دستورالعمل نحوه جلوگیری و جبران خسارات ناشی از
حمله حیوانات آسیب رسان
نویسنده : میرحسینی
خراسان جنوبی یكی از استان هایی است كه نبض اقتصادی آن بر پایه دامداری و كشاورزی می تپد. هر چند بر اثر خشكسالی های شدید و پیاپی سال های اخیر، دیگر شاهد رونق سابق آن نیستم اما مردم آفتاب دیده اش بر اثر مشكلات آن قدر آب دیده شده اند كه به این زودی در برابر ناملایمات طبیعی كمر خم نمی كنند.
متاسفانه به علت خشكسالی های شدید در این چند سال اخیر، شاهد هجوم مستمر وحوش به احشام دامداران چه در داخل آغل و چه در هنگام چرا بوده ایم در برخی موارد مالكان برای دفاع از اموالشان اقدام به كشتن وحوش كه غالبا تحت حمایت سازمان محیط زیست هستند كرده و به تبع آن با مشکلات عدیده ای مواجه شده اند كه در این بین از لحاظ قانونی تكلیف آن گروه از روستاییانی كه دچار خسارت می شوند، مشخص نیست.
یك كارشناس حقوق درباره حقوق محیط زیست گفت: حقوق محیط زیست مبتنی بر قواعد مهم فقهی چون قاعده لاضرر و قاعده نفی عسر و جرم و... است زیرا محیط زیست در شمول انفال و اموال عمومی قرار دارد و همان گونه كه خسارت و ضرر رساندن به اموال خصوصی بدون جبران نیست قطعا این حكم مشمول به محیط زیست كه مهم ترین سرمایه طبیعی هر ملت است، نیز می شود. سید «علی هاشمی» تصریح كرد: در نظام حقوقی کشورمان قوانین و مقررات مختلفی برای حفاظت از محیط زیست وضع شده و ایران در این راستا به كنوانسیون های مختلف بین المللی ملحق شده است. قانون صید و شكار و اصلاحات آن، قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع، قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و ... از جمله قوانین داخلی ایران محسوب می شود كه به مقتضای پیشرفت های صنعتی و عوارض سوء آن ها برای طبیعت و موجودات زنده وضع شده است.اقدام علیه محیط زیست جرم است
وی با بیان این كه مقنن با وضع قوانین مختلف، اقدام علیه محیط زیست را جرم شناخته است، افزود: مقنن علاوه بر تعیین مجازات برای مرتكبین، لزوم جبران خسارت وارده به محیط زیست، حیوانات و پوشش گیاهی را متذكر شده است. وی خاطر نشان كرد: قانون گذار در ارتباط با محیط زیست حمایت و حفاظت از آن و به لحاظ این كه این حمایت به علل مختلف مانند خشكسالی و ... موجب آسیب رسیدن به اموال و حتی جان مردم شود با نگرش در راستای قواعد یادشده راهكارهای جبران خسارت وارده به افراد و اموال آنان را مورد توجه قرار داده است و مطابق ماده 9 قانون صید و شكار « چنان چه ماموران سازمان یا صاحبان مزارع و باغ ها در حدود مجوزهای صادر شده نتوانند از دفع خسارت یا صدماتی كه از ناحیه جانوران وحشی به افراد، مزارع و باغ ها وارد می شود جلوگیری به عمل آورند جبران خسارت وارد شده از محل درآمدهای حاصل از اجرای این قانون تامین خواهد شد همچنین سازمان می تواند برای پیشگیری از این خسارت نسب به محصور كردن زیستگاه های حفاظت شده جانوران وحشی از محل درآمدهای مذكور اقدام كند. همچنین به استناد ماده 30 قانون منبع تامین اعتبار لازم برای جبران خسارت وارده به اشخاص، زمین ها، باغات و محصولات آنان پیش بینی شده است. وی ادامه داد: در همین راستا از طرف مقامات ذی صلاح دستورالعملی تحت عنوان «دستورالعمل نحوه جلوگیری، دفع و جبران خسارات ناشی از حملات جانوران زیان كار» تصویب و ابلاغ شد كه موثرترین گام برای جبران خسارت وارد شده به باغداران و دامدارانی است كه اموال آنان مورد حمله حیوانات قرار گرفته است و یا هنگام مقابله با حیوانات دچار صدمه جسمی یا فوت شده اند.
