساعت ٥١ به خانه مي روم و با وجود خانواده و داشتن بچه كوچك و سختي كار ، ديگر هيچ دلگرمي وعلاقه اي براي معلم روستا نمي ماند.وي از مسئولان خواست تا با جايگزيني معلمان تازه نفس وجوان مسئوليت معلمان پرسابقه روستا را كمتر كنند.
وي ادامه داد: زنگ تفريح در مدرسه ٠١ دقيقه است و ٠٨ دانش آموز بايد در اين مدت كم به دستشويي بروند و چون اين وقت كم است دانش آموزان با مشكل روبرو مي شوند.
وي به حضور مربي بهداشت به صورت هفته درميان در مدرسه اشاره كرد و افزود: كار مربي بهداشت براي يك روز درهفته آن هم هفته درميان براي دانش آموزان بسيار كم و نامناسب مي باشد.
يك معلم حق التدريس روستا نيز گفت: ما هم مانند بقيه معلمان زحمت مي كشيم و همان درس را تدريس مي كنيم ولي از بسياري مزايا محروم هستيم.
به گفته وي در زمستان مشكلات معلم و دانش آموز چند برابر مي شود زيرا كمبودها جبران نمي شود. وي از مسئولان خواست تا براي آموزش دانش آموزان روستايي اعتبارات و تسهيلات ويژه قرار دهند تا بچه هاي روستايي با انگيزه ترتحصيل كنند.
؛اظهارات بخشدار
؛بخشدار مركزي درميان نيز درخصوص مشكل آب روستاي هندوالان گفت: اين مشكل مربوط به پمپ آب رساني بوده كه رفع شد و باتوجه به اين كه هندوالان زيرپوشش شبكه آب رساني است ، ولي به علت افت آب مجتمع آب رساني به صورت سيار آب رساني مي شود.
حسيني افزود: در بخش مركزي درميان ٧٢ روستاي بالاي ٠٢ خانوار و ٠٣ روستاي زير ٠٢ خانوار وجود دارد كه كار آب رساني حجم سنگيني از فعاليت ما را به خود اختصاص مي دهد.وي مشكل آب روستاهاي نوغاب و هندوالان را آبياري باغچه ها با آب لوله كشي توسط اهالي دانست و اضافه كرد: اگر اهالي از آب فقط براي شرب استفاده كنند نياز روزانه اهالي با آب رساني سيار تامين مي شود.وي ادامه داد: با توجه به خشكسالي هاي سال هاي گذشته ، به همكاري مردم و مسئولان براي تامين آب روستاها نياز است.
به گفته وي تا چند سال پيش در روستاي هندوالان فقط يك واحد آموزشي مختلط وجود داشت و هم اكنون ٢ واحد آموزش ابتدايي دخترانه و پسرانه ، يك واحد آموزشي راهنمايي و يك دبيرستان موجود است كه به جز يك واحد آموزشي دولتي و مقاوم بقيه واحدهاي آموزشي استيجاري و غيرمقاوم است.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 1
؛رئيس شوراي خانيك فردوس: آهنگ مهاجرت شدت گرفت، ما را دريابيد
؛فردوس؛ باكمال- روستاي خانيك با ٠٣٤ نفر جمعيت در منطقه اي بكر و گردشگري در شمال شرقي فردوس و در حاشيه جاده ترانزيتي استان هاي جنوبي كشور قرار دارد.اهالي اين روستا در دوران ٨ سال دفاع مقدس ٦ شهيد و ده ها جانباز تقديم انقلاب اسلامي كرده اند.سخنان رئيس شوراي اسلامي روستا از عمق محروميت و مشكلات اقتصادي اين روستا حكايت مي كند.« ابراهيم حقيقي» به خراسان گفت: خشكسالي هاي پي در پي،كاهش منابع آب قنا ت هاي روستا،گراني، بيكاري جوانان و در نهايت كاهش درآمد از عواملي است كه روح و جسم اهالي را آزار مي دهد و همچنان عامل مهاجرت است.
وي افزود: اكثر اهالي در شهرك روستا كه در يك كيلومتري روستاي قديم واقع شده است زندگي مي كنند و از بسياري امكانات همانند مسجد، حسينيه و خانه بهداشت محرومند.وي اضافه كرد: هرچند با همت اهالي كار احداث مسجد آغاز شده ولي به دليل قيمت بالاي مصالح ساختماني و كاهش درآمد مردم كه نهمين سال خشكسالي را پشت سر مي گذارند، ساخت مسجد به تنهايي از توان اهالي خارج است و مي طلبد كه از سوي مراجع مربوط مساعدت شود.
