تبلیغات فضای مجازی تعریف ،تخریب!
خسروی
هرچه عقربه زمان به روز برگزاری انتخابات نزدیک تر می شود فعالیت نامزدهای مجلس برای معرفی توانمندی، تخصص و برنامه ها شدت بیشتری می گیرد. در کنار توزیع بروشور، عکس و سخنرانی، یکی از بخش هایی که در دوره های اخیر انتخابات به فرصتی برای معرفی بیشتر نامزدها تبدیل شده فضای پر مخاطب مجازی است و به طوری که فعالیت نامزدها از طریق گروه های ایجاد شده حتی به صورت آنلاین اطلاع رسانی می شود تا با جذب مخاطبان، رای بیشتری در سبد نامزدها قرار گیرد. برخی نامزدها با توجه به تعداد قابل توجه کاربران شبکه های مجازی، آن را بستر مناسب تری برای جذب مخاطب و کسب رای بیشتر نسبت به دیگر بخش های تبلیغاتی می دانند و بر این اساس حضور آن ها در این حوزه پر رنگ تر است در حالی که به گفته برخی شهروندان این کار معایب و مزایای خاص خود را دارد.
لبه تیغ
«محمد خسروی» شهروندی است که استفاده از فضای مجازی برای تبلیغات نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی را حرکت روی لبه تیغ می داند و معتقد است: این فضا از یک طرف به دلیل دسترسی بهتر به اطلاعات و شناخت راحت تر افراد، مطلوب است اما به تنهایی قابل اعتماد نیست.
قابل اعتماد نیست
یکی از دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم با اشاره به وعده های نامزدهای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و انتشار کلیپ و مطالبی در فضای مجازی؛ دسترسی راحت و آسان به این فضا برای شناسایی و انتخاب نامزدها را از مزایای آن می داند و می افزاید: البته فضای مجازی، چندان قابل اعتماد نیست چرا که هر فردی با هویت حقیقی یا غیر واقعی می تواند به نشر مطالب بپردازد. «احمد یارایی» با رصد چند کانال منتسب به نامزدها در فضای مجازی برنامه برخی از آنان را مطلوب می داند به شرطی که در صورت رسیدن به مسئولیت و نشستن بر کرسی بهارستان، وعده و برنامه ها را عملیاتی کنند، جامه عمل بپوشانند و جواب اعتماد مردم را شایسته بدهند.
طرح شبهات
یک کارشناس مذهبی نیز استفاده از فضای مجازی برای تبلیغات انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی را دارای مزایا و معایبی می داند و می گوید: جوانان قدر این فضا را بدانند چون می توان به بهترین شیوه از آن استفاده کرد به شرطی که معایب آن هم شناخته شود.
«حسنی صفت» با تاکید بر بیدار و بصیر بودن جوانان و با اشاره به سوء استفاده دشمن از فضای تبلیغات می افزاید: با توجه به این که در هر موضوعی تبلیغات حرف اول را می زند و سبب می شود افراد دنبال انتخاب بهتر بروند؛ گاهی در فضای انتخاباتی، دشمن با سوء استفاده به طرح شبهاتی در فضای مجازی می پردازد تا مردم را از شور و شوق انتخابات دور کند و مردم پای صندوق های رای حاضر نشوند. وی فرصت ها و تهدیدهای فضای مجازی در این روزها و زمان اوج گرفتن تبلیغات نامزدها را یادآور می شود و اضافه می کند: کاربران و به ویژه قشر جوان باید با رصد دقیق فضای مجازی و دنبال کردن کانال های مورد اعتماد و معتبر به بررسی برنامه های نامزدها بپردازند تا بتوانند با آگاهی فرد شایسته را انتخاب و روانه مجلس کنند.
بستر شناخت اولیه
بانویی هم هر چند تبلیغات نامزدها در فضای مجازی را راحت تر و با هزینه کمتر می داند اما معتقد است به دلیل دسترسی بهتر و فعالیت برخی عناصر وابسته به دشمن و سوء استفاده های احتمالی، نمی توان چندان به این فضا اعتماد کرد. «فریده جهانگرد» آسیب های فضای مجازی برای تبلیغات نامزدها را بیشتر از آسیب فعالیت های بیرونی می داند و می افزاید: فضای مجازی می تواند بستر شناخت اولیه نامزدها را فراهم کند.
احتمال آسیب
«محمد نجفی» جوانی است که با اشاره به دسترسی اکثر افراد به فضای مجازی و گرایش بسیار به این محیط، آن را بستر خوبی برای تبلیغات و اطلاع رسانی و انعکاس اطلاعات می داند اما تاکید می کند که این فضا به تنهایی قابل اعتماد نیست و آسیب پذیری آن بیشتر است.
بانویی هم به انتشار برخی کلیپ ها و مطالب در فضای مجازی از طرف حامیان برخی نامزدها علیه هم اشاره می کند که حتی ممکن است، ساختگی و با هدف تخریب نامزدی خاص منتشر شده باشد. او می افزاید: این موارد بدون شناخت نامزد مورد نظر، سبب ایجاد ذهنیت نادرست درباره شخص می شود در حالی که احتمال دارد واقعی نباشد.
رعایت اخلاق انتخاباتی
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان هم با اشاره به برخی تخلفات در فضای انتخاباتی استان، آن را چندان قابل توجه برای ملتهب کردن جو انتخابات و منحصر به استان نمی داند و می گوید: این تخلفات مربوط به اندازه و ابعاد پوسترهای تبلیغاتی و مشمول بخش قابل توجهی از نامزدهای انتخاباتی در حوزه های مختلف است. حجت الاسلام «وحدانی نیا» ارائه آمار دقیق از تخلفات را به بعد از برگزاری انتخابات موکول می کند و می افزاید: برخی تخلفات در حوزه فضای مجازی به تبلیغات قبل از موعد برمی گردد که موارد از طریق دادستان ها و با نگاه هشدار و انذار پیگیری و صورت جلسه می شود. وی به دعوت برخی نامزدها و تذکر به آن ها برای تخلفات انتخاباتی هم اشاره و اضافه می کند: گاهی سیاه نمایی یا هتک حرمت علیه فردی در فضای مجازی اتفاق می افتد که باید فردی که مورد هتک واقع شده است، شاکی شود اما چنان چه علیه اسلام و ارزش های نظام موردی منتشر شود، دستگاه قضایی ورود می کند.
وی با تاکید بر این که در گزارش های اخیر، موردی علیه اسلام و ارزش های نظام منتشر نشده است از همراهی برخی دولتمردان و مسئولان و برگزاری جلسه های خاص آن ها با بعضی کاندیداها خبر و ادامه می دهد: مطرح شدن برخی وعده ها خارج از حیطه اختیارات یک نماینده، از دیگر تخلفات گزارش شده است که موارد، اعلام و بررسی می شود. وی با توصیه به قانون مداری و پایبندی به قانون، درخواستی هم از نامزدها و مسئولان نظارتی و اجرایی دارد و تاکید می کند: اخلاق انتخابی را فراموش نکنند.