قاینات مستعد سرمایه گذاری در زمینه گیاهان دارویی
نویسنده : حقانی
گیاهان دارویی یکی از منابع بسیار ارزشمند در گستره وسیع منابع طبیعی قاینات است که در صورت شناخت علمی، کشت، توسعه و بهره برداری صحیح می تواند نقش مهمی در اشتغال زایی داشته باشد.
در سال های اخیر، تلاش های فراوانی برای شناخت همه جانبه گیاهان دارویی، استخراج و اصلاح گونه های مهم انجام شده است اما باید گفت این تلاش ها کافی نیست و در این رابطه نیاز به سیاست گذاری، تحقیقات و پژوهش های بیشتری دارد.
یکی از دانشجویان دکترای گیاهان دارویی در شهرستان با تأکید بر این که گیاهان دارویی در کشور به طور کامل شناخته شده نیست تصریح می کند: اگر کشاورزان و روستاییان با نوع گیاهان دارویی و نحوه کشت و نگهداری آن آشنا باشند؛ تولید رونق بیشتری می گیرد.
«اصغری» می گوید: گیاهان دارویی نسبت به بسیاری از گیاهان زراعی این برتری را دارد که ارزش افزوده بالایی دارد و به راحتی می تواند جایگزین گیاهان آب بر منطقه شود.
البته به گفته وی خشک کردن گیاهان دارویی از مهم ترین فرایندهایی است که نیاز به دستگاه ها و روش های ویژه دارد این در حالی است که در نبود این روش ها و ضعف بسته بندی در شهرستان بسیاری از گیاهان دارویی به صورت خام صادر می شود.
این دانشجوی دکترای گیاهان دارویی می افزاید: هرچند مصرف گیاهان دارویی در کشور روز به روز در حال افزایش است اما باید یادآور شد این مصرف آگاهانه نیست و نیاز به فرهنگ سازی بیشتری دارد.
یک پیشنهاد
«اصغری» یکی از تاکیداتش توجه مردم به تاریخ انقضای گیاهان دارویی است و در این باره پیشنهاد می دهد: با توجه به اهمیت درمان و سلامت مردم باید تاریخ تولید و انقضای گیاهان دارویی در عطاری ها مشخص شود و نوع گیاهانی که خریداری می شود شناسنامه مشخصی داشته باشد.
همچنین در تولید گیاهان دارویی باید استانداردها رعایت شود که با کمال تاسف بعضی از کارخانه ها به جای اصل دارو از اسانس آن که شیمیایی است استفاده می کنند.
«کوهگرد» یکی از فروشنده های گیاهان دارویی از نبود اطلاعات کافی و به روز در زمینه تولید گیاهان دارویی به عنوان یکی از مشکلات اصلی این بخش یاد می کند و می گوید: اطلاعات موجود در این زمینه در شرایط آب و هوایی کشور کاربرد چندانی ندارد و لازم است مراکز تحقیقاتی و پژوهشی داخلی با تکیه بر دانش بومی، طرح های تحقیقاتی را در اختیار فعالان این بخش قرار دهند.
سود بالای سرمایه گذاری
یکی از عطاری ها و فروش گیاهان دارویی قاین نیز سود بالا برای تولیدکنندگان و اشتغال زایی را از مزایای صنعت گیاهان دارویی اعلام می کند و با اشاره به مشخص نبودن قیمت ها در زمینه تولید و فراوری و توزیع گیاهان دارویی تصریح می کند: تغییر سالانه قیمت ها و انحصاری شدن این صنعت ادامه کار را برای سایر فعالان این بخش مشکل کرده است.
وی سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت گیاهان دارویی را زمینه ساز رقابت و افزایش کیفیت محصولات و در نتیجه صادرات گیاهان دارویی می داند و می افزاید: ارزش افزوده بالا در صنعت گیاهان دارویی باعث روی آوردن افراد زیادی به این بخش شده است.
نداشتن اطلاعات کافی و پایین بودن کیفیت تولید و بسته بندی نامناسب نه تنها به سلامت مردم کمک نمی کند بلکه ممکن است موجب بروز مشکلاتی شود که در نهایت اطمینان مصرف کنندگان را سلب می کند.