وي ادامه داد: مكاتبات زيادي با ادارات ذي ربط در فردوس و مركز استان خراسان رضوي و بعد از الحاق، با ادارات كل خراسان جنوبي صورت گرفته اما تا اين لحظه جواب مثبتي دريافت نكرده ايم و كمكي هم نشده است.وي ادامه داد: در قله جنوبي روستا مقبره امامزاده اي است كه از قديم با نام «سلطان كريم شاه» معروف و مورد توجه اهالي و حتي مردم روستاهاي همجوار بوده است اما تا كنون مورد كم لطفي مسئولان قرارگرفته است.وي به بازسازي بارگاه اين امامزاده با كمك زائران اشاره كرد و گفت: متاسفانه به دليل نداشتن تمكن مالي و با وجود تعميق باورهاي اعتقادي و ارادت كامل به ساحت مقدس اهل بيت (ع) و فرزندان بزرگوار آنان همچنان عمليات بازسازي اين بارگاه نيمه تمام رها شده است.
وي با اشاره به اين كه مزار شهداي روستاي خانيك نيز در نزديكي مقبره اين امامزاده واقع شده خاطرنشان كرد: هر هفته شب هاي جمعه اين مكان محل تجمع مردم است ولي متاسفانه در اين مكان راه مناسب و سرويس بهداشتي وجود ندارد.به گفته وي ٦ رشته قنات در اين روستا وجود داشته است كه آب مورد نياز كشاورزي و شرب دام هاي اهالي را تامين مي كرده و به علت خشكسالي هاي پي در پي، ميزان آبدهي آنها به حداقل ممكن كاهش يافته و در آستانه خشكيدن كامل است.وي تصريح كرد: بايد با اقدام هايي از جمله اجراي عمليات آبخيزداري در بالا دست، براي افزايش دبي آب و مرمت و لايروبي قنات هاي مذكور از خشكيدن آن جلوگيري به عمل آيد.«حقيقي» پوشش تلفن همراه، ضرورت اجراي طرح بهسازي در روستاي قديم و آسفالت معابر شهرك و جاده اصلي تا مزار شهدا و امامزاده، حفر يك حلقه چاه عميق براي كشاورزي و اشتغال جوانان و همچنين تجهيز دهياري به ماشين حمل زباله، تراكتور و بيل مكانيكي را خواستار شد.وي به ناكارآمدي دفترچه هاي بيمه روستايي اشاره كرد و اظهار داشت: فرم هاي ارجاع، مشكلاتي را براي روستاييان به وجود آورده و بر درد و رنج بيماران افزوده است چون هر يك از اهالي در هر كجاي شهرستان كه مريض شوند بايد قبل از هر اقدامي به روستا مراجعه، فرم ارجاع را دريافت و براي مداوا به مركز دهستان مراجعه كنند.وي ادامه داد: اگر در مركز دهستان هم پزشكي نباشد باز از آنجا دوباره فرم ارجاع را دريافت مي كنند و راهي مركز درماني شهر مي شوند كه اين پيچ و خم هاي اداري هر مريضي را از مراجعه به مراكز درماني پشيمان مي كند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
اخبار روستا
؛برگزاري اولين كارگاه آموزشي شوراهاي اسلامي سه قلعه
؛اولين كارگاه آموزشي اعضاي شوراهاي اسلامي و دهياران روستاهاي بخش سه قلعه در بخشداري برگزار شد.
بخشدار سه قلعه موضوع هاي اين كارگاه آموزشي را روابط عمومي و برخورد با ارباب رجوع، آشنايي با دستورالعمل ها و بخشنامه هاي اداري و مالي، وظايف و اختيارات شوراها در روستاها و چگونگي جلب مشاركت مردم در فعاليت ها عنوان كرد.
جعفر كريمي ضمن تاكيد بر برگزاري دوره اي اين كلاس ها آنها را لازم و ضروري دانست و رمز موفقيت شوراها را آشنايي با قوانين و دستورالعمل ها ذكر كرد.
وي مردم داري و توجه به نيازهاي اساسي مردم را بدون حب و بغض شخصي از وظايف اعضاي شوراها برشمرد.
