سیدحسین حسینی_ فوتبال و حاشیه های مختلف مربوط به مستطیل سبز ، بخش زیادی از جامعه به ویژه جوانان را درگیر جذابیت های خود می کند ، حتی در استانی مانند خراسان جنوبی که نه فقط نماینده ای در هیچ کدام از لیگ ها ندارد، بلکه از داشتن مسابقات منظم استانی هم محروم است،باز هم داستان همین است، به عبارتی اگر فوتبال نداریم از حاشیه هایش به اندازه کافی بهره مندیم، آن چنان که در یک میزگرد هم نشانه هایش به چشم می آید. به منظور بررسی آخرین وضعیت فوتبال استان در یکی از شب های هفته گذشته میزبان میزگردی با حضور تعدادی از دست اندرکاران این رشته بودیم.
کم توجهی مدیریتی
یکی از داوران موفق استان که در لیگ دسته اول فوتبال کشور در حال قضاوت است، شروع کننده بحث است. او مشکلات فوتبال و البته دیگر رشته ها را نتیجه کم توجهی های مدیریتی می داند و می افزاید: البته سهم فوتبال به خاطر شرایط خاصی که دارد، بیشتر از بقیه است ولی در این گرداب بی توجهی غرق شده است.
«موسوی نژاد» یکی از نیازهای جدی فوتبال امروز استان را همدلی در بین همه اهالی فوتبال دانسته و عنوان می کند: در حال حاضر هیچکدام از اهالی از پیشکسوتان گرفته تا جوانان و باشگاه ها و... آن طور که باید نقش خود را ایفا نمی کنند.از اداره ورزش و جوانان هم در این شرایط انتظار بیشتری می رود البته نه فقط حمایت مادی، بلکه باید یک مدیریت قوی تر نسبت به هیئت ها داشته باشد. وی با بیان این که فوتبال امروز قبل از هر چیز، چوب اختلاف را می خورد، می افزاید: یکسری دلخوری ها از قدیم وجود داشته است که هنوز هم وجود دارد به نحوی که یک جوان نمی داند با کدام پیشکسوت تمرین کند. الآن آقای«سمیعیان» به عنوان کسی که سابقه خوبی در فوتبال دارد سرپرست هیئت شهرستان شده است، انتظار می رفت که موج حمایت ها را به همراه داشته باشد ولی همان اتفاقی که در مورد مسئولان قبلی افتاد در مورد او هم در حال تکرار است.
وی تاکید می کند: اگر این مسئله حل شود مشکل خاص دیگری حتی مالی نداریم زیرا این موارد قابل رفع است.
ضربه به داوران
وی با اشاره به تاثیر نبود مسابقات منظم در استان و نداشتن نماینده در لیگ بر فعالیت داوران تاکید و عنوان می کند: فوتبال پویا به طور قطع می تواند داوری ما را هم فعال تر کرده و داوران ما را راهی رقابت های کشوری کند. داوری که قضاوت نکند شرایط روحی و روانی اش هم پایین می آید، در یک استان مانند خراسان رضوی یا مازندران که دارای لیگ هستند یک داور در طول هفته ممکن است 2 یا 3 بازی را داوری کند ولی من از 4 هفته قبل که در لیگ یک قضاوت کرده ام به علت این که در استان مسابقه ای برگزار نمی شود، قضاوتی نداشته ام. با توجه به این که فدراسیون همه چیز را رصد می کند و تعداد قضاوت یک داور را ملاک قرار می دهد و زمانی که با داوری در چنین شرایطی برخورد می کند ،طبیعی است که روی او سرمایه گذاری زیادی نکند.
ضعف در اتاق فکر
«حسین کوثری» مربی درجه A آسیا هم که در سال های گذشته مربیگری تیم های لیگ 3 استان را برعهده داشته است، یکی از مشکلات اصلی فوتبال را ضعیف بودن اتاق فکر آن می داند و می گوید: به همین دلیل یک مربی یا یک پیشکسوت آن فکری که باید برساند را به موقع نرسانده و در واقع اتاق فکر ما ضعیف عمل کرده است. وی ادامه می دهد: فوتبال ما در سال های اخیر در یک دوگانگی بین ضوابط و روابط گیر کرده که این مسئله کار ما را مختل کرده است. وی فوتبال استان را به ساختمان چند طبقه ای تشبیه می کند که پایه آن بازیکنان و تیم های پایه استان هستند و نمایندگان لیگ در طبقه آخر آن قرار دارد و می افزاید: متاسفانه به علت طراحی غلط بدون توجه به پایه، ابتدا در طبقه سوم کار را شروع کرده و به سراغ تیم داری رفتیم و طبقه ای که زیرش خالی باشد بالاخره می افتد و در نتیجه همه چیز را له می کند، بعد از این مسئله که من آن را سقوط آزاد می نامم همه دچار یک فوتبال زدگی شدیم.