نحوه جبران خسارت
این کارشناس حقوق درباره ایراد این دستورالعمل گفت: در این دستورالعمل جانوران زیان كار تعریف شده اما فقط به ذكر نام تعداد معدودی از حیوانات آسیب رسان اكتفا شده است. «هاشمی» با اشاره به ماده 2 دستورالعمل نحوه جلوگیری، دفع و جبران خسارات ناشی از حملات جانوران زیان كار گفت: هر گونه دخل و تصرف از ناحیه حیات وحش در زمین های زراعی، باغ ها، كندوهای پرورش زنبور عسل و استخرهای پرورشی آبزیان كه به نابودی جزئی یا كامل آن ها منجر شود و برای فرد خسارت دیده بار مالی داشته باشد یا هر گونه آسیب جزئی یا كلی از ناحیه حیات وحش به دام یا انسان كه منجر به جراحت، بیماری، از دست دادن عضو و مرگ شود، قابل پیگیری است. وی گفت: بر اساس ماده 5 این دستورالعمل، گزارش كتبی مراتب ورود خسارت توسط اشخاص یا شخص حقیقی یا حقوقی خسارت دیده به اداره های محیط زیست ارائه می شود و بازدید از محل توسط مامور یا كارشناس آن اداره و تكمیل فرم تعیین خسارت صورت می گیرد. به گفته وی، درباره جبران خسارات وارده به زمین ها و باغ ها، ارائه سند مالكیت و در صورت فقدان آن ارائه تاییدیه شورای محل و در دیگر موارد مانند دامداری و زنبور داری و امثال آن ارائه مجوزهای صادره از سازمان های مربوط لازم است.
وی ادامه داد: در بند 5 ماده ۵ دستورالعمل پرداخت خسارات بیش از 500 هزار تومان منوط به تایید نماینده های فرمانداری، دادگستری و شورای محل است. همچنین در بند 7 ماده پنج دستورالعمل بیان شده «در صورت تایید خسارت و مستندات آن توسط كمیته سه نفره ای كه در بند 9 دستورالعمل پیش بینی شده در پایان سال مالی قابل پرداخت می باشد» و ذیل بند مذكور اولویت در پرداخت خسارت را با خسارات بدنی دانسته است.
وی خاطر نشان كرد: قانون گذار در ماده 9 قانون صید و شكار مجوز جبران خسارات وارده به افراد اعم از مالی( شامل خسارات وارده به مزارع، باغ ها، احشام، آبزیان، پرندگان و...) و جانبی شامل جراحت و فوت به سبب حملات حیوانات زیان كار را صادر كرده است همچنین میزان خسارت قابل جبران محدود نبوده و در صورتی كه اختلافی بین زیان دیده و اداره محیط زیست در ارتباط با میزان خسارت حادث شود زیان دیده می تواند با طرح دعوی حقوقی و توسل به كارشناس در جهت جبران خسارت وارده واحقاق حق خود اقدام كند. به نظر وی نكات احتیاطی و پیشگیرانه مقرر در دستورالعمل به مقتضای محل یا حیوان آسیب دیده متفاوت و منحصر به موارد مندرج در دستورالعمل نمی باشد و به نظر می رسد اگر با وجود به كارگیری چند سگ گله، گرگ ها موفق به اتلاف احشام شخصی شوند خسارت وارده قابل جبران است.