؛استقبال روستاييان زول قاينات از كلاس هاي آموزشي
؛ بيش از ٠٨ نفر از اهالي، بسيجيان و ايثارگران روستاي زول قاينات براي شركت در مراسم سوگواري سالگرد ارتحال امام راحل به مرقد آن حضرت اعزام مي شوند.
روحاني طرح هجرت روستاي زول استقبال جوانان، نوجوانان و بسيجيان اين روستا را از كلاس هاي آموزشي احكام و قرآن بسيار چشمگير ذكر كرد و گفت: در حال حاضر كلاس هاي آموزشي قرآن و احكام با شركت ٠٢١ تن از نوجوانان و جوانان روستايي در حال برگزاري است.
حجت الاسلام شريف نژاد برگزاري مسابقات علمي، كلاس هاي كامپيوتر، خياطي، اردوهاي زيارتي و سياحتي ، كوهپيمايي و مراسم دعاي ندبه و زيارت عاشورا را از جمله فعاليت هاي طرح هجرت در روستاي زول ذكر كرد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
؛آب رودخانه روستاي تخيود هدر مي رود
؛قاين؛حقاني- روستاي تخيود يكي از روستاهاي سرسبز، ييلاقي و پرآب منطقه قاينات است كه در فاصله ٠٥١ كيلومتري شرق شهر قاين واقع شده است.
اين روستاي ييلاقي داراي باغ هاي سرسبزو رودخانه اي پر آب و روان است كه با وجود ٨ سال خشكسالي هاي پي درپي بر خلاف ساير رودخانه ها همچنان با آبي بسيار مطبوع و شيرين در جريان است.
آب اين رودخانه بدون استفاده مفيد، پس از سرازير شدن از كوه بلااستفاده به داخل زمين نفوذ مي كند.
به گزارش خبرنگار ما اين در حالي است كه در شهرك جديد تخيود كه به دنبال زمين لرزه سال ٦٧ در اين روستا در فاصله ٢ كيلومتري روستاي قديم بنا شده با حدود ٠٨ خانوار جمعيت اكثر اهالي آن بيكار و تحت پوشش كميته امداد امام خميني(ره) هستند.
همچنين بيش از ٠٦ نفر جوان بيكار در اين روستا زندگي و اوقات خود را به بطالت مي گذرانند و براي تامين مايحتاج زندگي براي كارهاي ساختماني به ساير نقاط كشور و استان عزيمت مي كنند.
ادامه گزارش حاكي است ٥ سال پيش از سوي مسئولان امور آب خراسان با اقدامي بسيار موثر و ارزنده براي ايجاد مخزن و ديوار بر روي دهانه رودخانه تخيود، احداث تلمبه خانه پمپاژ و نصب لوله با ٧ ميليارد و ٠٠٥ ميليون ريال از محل اعتبارات سفر مقام معظم رهبري، مقدمات انتقال آب ازكنار رودخانه به داخل حوضچه اي بسيار بزرگ اقدام شد.
اما متاسفانه با وجود دشت بسيار وسيع، خاك با پتانسيل هاي فراوان و آمادگي كاشت محصولات مختلف و جوانان بيكار با گذشت ٥ سال از اين اقدام بسيار ارزنده امور آب بلا استفاده رها شده است.
لازم به ذكر است هرچند رودخانه تخيود ٨١ اينچ آب دارد و در زمان گذشته نيز با بستن سد بر روي رودخانه از آن استفاده بهينه مي شده، اما در حال حاضر با وجود كمي نزولات جوي، كاهش آبدهي قنوات و آب رساني به وسيله تانكر، بازهم آب به هدر مي رود.
عضو شوراي اسلامي روستاي تخيود از مسئولان امور آب و جهاد كشاورزي خواست براي فراهم كردن زمينه استفاده صحيح از آب اين رودخانه و ايجاد اشتغال زايي و توليد محصولات بيشتر اقدام كنند.
ميري اظهار داشت: اگر براي رفع مشكل اقدام شود بخش بزرگي از مشكلات اشتغال زايي و بيكاري مردم محروم و زجركشيده روستا رفع خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ما اين روستا به دليل سرسبزبودن، وجود آب فراوان، كوه ها و غارهاي زيبا، آبشارهاي شگفت انگيز و آب و هواي بسيار سرد و مطبوع در فصل تابستان يكي از مناطقي است كه با وجود دوري و نبود جاده دسترسي و مطلوب و به ويژه ايام تعطيل تعداد زيادي از مردم بخش زيركوه و شهرستان هاي قاينات و درميان براي گذران اوقات فراغت و تفريح به اين تفرجگاه مي آيند.