در گفت وگوی «خراسان جنوبی» با رئیس شورای اسلامی استان وی می گوید: قاینات با برخورداری از گونه های متنوع گیاهان دارویی شرایط ویژه و مناسبی برای سرمایه گذاری در این زمینه دارد بنابراین می توان با فناوری های روز به ترویج و کشت این گیاهان پرداخت که البته در این منطقه جای فناوری های روز تا حدودی خالی است.
« قرایی» می افزاید: گرایش روزافزون به استفاده از گیاهان دارویی در جهان و ایران به جای داروهای شیمیایی توجه ویژه به این گیاهان را می طلبد. وی زیره سیاه، گل محمدی، سپند، زرشک، زعفران، گل گاوزبان، گل زوفا و گل بومادران و ... را از عمده گیاهان دارویی ارزشمند در قاینات اعلام و تصریح می کند: استفاده از داروهای گیاهی و طب سنتی از قدیم و تا قبل از ظهور داروهای شیمیایی در کشور رواج بسیاری داشته و اکنون هم بسیاری از کشورهای دنیا به مصرف داروهای گیاهی روی آورده اند و همین مسئله ارزش گیاهان دارویی و توجه به این صنعت را دوچندان کرده است.
ضعف بسته بندی
وی اظهار می کند: با کمال تاسف در قاینات گیاهان دارویی و فروش آن به صورت فله و غیر بسته بندی رواج دارد این درحالی است که بسته بندی مناسب می تواند منبع درآمدی خوبی برای روستاییان باشد.
به گفته وی هم اکنون بخش زیادی از سپند کشور در قاینات تأمین می شود طوری که در تابستان روزی نیست که یک کامیون دانه سپند از این شهرستان به تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و شیراز ارسال نشود.
وی می گوید: هم اکنون در شهرستان سه واحد بزرگ تولید عرقیات گیاهی و دارویی و چند واحد نیمه صنعتی و سنتی وجود دارد، با این حال با توجه به خشکسالی ها و به دلیل مناسب بودن منطقه برای کاشت گیاهان با ارزشی که در زمینه اشتغال زایی سهم بسزایی دارد سرمایه گذاران به ویژه جوانان می توانند با تشکیل شرکت تعاونی گیاهان دارویی در زمینه اشتغال و درآمدزایی روستاییان تاثیرگذار باشند. به اعتقاد وی مسئولان کشور دیر به فکر برنامه ریزی برای بهره برداری مناسب از گیاهان دارویی افتاده اند و همین امر باعث شده فرصت های زیادی را از دست بدهند.
وی پیشنهاد داد یک متولی خاص عهده دار تولید و فراوری و صادرات گیاهان دارویی در کشور باشد.
مدیر جهاد کشاورزی نیز با اشاره به اقدامات انجام شده برای توسعه گیاهان دارویی شهرستان می افزاید: هم اکنون دو واحد صنعتی عرقیات گیاهی و یک واحد نیمه صنعتی در شهرستان در زمینه تولید گلاب و عرقیات گیاهی و یک واحد بسته بندی فعالیت دارند.
مجوز یک واحد بسته بندی گیاهان دارویی نیز به تازگی صادر شده و مقدمات سه واحد دیگر در دست بررسی است.
تسهیلات ویژه
به گفته مهندس«سجادی» در راستای اشتغال پایدار به متقاضیان واجد شرایط از طریق کارگروه اشتغال برای بسته بندی گیاهان دارویی تا سقف پنج میلیون ریال وام کم بهره اختصاص می یابد.
وی قاینات را مستعد کاشت گل محمدی اعلام می کند و می افزاید: هم اکنون 13 هکتار از زمین های شهرستان زیر کشت گل محمدی است و این طرح در حال افزایش است.
وی از سرمایه گذاران بخش خصوصی خواست برای کاشت و تولید گیاهان دارویی و ایجاد صنایع تبدیلی و داروسازی که در زمینه اشتغال منطقه تاثیرگذار است سرمایه گذاری کنند.