معبرهای مرزی مسدود شده استان با طرح بازارچه ها بازگشایی می شود
تعداد بازدید : 130
فرصت خرده فروشی برای مرزنشینان
فرخ نژاد-همه راه های ورود از درون و برون معبرهای مرزی تعطیل شده خراسان جنوبی در حال وارسی و پی گیری است تا به هر طریق ممکن سه دروازه بسته شده استان گشوده شود و زمینه تامین معیشت پایدار و ایجاد درآمد برای ساکنان هر دو سوی مرز فراهم شود.
اما چرا باید مسئولان در هر رده ای به هردری بزنند تا این معبرهای اقتصادی مرزی دوباره گشوده شود؟ اواخر سال 93 کشور همسایه خراسان جنوبی یعنی افغانستان به صورت یک طرفه مبادلات مرزی از بازارچه های دوکوهانه نهبندان، گلورده درمیان و یزدان زیرکوه را به حالت تعلیق درآورد و این معبرهای اقتصادی که معیشت مرزنشینان آن به واسطه داد و ستد بین تجار دو سوی مرز تامین می شد ، بسته شد.
در این سه سالی که قفل تعطیلی بر در این بازارچه ها خورده است بیشتر تجار فعال در سه معبر اقتصادی بسته شده به ویژه میل 73 به بازارچه ماهیرود و تنها گذر رسمی مبادلات تجاری استان که مورد اقبال کشورهمسایه استان است نقل مکان کرده اند وکه روز به روز بیم خالی از سکنه شدن روستاهای مرزی این نقاط به دلیل نبود ممر درآمد بیشتر می شود زیرا راهی برای تامین مایحتاج و معیشت ساکنان هر دو سوی مرز فراهم نیست.
در سفری که چندی پیش رئیس سازمان توسعه و تجارت ایران و معاون وزیر صنعت،معدن و تجارت به خراسان جنوبی داشت و از چهار بازارچه استان بازدید کرد ، پس از بازدید به رئیس کل گمرک ایران نامه ای نوشت که مرزهای خراسان جنوبی محدودیت و ممنوعیت ندارد و باید هر چه سریع تر مبادلات تجاری کم در قالب خرده فروشی و تامین مایحتاج مرزنشینان هر دو سوی مرز شروع شود و حال می توان از این اقدام به عنوان روزنه امید و مقدمه ای برای بازگشایی سه بازارچه تعطیل شده خراسان جنوبی یاد کرد.
به گزارش «خراسان جنوبی» ،در هر جلسه و محفلی که با حضور مسئولان در سه شهرستان مرزی نهبندان، درمیان و زیرکوه برگزار می شود یک بخش گلایه مسئولان، تجار و مرزنشینان این است که بازارچه های حوزه کار آن ها حدود سه سال است تعطیل شده است و کسب و کار از رونق افتاده است.
خواسته این افراد هم بازگشایی بازارچه هایی است که هر کدام دورانی طلایی در زمینه صادرات و تجارت در کارنامه دارند.
کوچ تجار
در آخرین جلسه ستاد راهبردی اقتصاد مقاومتی که در شهرستان درمیان با حضور مسئولان استانی و محلی برگزار شد خواسته همه مسئولان، تجار و مرزنشینان درمیان بازگشایی بازارچه میل 73 بود زیرا به اذعان آنان با از رونق افتادن این بازارچه که تاسیس آن به ابتدای دهه 70 برمی گردد بیشتر تجار و بازرگانان این بازارچه مبادلات تجاری خود را از تنها گذر و معبر رسمی استان یعنی ماهیرود انجام می دهند یعنی شاهد کوچ تجار از گلورده به ماهیرود هستیم. بنابراین گزارش رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هم در این جلسه به سفر ماه قبل رئیس سازمان توسعه و تجارت ایران و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به خراسان جنوبی اشاره کرد وگفت: بعد از این سفر مهندس«خسرو تاج» مکاتبه ای با رئیس کل گمرک ایران داشت و آمادگی ایران را برای بازگشایی بازارچه های مرزی مسدود شده خراسان جنوبی اعلام کرد.
مهندس«شهرکی» خواستار ورود دستگاه های مرتبط به دستور استاندار خراسان جنوبی برای بازگشایی یک طرفه این معبرهای مرزی شد.
وی همچنین از مسئولان کارخانه سیمان باقران هم درخواست کرد که اگر طرف افغانستانی قبول می کند که کالای مورد نیاز و سفارش را از بازارچه گلورده به دستش برسانید این کار را انجام دهید.
استاندار خراسان جنوبی هم از تلاش های در حال انجام برای بازگشایی مجدد مبادی مرزی استان ازحالت لختی، لشی و این که کوهی از خاک تاسیسات، امکانات و فضاهای این بازارچه ها را فرا گرفته است سخن گفت و به لزوم زدودن غبار از تاسیسات و امکانات بازارچه یزدان که زیر تلی از شن مدفون شده بود اشاره کرد.