اين منطقه كه با وجوداين همه جذابيت مورد بي مهري واقع شده ،مي تواند به عنوان قطب گردشگري بخش مرزي زيركوه مطرح شود و هم اكنون توجه جدي مسئولان امر رامي طلبد.
اسدزاده يكي از اهالي اين روستا با معرفي جاذبه ها و پتانسيل هاي اين منطقه آباد خواستار توجه جدي مسئولان امر به ويژه براي احداث راه دسترسي به اين منطقه ييلاقي شد.
وي گفت: اين روستا يكي از آبادترين و سرسبزترين نقاط بخش زيركوه است كه علاوه بر تبديل شدن به منطقه گردشگري مي تواند به عنوان منطقه پرورش ماهي، زنبور عسل، توليد انواع محصولات گلخانه اي و آب معدني مورد استفاده قرار گيرد و منبع درآمد روستاييان باشد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
ازمیان خبرها
؛مجتمع هاي آب رساني زيدان و نوغاب به زودي به بهره برداري مي رسد
؛محمديان- با بهره برداري از مجتمع هاي آب رساني روستاهاي زيدان و نوغاب، بخش مركزي شهرستان درميان مشكل كم آبي بسياري از روستاهاي اين بخش مرتفع خواهد شد.
بخشدار مركزي شهرستان درميان با بيان اين مطلب، به خبرنگار ما گفت: روستاهاي بزرگ اين بخش از شبكه بهداشتي آب شرب برخوردار هستند و آب شرب موردنياز روستاهاي كوچك نيز از طريق آب رساني سيار انجام مي شود.
محمد حسيني به روستاي زيدان به عنوان يكي از روستاهاي بزرگ بخش مركزي شهرستان درميان اشاره كرد و افزود: پروژه مجتمع آب رساني زيدان در حال اتمام است و به زودي به بهره برداري خواهد رسيد و مشكل كم آبي اين روستا رفع خواهد شد.
وي اعتبار مجتمع آب رساني زيدان را ٢ ميليارد و ٠٥١ ميليون ريال عنوان كرد و گفت: از جمله اقدامات انجام شده در اين خصوص حفر ٢ حلقه چاه، احداث مخزن آب ٠٠٣ مترمكعبي و ٢ منبع ٠٦ مترمكعبي در روستاهاي زيدان و رود رباط مي باشد.
وي پيشرفت فيزيكي خطوط انتقال اين مجتمع را بيش از ٠٩ درصد عنوان كرد و ادامه داد: روستاهاي نوزاد، هندوالان، مسك و ... كه درمركز بخش واقع شده اند با وجود اين كه تحت پوشش شبكه بهداشتي و سراسري آب شرب قرار دارند به دليل خشكسالي هاي اخير و افت ميزان آب مجتمع فخرود كه آب شرب اين روستاها را تامين مي كرد، دچار مشكل كم آبي شده اند.
وي خاطرنشان كرد: با ايجاد يك مجتمع آب رساني روبروي روستاي نوغاب كه خرداد ماه جاري به بهره برداري مي رسد نه تنها كمبود آب شرب روستاهاي نوغاب و هندوالان تامين مي شود بلكه مازاد آب به شبكه آب رساني مجتمع فخرود تزريق خواهد شد كه در واقع آب شرب ساير روستاها كه دچار كمبود آب هستند از طريق اين مجتمع مرتفع مي شود.
به گفته وي براي ايجاد مجتمع آب رساني نوغاب يك ميليارد و ٧٢٢ ميليون تومان اعتبار اختصاص يافته است كه سر فصل اختصاصي اين ميزان اعتبار از محل هاي اعتبارات تملك دارايي، مناطق محروم، مناطق توسعه يافته، متمم برنامه چهارم توسعه و ٢ درصد درآمد نفت مي باشد.
وي از جمله اقدامات انجام شده در خصوص مجتمع آب رساني نوغاب به حفر ٢ حلقه چاه، ساخت ٢ منبع يك هزار مترمكعبي، انتقال خطوط لوله كشي به طول ٧ كيلومتر و ... اشاره كردو گفت: روستاهاي تحت پوشش اين مجتمع آب رساني روستاهايي همچون نوغاب، هندوالان، چك، نوزاد، تخويج، تشوند، خونيك باز، مسك و بورنگ مي باشد.
