حقانی- ورزگ، روستایی در 20 کیلومتری مرکز شهرستان قاینات، روستایی که تا چند سال پیش با برخورداری از دره های سر سبز و رودخانه های جاری یکی از مناطق ییلاقی و تفریحی این شهرستان محسوب می شد و بیش از 420 خانوار در آن ساکن بودند اما این روزها با مشکلات متعددی از جمله بی آبی و بیکاری مواجه است.
مشکلاتی که باعث شده در حالی بیش از نصف خانوارهای این روستا به شهرها مهاجرت کنند که یکی از مهمترین معادن فلزی استان در دل آن نهفته است.
روستایی روی گنج
آن طور که عضو سابق شورای اسلامی واز معتمدین ورزگ می گوید: بی آبی، تعلل در گازرسانی وبیکاری جوانان از مهم ترین مشکلات روستا است.
«محبتی» از ورزگ به عنوان روستایی خوابیده روی گنج نام می برد و به این نکته اشاره می کند که بزرگترین معدن مس استان در این روستا با ظرفیت چند میلیون تن مس است که از چند سال پیش مطالعات و نمونه گیری های لازم در این معدن انجام و پروانه های بهره برداری آن نیز صادرشده اما به دلیل نبود اعتبار از سال 92 تا کنون هیچ گونه اقدامی برای بهره برداری انجام نشده است.
به گفته وی اقدامات دولت برای شکوفایی این معدن بارقه های امید را در دل جوانان بیکار منطقه نشاند اما با وجود تشدید خشکسالی ها هیچ اقدامی برای فعال کردن آن صورت نگرفت و این مسئله باعث شد جمع زیادی از جوانان در همین چند سال گذشته به شهرهای تهران، مشهد ، قاین و بیرجند مهاجرت کنند.
کارگاههای فرش خاک می خورد
وی ادامه می دهد: ورزگ یکی از روستاهای شهرستان است که از صد سال پیش صنعت فرش دستباف در آن رونق خوبی داشته و روزگاری 22 کارگاه قالی بافی فعال داشت . اما امروز همه این کارگاهها خاک می خورند و جوانان در دیگر شهرها به مشاغل کاذب روی آورده اند.
وی در ادامه تاکید می کند: روستای ورزگ تا چند سال پیش از نظر صنایع دستی همچون قالی، پشتی، قالیچه و جاجیم، جوراب و دستکش نمونه بود البته هرچند هنوز صنایع دستی از بین نرفته است اما کم رنگ شده و نیاز است برای رونق آن گام محکمی برداشته شود.
وی در این زمینه خواستار ارائه تسهیلات اشتغالزایی برای جوانان بیکار می شود و می گوید: با توجه به آب و هوای مناسب در فصل تابستان پرورش زنبور عسل، پرورش شتر مرغ، بوقلمون و بلدرچین و کبک از جمله طرح هایی است که می تواند برای اشتغال پایدار و توسعه روستا و مهاجرت معکوس و ماندگاری مناسب باشد.
گازرسانی، وعده پشت وعده
روحانی روستا هم یکی از مشکلات مهم این روستا را تعلل در گازرسانی بیان و اضافه می کند: در کنار خشکسالی، بی آبی و بیکاری در این روستا مردم برای تامین سوخت زمستانی و تهیه کپسول گاز نیز همواره با مشکل مواجهند.
به گفته حجت الاسلام قاسمی مسئولان از سال 85 تا کنون در تمام بازدید ها و دیدارها و سفرهای خود وعده گازرسانی به روستا را داده اند و تا کنون بیش از 70 درصد روستاهای شهرستان حتی روستاهای دور افتاده و کم جمعیت را گاز رسانی کرده اند اما برای این روستا اقدام نمی شود.
وی در ادامه به این نکته اشاره دارد که قرار است دهه فجر سال جاری گاز رسانی 32 روستای دیگر آغاز شود اما نام ورزگ با این توجیه که سرانه گازرسانی برای هر نفر در این روستا زیاد است در این فهرست قرار ندارد. وی می گوید:با اعتراض مردم فرماندار عنوان کرد این روستا در اولویت دوم قرار داده شده و در صورت گشایش اعتبار اقدامات لازم انجام می شود.