لیگ با 2 تیم!
وی با تاکید بر این که باید مسابقات منظمی داشته باشیم ادامه می دهد:لیگ برتر استان ما با حضور 2 تیم برگزار شد که یک تیم آن فقط 11 بازیکن داشت، این در واقع مضحکه فوتبال است.
به گفته وی، وقتی شرایط چنین باشد همانطور که داور ما لطمه می خورد، مربی هم از چشم فدراسیون می افتد و فدراسیون اگر بخواهد کلاسی را برگزار کند به کارنامه مربی نگاه می کند که در کجا مربیگری کرده است.
«کوثری» چاره این مشکلات را این طور بیان می کند که ابتدا باید روی اسکلت که همان سنین پایه است کار کنیم و در کنار آن یک نماینده در لیگ 2 یا 3 هم داشته باشیم که بازیکنان پایه ما انگیزه کافی برای ادامه فعالیت داشته باشند.
حمایت کم
«محمدرضا سمیعیان» به عنوان حرفه ای ترین بازیکن استان که تجربه چند سال حضور در لیگ دسته اول کشور را دارد و حالا چندی است که مسئولیت هیئت فوتبال بیرجند را برعهده گرفته است، با تاکید بر این که ابتدا به عنوان یک فوتبالیست می خواهد صحبت کند و نه مسئول هیئت می گوید: در 10 سال فعالیت فوتبالی در خارج از استان، با رها هم تیمی هایم می پرسیدند که بیرجند کجا است و آیا فوتبال هم دارد؟ که این مسئله باعث شرمندگی ام می شد و فقط می توانستم به چند نفر از شاگردان خودم اشاره کنم که به مقام هایی دست یافته اند اما به دلیل شرایط آن ها هم درجا زدند.
سابقه فوتبال استان
به گفته وی، این که چگونه در شرایط سخت دهه 60 و با گستردگی آن روز استان خراسان و با وجود تیم های قدرتمند و ریشه داری مانند «ابومسلم» تیم فوتبال ما می تواند در 2 دوره قهرمان مسابقات استان شود، در حالی که بازیکنان بدون شرایط مادی مناسب و با هزینه شخصی و فقط با تکیه بر غیرت و تعصب به میدان می رفتند نشان می دهد که از ظرفیت های خوبی در این بخش برخورداریم و بچه های امروز هم می توانند آن افتخارات را تکرار کنند، فقط باید شناسایی، هدایت و حمایت شوند و گر نه با بچه های تبریز، تهران و... تفاوتی نمی کنند و ما این مسئله را در فستیوال کشور که در تهران برگزار شد به خوبی دیدیم.
کاپیتان سابق تیم مس رفسنجان در مورد مقایسه هایی که گاه صورت می گیرد، هم عنوان می کند: مقایسه ما با استان هایی مانند اصفهان، خوزستان و آذربایجان که پول زیادی دارند درست نیست و همچنین با استان هایی مانند کرمانشاه، ایلام و... که سابقه فوتبال ندارند نیز نباید خود را مقایسه کنیم.
در حال حاضر با رکودی که شاهدش هستیم اگر شرایط مهیا شود و تیمی از فوتبالیست های استان را جمع کرده و در لیگ شرکت کنیم، مطمئن باشید که نتایج قابل قبولی به دست می آید چند سال قبل که مربی تیم ملی آقای «دوستی مهر» به بیرجند آمده بود با دیدن بچه های جوان ما خیلی به وجد آمد، خوب الآن همان ها 22 یا 23 ساله هستند و در صورت مهیا بودن شرایط می توانند افتخار آفرین باشند.
عقب ماندگی فرهنگ فوتبال
وی با بیان این که از نظر فرهنگ فوتبال، در رده های آخر کشور هستیم، می گوید: از استان های مجاور و هم سطح خود مانند سیستان و بلوچستان و خراسان شمالی هم عقب افتاده ایم چرا که می خواستیم بدون زحمت راه چند ساله را یک شبه طی کنیم و به سراغ تیم داری رفتیم در حالی که هنوز آمادگی آن را نداشتیم.
وی هم وجود همدلی را در شرایط حاضر ضروری بیان می کند و می افزاید: برای برون رفت از این حالت باید، همه دست به دست هم داده و یک تیم منتخب داشته باشیم.