وي تصريح كرد: روستاهاي پرجمعيت بخش مركزي شهرستان درميان به جز روستاهاي خونيك چهارتنگ و جاجنگ، از شبكه بهداشتي آب شرب برخوردار هستند.
وي از ايجاد يك مجتمع آب رساني جديد در اين منطقه خبر داد و گفت: پيگيري هاي لازم از طريق شركت آب و فاضلاب روستايي براي ايجاد يك مجتمع آب رساني براي روستاهاي خونيك چهارتنگ، نبرده، قيك، تغنديك، جاجنگ و روستاي مود در دست اقدام است.
به گفته حسيني در حال حاضر كم آبي هاي موجود در سطح شهرستان ناشي از خشكسالي هاي متوالي در منطقه است و با اين وجود از طريق آب رساني سيار مشكل آب شرب مصرفي مردم مرتفع مي شود. وي ادامه داد: اگر وضعيت بارندگي در استان به همين منوال پيش رود در سال هاي آينده مشكل كم آبي كمتر خواهد بود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 0
؛تعريفي كوتاه از روستا
؛براي روستا و ده تعاريف زيادي ارائه شده است. ده يا روستا كه در متن هاي قديم به صورت ديه هم ديده مي شود، در زبان پهلوي ده ( Deh) در پارسي باستان (Dehya) به معني سرزمين و در اوستا به شكل دخيو (Daxya) آمده است.
در ايران «ده» از گذشته هاي دور يك واحد اجتماعي به شمار مي رفته و جايي بوده است كه در آن گروه هايي از مردم براي همكاري در زمينه هاي اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و سياسي گرد مي آمده اند. ده اساس زندگي اجتماعي ايران را تشكيل مي دهد و به اعتبار اين كه يك واحد اجتماعي است، در طول تاريخ وجود داشته و تاثير زيادي بر زندگي ايرانيان گذاشته است.
؛تعريف هاي ديگر:
؛در عرف، ده عبارت است از يك محدوده جغرافيايي كه واحد اجتماعي كوچكي مركب از تعدادي خانواده كه نسبت به هم داراي نوعي احساس دلبستگي، عواطف و علايق مشترك هستند، در آن گرد مي آيند و بيشتر فعاليت هايي كه براي تامين نيازمندي هاي زندگي خود انجام مي دهند، از طريق استفاده و بهره گيري از زمين و در درون محيط مسكوني شان صورت مي گيرد معمولا به اين واحد اجتماعي كه اكثر افراد آن به كار كشاورزي اشتغال دارند در عرف محل ده گفته مي شود.
تعريف ده در قانون اصلاحات ارضي ايران چنين تعريف شده است. ده يا روستا عبارت است از محل سكونت و كار تعدادي خانواده كه در اراضي آن به كار كشاورزي اشتغال دارند و درآمد اكثر آنان از طريق كشاورزي حاصل مي شود.
به نوشته يك محقق: روستا برآيندي از عناصر طبيعي و ساخته شده است به گونه اي كه زمينه سازگاري فرد را با جامعه فراهم مي آورد و موجب جامعه پذيري مي شود. در «ده »بين گروه و فضاي جغرافيايي محدود و بسته و ثابت، نوعي روابط اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي وجود دارد و اين روابط موجب پيدايش وحدت و يكپارچگي گروه مي شود و آن را از گروه ديگر متمايز مي كند.
اجتماع ده داراي نيروي معنوي مسلط بر اعضايش است كه بر رفتار افراد نظارت عاليه شديد دارد و آنها را به پيروي از هنجارهاي اجتماعي وادار مي كند و اين نيروي معنوي همان سنت هاي روستايي و قوانين ثابتي است كه بر جامعه ده حاكم است.
پژوهشگر ديگري مي نويسد: جامعه روستايي به عنوان يك جامعه آرماني سرشار از تقدس، هماهنگي، صلح و صفاست.
براي ما روستا داراي مفهوم مطبوع و مطمئني است و مظهر زيبايي، سادگي، راحتي، فراغت، منظره هاي دلگشا، آزادي، صلح و صفا و آرامش به شمار مي رود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
عناوین صفحه
-
؛سفره كمبودها در هندوالان
-
؛رئيس شوراي خانيك فردوس: آهنگ مهاجرت شدت گرفت، ما را دريابيد
-
اخبار روستا
-
؛آب رودخانه روستاي تخيود هدر مي رود
-
ازمیان خبرها
-
؛تعريفي كوتاه از روستا