وی جلسه هایی را که با مشاوران و دیپلمات های سفارت افغانستان برای بازگشایی بازارچه های مسدود شده داشته است یاد آور شد و ادامه داد: نتیجه جلسه های برگزار شده این بود که زمینه تامین نیازمندی های مرزنشینان در دو سوی مرز فراهم شود و اگر این اتفاق بیفتد به طور حتم رونق اقتصادی شهرستان های مرز نشین را هم در پی خواهد داشت.
عالی ترین مقام اجرایی استان بسته شدن سه بازارچه مرزی خراسان جنوبی را اشتباه بزرگی دانست که خسارت های هنگفتی را به استان تحمیل کرد.
پیشنهاد سه پایانه تخصصی
دکتر«مروج الشریعه» از تعریف سه پایانه تخصصی برای سه بازارچه تعطیل شده استان خبر داد و گفت: بازارچه دوکوهانه معبرصدور و ورود دام و صنایع وابسته به آن می شود ، یزدان به صورت تخصصی درحوزه انرژی وفراورده های سوختی ورود می کند و بازارچه گلورده هم به عنوان ترمینال صنایع غذایی و مصالح ساختمانی فعال می شود.
حال سوال اینجاست که آیا امکان بازگشایی یک طرفه معبرهای مرزی بسته شده وجود دارد و چه اقدامی دراین زمینه انجام شده است؟
رئیس سازمان بازارچه های مرزی استان به پرسش طرح شده این گونه پاسخ می دهد که اواخر سال 93 سه بازارچه یزدان زیرکوه، گلورده درمیان و دو کوهانه نهبندان به صورت یک طرفه از طرف دولت افغانستان بسته شد اما براساس قانون سامان دهی مبادلات مرزی هم می توان به صورت تفاهم متقابل بین دو دولت و هم به طور یک طرفه امکان فعالیت در این بازارچه ها را فراهم کرد.
مهندس«فخر» به سفر رئیس سازمان توسعه و تجارت ایران و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به خراسان جنوبی در ماه گذشته اشاره می کند که مهندس«خسرو تاج» از هر چهار بازارچه بازدید کرد که بر اساس طرحی که این سازمان برای اشتغال زایی مرزنشینان در هر دو سوی مرز و تامین معیشت پایدار و درآمد برای مرزنشینان دارد قرار شد در قالب خرده فروشی و تامین مایحتاج مرزنشینان این طرح چون مغایرتی با قوانین ندارد به اجرا درآید. به گفته وی بعد از این بازدید معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نامه ای به رئیس کل گمرک ایران نوشت مبنی بر این که مرزهای خراسان جنوبی محدودیت و ممنوعیت برای اجرای طرح خرده فروشی ندارد و همکاری های لازم انجام شود تا هر چه سریع تر این طرح در قالب تامین معیشت مرزنشینان شروع به کار کند. همچنین پی گیری ها برای عملی شدن این طرح در حال انجام است تا با اجرایی شدن آن مقدمات بازگشایی بازارچه های مرزی استان نیز فراهم شود.
ایجاد فروشگاه های مرزی
به گفته این مقام مسئول طرح پیشنهادی برای اجرا در بازارچه های مرزی در قالب ایجاد فروشگاه های مرزی در سطح محدود و خرده فروشی است تا مایحتاج مرزنشینان در دو سوی مرز تامین شود و تجارت بین المللی و سنگین در دستور کار نیست که طرف افغانستانی با آن مخالفت کند.
«فخر» می افزاید: این کار انجام می شود تا بستر و مقدمات بازگشایی رسمی این بازارچه ها فراهم شود.
پرسش دیگر این است که اگر قرار است مبادلات خرده فروشی در بازارچه های تعطیل شده به اجرا درآید پس طرح تخصصی شدن این مبادی مرزی چیست؟
طرح تخصصی شدن افق بعدی
رئیس سازمان بازارچه های مرزی استان طرح تخصصی شدن بازارچه های مرزی تعطیل شده را افق بعد از اجرایی شدن طرح خرده فروشی می داند و می گوید: در سفری که رایزن اقتصادی سفارت افغانستان به خراسان جنوبی داشت به «جابر انصار» حساسیت های ایجاد شده به واسطه حضور نداشتن گمرک افغانستان در سه بازارچه مرزی تعطیل شده گوشزد شد و به وی پیشنهاد شد که در جوار بازارچه های مرزی و با استفاده از ظرفیت هایی که این مبادی دارند سه پایانه تخصصی کالا ایجاد شود.
«فخر» با بیان این که مقدمات و پی گیری های لازم در این زمینه انجام شده است می افزاید: قرار است مجوزهای لازم برای ایجاد پایانه تخصصی صادرات حامل های انرژی در مرز یزدان، مواد غذایی و مصالح ساختمانی در گلورده و مبادلات دام و نهاده های کشاورزی هم در دو کوهانه گرفته شود.
به گفته وی مقدمات این کار از طریق سازمان همیاری ها و دهیاری های استانداری خراسان جنوبی در حال پی گیری است تا بعد از گرفتن مجوزهای لازم این طرح عملیاتی شود.