کمیته های فعال
رئیس هیئت فوتبال استان با تایید نظر «موسوی نژاد» داور استان می گوید: همه کمیته های هیئت از قبیل فوتبال، فوتسال، ساحلی، آموزش، استعدادیابی، جوانان و... فعال است ولی باید بگویم که در بین 20 کمیته ای که داریم، کمیته داوران از همه فعال تر است و داوران ما در لیگ های رسمی کشور در حال قضاوت هستند. «برات زاده» با تاکید بر مسائل مطرح شده در مورد برگزاری لیگ منظم فوتبال در استان عنوان می کند: این موضوع یکی از ایراداتی است که از سوی فدراسیون و کمیته داوران به ما گرفته می شود. یکی از مشکلات هیئت در این خصوص برمی گردد به این که ما سومین استان کشور از نظر مساحت هستیم و فاصله برخی شهرها از هم بیش از 500 کیلومتر است و از طرفی هیچ آزاد راه ،بزرگراه، راه آهن و... نداریم که بتوانیم با آرامش مسابقات را برگزار کنیم. نکته دیگر این که باشگاه ثبتی در هیچ شهرستانی نداریم فقط در بیرجند برنامه ریزی برای راه اندازی 2 باشگاه انجام می شود.
ضعف کار جمعی
وی یکی از عوامل موثر در این قضیه را کوتاهی اداره کل ورزش و جوانان و ادارات شهرستان ها عنوان کرده و می گوید: در خصوص تاسیس باشگاه های ثبتی جدی عمل نمی شود و نتیجه آن هم این شده که ما در کارهای جمعی خیلی ضعیف هستیم و ملی پوشان ما هم همه نتیجه کار های فردی هستند.
وی با اشاره به مشکلات مالی هیئت می گوید: با توجه به گستردگی، حداقل 20 تا 25 میلیون تومان هزینه های جاری هیئت در سال است در صورتی که اداره کل در سال فقط 3 میلیون تومان در اختیار ما قرار داده که چون 4میلیون و 500 هزار تومان بابت سالن بدهکار بودیم برای آن هزینه شد.
«برات زاده» در مورد مقایسه موفقیت های دهه 60 و حال حاضر هم عنوان می کند: در آن زمان یک شهرستان بودیم و خیز بزرگ ما مشهد بود، در حالی که در همین رقابت های لیگ 3 کشور، تیم حدود 8 ماه در اردو است و حدود 25 بازی باید تا پایان انجام دهد که هر کدام در یک گوشه کشور مانند بندرعباس، سیستان و بلوچستان، شیراز و... است. این ها کلی هزینه دربردارد که مرجعی برای پرداخت آن نداریم. از طرف دیگر حمایتی از سوی اداره ورزش و جوانان صورت نمی پذیرد در صورتی که حتی اداره کل 2 مینی بوس و یک اتوبوس دراختیار دارد که بر خلاف دیگر استان ها ما نمی توانیم از آن استفاده کنیم و همان طور در پارکینگ هستند.
2 سال نبودیم
وی با بیان این که با همه این مشکلات فقط طی 2 سال گذشته نتوانسته ایم در لیگ شرکت کنیم، عامل تاثیرگذار در آن را نقش اداره کل ورزش ذکر کرده و می افزاید: «قدیری» مدیر کل سابق به هر حال تعامل بیشتری با مدیران مختلف استان داشت به نحوی که بارها با معاون استاندار جلسه داشتیم و کمک های مالی خوبی هم از این ناحیه دریافت کردیم.