دهیار روستا هم با تاکید بر رفع این مشکل اهالی می گوید: حدود 8 کیلومتر تا ایستگاه تقلیل فشار گاز فاصله است و نمایندگان سابق مردم در مجلس قول داده اند که به محض گاز رسانی به شهرهای زهان، اسفدن و حاجی آباد که از مجاورت این روستا می گذرند نوبت به روستای ورزگ می رسد اما در حالی که مشعل گاز این شهرها دهه فجر روشن می شود از گاز رسانی به این روستا خبری نیست.
رمق های آخر قنات های روستا
«مسلم برات نژاد» یکی دیگر از مشکلات را کمبود آب عنوان می کند و ادامه می دهد: 6 رشته قنات روستا بدلیل خشکسالی در حال خشک شدن است و اهالی برای آبیاری مزارع هر تانکر آب را 180 هزار تومان خریداری می کنند با این حال هنوزبخش اعظمی از زعفران زارها و تاکستانهای روستا حتی برای یک نوبت در سال جاری آبیاری نشده اند.
می گویند اعتبار نیست
به گفته دهیار ورزگ 200 هزار اصله نهال بادام، انجیر، توت ، زردآلو و گردوی روستا خشک شده است و وقتی برای احیاء و مرمت قنات و کانال کشی و تأمین آب شرب باغات و مزارع زعفران که در حال از بین رفتن است به جهاد کشاورزی مراجعه می شود، پاسخ نبود اعتبار است.
برات نژاد می گوید: هم اکنون آب شرب و مصرفی اهالی روستا با دوچاه یکی شور و دیگری شیرین از دشت های ورزگ و خونیک تأمین می شود که بدلیل فرسودگی و قدمت 35 ساله مخزن علاوه بر هدر رفت آب کیفیت آب لوله ها مناسب نیست و با طعم مخصوصی است و بیشتر اهالی آب شرب خود را از قاین یا چشمه سارهای دور تهیه می کنند .
وی از مسئولان می خواهد برای مرمت شبکه فرسوده و نصب آب شیرین کن اقدام کنند
کمبود زمین
او کمبود زمین برای مسکن جوانان متقاضی را هم از دیگر مشکلات روستا بیان می کند و می گوید: هم اکنون 200 نفر متقاضی واجد الشرایط در این زمینه وجود دارد اما در دامنه کوهستان زمین مناسب نیست و جوانان مجبورند برای سکونت به شهرهای همجوار مهاجرت کنند. به گفته دهیار در این زمینه مسئولان راه و شهرسازی پاسخ قاطعی نداده و اهالی همچنان بلاتکلیف هستند.
تاریخ روستا در حال ویرانی
وی می گوید: روستای ورزگ بدلیل وجود غار جوجه که سابقه زندگی در 30 هزار سال گذشته را دارد و وجود مسجد جامع قدیمی، حمام قدیمی ، برج و قلعه، آسیای آبی و وجود دره های سر سبز و درختان چنار تنومند می تواند به عنوان قطب گردشگری شهرستان مطرح باشد اما تا کنون به جز غار جوجه بقیه آثار تاریخی در حال ویرانی است و برای ثبت ملی آن اقدامی انجام نشده است.
به گفته وی مزار سید حسین در 2 کیلومتری روستا واقع شده که ساختمان قدیمی آن در حال از بین رفتن است ومسئولان اوقاف وامور خیریه باید برای جلوگیری از تخریب این اثر قدیمی اقدامی عملی انجام دهند.
دهیار روستا نیمه تمام ماندن طرح هادی روستا را از دیگر مشکلات بیان می کند و خواستار تأمین اعتبار مورد نیاز در این زمینه در سال جاری می شود.
او همچنین از مسئولان می خواهد برای نصب فرستنده دیجیتال به منظور بهره مندی مردم از شبکه های تلویزیونی اقدام کنند.