تلنگر
تعداد بازدید : 0
دوراهی ماندن و جدایی
صدرا-آزمایش های پزشکی پیش از ازدواج حکایت از اعتیاد او داشت اما او با گریه و سوگند ادعا می کند پاسخ آزمایش اشتباه است. دختر 19 ساله در مرکز مشاوره پلیس استان گفت: 2 سال پیش دیپلم گرفتم و در تمام این مدت هیچ گاه مشکل حادی نداشتم و خانواده ای فهیم دارم، اگر چه در سن 6 سالگی پدرم را بر اثر تصادف از دست دادم اما پس از آن عمویم سرپرستی ما را بر عهده گرفت و مادرم نیز در کنار ما باقی ماند. در این چند سال هرگز کمبود پدر را احساس نکردم و می توانم بگویم عمویم بهترین پدر دنیاست. اکنون مسئله ای که دیگر جوانان هم ممکن است با آن مواجه باشند گریبان گیرم شده و آن ازدواج است. حدود 7 ماه پیش با پسری آشنا شدم که پس از یک ماه به خواستگاریم آمد و به طور اتفاقی متوجه شدم که او یکی از اقوام دور ماست. وی عنوان کرد: به هر حال پس از چند بار آمدن به خانه ما انگشتری آوردند و مرا نامزد کردند و پس از 5 ماه هم با وجود مخالفت من، خانواده ها قرار عروسی گذاشتند و روز رفتن به آزمایشگاه را نیز مشخص کردند. حدود 2 -3 هفته پیش بعد از گرفتن جواب آزمایش، متوجه شدم به تریاک اعتیاد دارد ولی او به طور کلی منکر این مسئله می شود و اظهار می کند که پاسخ آزمایشگاه اشتباه است و هزار و یک قسم می خورد که من چنین و چنانم و ... عمویم بعد از این ماجرا در نهایت موافقت کرد که بار دیگر به آزمایشگاه برود و بعد از گذشت 3 روز عمویم به او خبر داد که خود را آماده کند ولی حالا 3 روز از این قرار می گذرد و از او خبری نیست. در تماس هایی که گرفته ایم خانواده او می گویند برای دیدار خواهر بیمارش به شمال رفته است، آن هم شب قبل از روز قرار آزمایش، حال این که گفته آنان تا چه حد حقیقت دارد، نمی دانم؟ من اکنون بر سر دوراهی قرار گرفته ام زیرا نه می توانم قسم های او را ندیده بگیرم و نه پاسخ آزمایشگاه را. وی گفت: این را هم بگویم که تمام شرایط او را پذیرفته بودم از جمله این که او از ارث پدر محروم است چون برادرهای او ارثیه پدری را از چنگش در آورده اند و تحصیلات او هم در سطح ابتدایی است و کارگری می کند و درآمد چندانی هم ندارد. با این وجود فکر کردم می توانم با او کنار بیایم چون پای صمیمیت و علاقه در میان بود ولی با این اتفاق و بی صداقتی او تصمیم گیری برایم سخت تر شده است. حال از شما کمک می خواهم و تا زمانی که پاسخی دریافت کنم هیچ کاری انجام نخواهم داد. مرا راهنمایی کنید. در صورتی که او به تازگی مبتلا شده باشد می توانم در ترک کمکش کنم.
فرمانده انتظامی استان خبر داد:
تعداد بازدید : 0
دستگیری یک نفر از عاملان درگیری شنبه شب در منطقه بیرجند و احتمال هلاکت یکی از اشرار
گروه حوادث: با تلاش ماموران انتظامی استان یک نفر از عاملان درگیری شنبه شب در منطقه مرک بیرجند دستگیر شد و احتمال می رود یکی از اشرار نیز به هلاکت رسیده باشد. فرمانده انتظامی استان در حاشیه مراسم تشییع پیکر شهید «مهدی الیاسی نژاد» به خبرنگار ما گفت: با دستیابی به اطلاعاتی مبنی بر این که ۴نفر از مرز افغانستان با۲دستگاه موتورسیکلت به سمت استان در حال حرکت هستند نیروهای یگان امداد فرماندهی انتظامی بیرجند به محل اعزام و در حوالی روستای مرک بیرجند با آن ها درگیر شدند. امیر سرتیپ دوم «احمد علی گودرزی» افزود: از همان ساعات اولیه درگیری، اشرار خود را به ارتفاعات باقران کشاندند که با درگیری با نیروهای انتظامی یک نفر از اشرار با اصابت گلوله احتمالا به هلاکت رسید چون در موقع پاکسازی محل آثار خونریزی وسیع در منطقه وجود داشت. وی ادامه داد: در تعقیب و گریز صورت گرفته یکی دیگر از عوامل درگیری شنبه شب در اطراف ارتفاعات باقران دستگیر شد. وی بیان کرد: طرح مهار و دستگیری ۲نفر دیگر همچنان ادامه دارد. وی اظهار داشت: هنوز برای نیروهای انتظامی مشخص نشده است که این افراد با چه قصدی از مرز افغانستان وارد استان شده اند. وی از توقیف ۲دستگاه موتورسیکلت و مقدار زیادی مهمات از اشرار خبر داد و خاطرنشان کرد: مردم بیرجند و حتی استان هرگونه مورد مشکوک را به سامانه ۱۱۰ پلیس اعلام کنند. به گفته وی استوار دوم «مهدی الیاسی نژاد» در مصاف با اشرار مسلح به درجه رفیع شهادت نایل و ۳تن از عوامل انتظامی هم مجروح شدند.