وی دیگر مشکل را هم بحث ماده 88 و واگذاری مکان های ورزشی به بخش خصوصی می داند و می افزاید: بعد از 8 سال زمین چمن به بخش خصوصی واگذار می شود و در نتیجه شاهد شرایط اسفناک برای این چمن هستیم. وی با اشاره به لزوم حمایت مسئولان مختلف از جمله استانداری و مجمع نمایندگان استان عنوان می کند: یک جلسه شورای عالی ورزش برگزار شد که در آن جا هم آقای استاندار کار داشتند و مدام به ساعت نگاه می کردند در صورتی که آقای استاندار قبل از این در مقام فرماندار ویژه کرج حمایت های خوبی از ورزش داشته اند و خیلی بیشتر از این می توانند به ورزش استان کمک کنند، لااقل می توانند محدودیت استفاده از خودروهای دولتی را برای سفر های ورزشی برطرف کنند. با تمام این مشکلات با توجه به اقداماتی که در بحث استعدادیابی داشته ایم، نگاه فدراسیون به استان مثبت است و برای فعالیت های مختلف حدود 180 میلیون تومان هزینه شخصی صرف کردیم که هنوز برگشت نکرده است، البته او در ادامه خطاب به معاون ورزشی استان، این سوال را می پرسد که پول هایی که بر اساس ماده 88 دریافت می شود به کجای ورزش استان برمی گردد؟ یک هیئت که هزاران بیمه شده در استان دارد از چه حمایت هایی برخوردار است؟
پشتیبان هم نیست
«عباسعلی جباری» پیشکسوت فوتبال هم نقش اداره ورزش و جوانان را در این موارد خیلی مهم عنوان کرده و می گوید: درگذشته با این که شهرستان بودیم همدلی خوبی بین ما و مسئولان بود به نحوی که آقای «مهرور» رئیس وقت اداره تربیت بدنی از اول تا آخر کنار زمین بود که این باعث دلگرمی ما می شد. وی با اشاره به سخن برخی که «سمیعیان» 32 ساله را برای اداره هیئت شهرستان جوان می دانند، عنوان می کند: در آن زمان آقای «نعمتی پور» با 22 سال سن، مسئول هیئت فوتبال شد و 18 سال با موفقیت این سمت را عهده دار بود. وی وجود رفاقت و همدلی را از جمله عوامل موفقیت در فوتبال دانسته و می افزاید: متاسفانه رفاقت در حال حاضر معنی نمی دهد و بسیاری به فکر این هستند که زیر پای هم را خالی کنند. به گفته وی، بحث خصوصی سازی ضربه زیادی به ورزش و از جمله فوتبال زده است.
برنامه نداریم
مسئول امور باشگاه های استان هم با بیان این که مشکلات فقط مربوط به فوتبال نیست، می گوید: در استان انتقاد کردن خیلی ساده است ولی یک بار ندیدم که یک برنامه عملیاتی پیشنهاد شود، برخی افراد فقط منتظرند که یک نفر مسئولیت پیدا کند بعد او را بکوبند، این مسائل خیلی به ورزش ما لطمه وارد می کند.
«کهنسال» می افزاید: با وجود مشکلات باید به این بیندیشیم که چه بکنیم. بالاخره از یک جایی باید شروع کرد. همه قبول داریم داوری مان رشد کرده است، حالا کمک کنیم تا فوتبال هم رشد کند. وی نیز وجود همدلی را از هر چیز لازم تر دانسته و عنوان می کند: اگر فضایی برای حضور پیشکسوتان ایجاد شود که بتوانند به راحتی نظرات خود را بیان کنند به طور قطع به رشد فوتبال ما کمک خوبی خواهد شد. کسی که می خواهد غیرمنصفانه انتقاد کند ابتدا باید بگوید که خود در زمانی که می توانسته چه کمکی به فوتبال کرده است.
توجه داریم
معاون توسعه و امور ورزش اداره کل ورزش و جوانان استان هم با اشاره به مشکلاتی که هیئت های ورزشی درگیر آن هستند، گفت: ما قبول داریم که در حال حاضر اداره یک هیئت کار آسانی نیست وبه نمایندگی از اداره کل از همه آن ها تشکر می کنم، ولی مسئولان هیئت بر اساس برنامه هایی که دارند به انتخاب خودشان این مسئولیت را قبول کرده اند البته اداره کل هم در حد مقدورات خود از همه مسئولان هیئت ها حمایت حداکثری را داشته است.
«عجمی نژاد» می افزاید: در دو ماه گذشته این هفتمین نشستی است که در مورد فوتبال انجام می شود که به جز این جلسه، بیشتر از سوی اداره ورزش و جوانان برگزار شده است، همه این ها نشان دهنده این است که ما می دانیم فوتبال رشته پرمخاطبی است و نیاز به توجه بیشتری دارد و ما هم به آن توجه و به همان اندازه انتظار بیشتری هم داریم. برای فوتبال هم با توجه به شرایط مختلف فنی و مالی، انتظار حضور در لیگ های یک و 2 را نداریم ولی به نظر می رسد برای حضور درلیگ 3 ،شرایط مهیا باشد.
وی با بیان این که یک هیئت باید دارای تقویم و برنامه باشد،می گوید: اگر هیئتی دارای برنامه باشد، اداره کل هم نگاه ویژه ای خواهد داشت.
انصراف هیئت فوتبال
وی در مورد مشکل مربوط به وسایل نقلیه اداره کل هم عنوان می کند: به هرحال این بخشنامه ای است که به جز ما به اداره ای دیگر مانند پلیس راه و سازمان حمل ونقل وپایانه ها هم رفته است، حالا ممکن است پلیس راه البرز جلوی اتوبوس را نگیرد ولی اینجا بگیرند. سوالی که از آقای «برات زاده» دارم این است که چرا این مسئله را در دیدار با استاندار مطرح نکردند؟
«عجمی نژاد» در خصوص میزان کمک به هیئت فوتبال با اشاره به مشکلات مالی موجود می گوید: شما ببینید ما به هیئتی مانند تیراندازی که ورزشکارش سهمیه المپیک گرفته است ،چقدر کمک کرده ایم؟
وی درمورد مسائل پیش آمده در مورد چمن مصنوعی هم عنوان می کند: در 8 یا 9 سال زمین چمن شماره یک و 2 و در مواقعی هم سالن شهیدین قاسمی در اختیار هیئت بود، یک سال هم سالن غدیر. مرداد امسال مزایده برگزار شد ولی هیئت فوتبال از شرکت در مزایده انصراف داد ،خوب طبیعی است که دراین شرایط بخش خصوصی به میدان می آید وما هم هر چند تا جایی که می توانیم شرایط هیئت ها را در نظرمی گیریم، ولی در نهایت ناگزیر به اجرای قانون هستیم.
هیئت رئیسه تصمیم بگیرد
معاون توسعه امور ورزش اداره کل ورزش و جوانان در ادامه با اشاره به آیین نامه های موجود رشته های مختلف ،خاطر نشان می کند:فدراسیون و هیئت فوتبال برخلاف دیگر هیئت ها دارای اساسنامه هستند، طبق این اساسنامه جلسه های هیئت رئیسه باید به طور مرتب برگزار شود و اعضاء مجری مصوبات جلسه باشند که این جلسه ها چند بار برگزار شد و تاثیرگذاری زیادی داشت چرا که هیئت رئیسه در واقع اتاق فکر هیئت است.
وی در مورد سرانجام امتیاز مرحله لیگ 3 هم با بیان این که اولویت ما حضور نماینده استان در لیگ است چون همه افراد مانند بازیکن، داور و مربی از آن بهره مند می شوند، می گوید: در مورد خروج این امتیاز هم باید هیئت رئیسه تصمیم بگیرد و مدیر کل هم مجوز خروج آن از استان را امضاء کند.
امتیاز لیگ 2 سال گذشته ما هم که به قم رفته بود سقوط کرد و با مبلغ 80 میلیون تومان به فروش رفت که شهرستان ها از این محل انتظار کمک داشتند تا در بحث فوتبال پایه و توسعه فوتبال شهرستان ها صرف شود، ضمن این که در مورد قیمت، حق استان ادا نشده است که مسئولان باید پیگیری کنند و ما هم هر کاری از دستمان بر آید انجام می دهیم.
اساسنامه هیئت فوتبال!
«عجمی نژاد» در ادامه به نکته ای اشاره می کند که واکنش شدید «برات زاده» را به دنبال دارد. او می گوید: ما البته هدفمان کمک به همه هیئت هاست ولی در اساسنامه فدراسیون فوتبال و هیئت استان که البته مورد مناقشه وزارت ورزش و فدراسیون است و در منابع درآمدی نامی از اداره کل نیامده است ولی ما می گوییم در چنین استانی باید کمک کنیم و بدون کمک ما شرایط جمع و جور نمی شود.
حمایت نشدن از سوی اداره کل
«برات زاده» با بیان این که اداره کل در زمینه کمک به هیئت ها وظیفه دارد، می گوید: در کجا آمده است که اداره کل نباید به هیئت فوتبال کمک کند؟ در زمان آقای «قدیری» شاهد برگزاری جلسات متعدد و حمایت بودیم، شما بفرمایید در این دو سال چه کمکی به فوتبال کرده اید؟ یک اتوبوس نمی توانید بدهید، خوابگاه ندارید، حتی یک چمن را هم نمی توانید آب بدهید که امروز دارد از بین می رود، اداره کل پس چه کمکی می تواند بکند؟ شما چه سیاست گذاری کرده اید؟ شما نامه نوشته اید که 80 میلیون تومان فروش امتیاز تیم را به شهرستان ها بدهید.
شما چه پولی به من داده اید که چنین درخواستی دارید، شما فکر کرده اید 180 میلیون تومان بدهی هیئت از کجا باید تامین شود؟ الآن هم شما از بس این دست و آن دست کردید امتیاز لیگ 3، 80 میلیون تومان هم مشتری ندارد.
«عجمی نژاد»: ما باید با احترام با هم صحبت کنیم، شما باید بر اساس آمار سخن بگویید، این که هر کجا کم می آورید بگویید اداره کل مقصر است، اشتباه است.