قوانین جدید راهنمایی و رانندگی
تعداد بازدید : 0
توقف در محل های ممنوع
ماده 12: وزارت راه و ترابری و شهرداری ها بنا به تشخیص و اعلام راهنمایی و رانندگی موظفند محل هایی كه توقف وسایل نقلیه در آن ها به هر میزان موجب بروز خطر و كاهش ظرفیت و انسداد راه می شود را با نصب علامت مخصوص مشخص كنند. در صورت توقف وسایل نقلیه در این قبیل محل ها و ترك آن یا امتناع راننده از حركت و همچنین توقف خودرو در پیاده روها، ماموران موضوع ماده( 2) این قانون مكلفند ضمن صدور قبض جریمه نسبت به انتقال وسیله نقلیه مطابق ماده (13) این قانون اقدام كنند. تبصره: علامت مخصوص موضوع این ماده علامت توقف ممنوع منضم به علامت حمل با جرثقیل است. ماده 13: در مواردی كه بر اساس این قانون انتقال وسیله نقلیه ضرورت داشته باشد، وسیله نقلیه با استفاده از وسایل مطمئنه كه برای این كار معمول است حسب مورد به نزدیك ترین توقفگاه یا مقر انتظامی یا راهنمایی و رانندگی مربوط یا تعمیرگاه انتقال می یابد. هزینه های حمل و نقل و توقف وسیله نقلیه كه توسط بخش خصوصی وصول می شود حسب مورد به عهده متخلف، مالك، متصرف یا قائم مقام قانونی آنان خواهد بود، هزینه های یاد شده برابر تعرفه هایی است كه به پیشنهاد وزارت كشور به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید. تبصره یك: در صورتی كه در اثر حمل یا نگه داری، خسارتی به خودرو یا محموله آن وارد شود راهنمایی و رانندگی از خسارت دیده حمایت می كند، جبران خسارت مذكور بر عهده حمل كننده یا نگه دارنده است. تبصره دو: در تمامی موارد اگر قبل از حمل یا در هنگام حمل خودرو، مالك آن حاضر شود و تقاضای تحویل خودرو كند ماموران مكلفند ضمن صدور قبض جریمه، خودرو را به وی تحویل دهند.
راهنمایی و رانندگی فرماندهی انتظامی استان
هشدارهای پلیسی
تعداد بازدید : 0
توصیه هایی به والدین برای مراقبت از فرزندان
رضاپور: خانواده ها، هشدارها و توصیه های زیر را به فرزندان خود گوشزد كنند تا كمتر در معرض حوادث ناگوار قرار گیرند.
* به فرزندانتان آموزش دهید، هیچ وقت بدون حضور بزرگ ترها از معابری عبور نكنند كه تردد خودرو در آن زیاد است.
* هنگام عبور از خیابان حتما از خط كشی عابر پیاده یا پل هوایی یا زیرگذرها تردد كنند.
* به كودكان زیر 12 سال خود آموزش دهید روی صندلی عقب بنشینند.
*به فرزندانتان بیاموزید در صورت تنها ماندن، در خانه را برای افراد ناشناس باز نكنند و به افراد ناشناس كه تلفنی تماس می گیرند نگویند در خانه تنها هستند.
* در مكان های شلوغ از والدین خود دور نشوند.
*هرگز در مكان های متروك یا در محل های خلوت و دور افتاده بازی نكنند.
*همیشه تلفن و آدرس منزل را به یاد داشته باشند.
* اسرار خانوادگی را برای غریبه ها فاش نكنند.
* هیچ وقت سوار خودروی افراد ناشناس نشوند.
* هرگز هنگام عبور از خیابان ندوند.
* از پشت وسایل نقلیه ناگهان به خیابان نپرند.
* از جلوی اتوبوس یا مینی بوس عبور نكنند زیرا رانندگان خودروهای سنگین دید كافی ندارند.
* هنگام عبور از خیابان با دوستان خود شوخی یا بازی نكنند.
*در صورت گم شدن از پلیس كمك بگیرند.
* هنگام دوچرخه سواری از كلاه ایمنی، زانوبند و بازوبند استفاده كنند.
* به آنان آموزش دهید تك چرخ زدن با دوچرخه خطرناك است.
* هیچ گاه پشت فرمان خودروی روشن ننشینند.
* از نشستن روی كاپوت جلو و صندوق عقب خودرو كه حوادث ناگواری را در پی دارد، خودداری كنند.
* هیچ گاه كالایی را برای افراد ناشناس حمل نكنند.
* از آویختن طلا و زیورآلات به كودكان خودداری كنید.