قاسمی- فیلم های بزرگترین رویداد سینمایی کشور برای سومین دوره در خراسان جنوبی روی پرده رفت .
هر چند این بار انتظار می رفت که این کار با استقبال تماشاگران مواجه شود اما این طور نشد و صندلی های سالن علامه فرزان به خصوص در روزهای اول تقریبا خالی بود و فقط دو روز پایانی اکران فیلم های این جشنواره با استقبال تماشاگران در برخی سئانس ها همراه بود .
جشنواره فیلم فجر در استان در حالی به پایان رسید که شواهد باز هم بی رغبتی شهروندان به تماشای فیلم را نشان می داد و عوامل مختلفی این بی توجهی را رقم زد.
یک دانشجو ضعف اطلاع رسانی را در این موضوع موثر می داند و تاکید می کند: در حالی که جوانان زیادی علاقه مند به تماشای فیلم های جشنواره فجر هستند اما از اکران آن ها در بیرجند و به ویژه در سالن علامه فرزان بی خبر ماندند.
«کاظمی» و دوستش فروش اینترنتی و بسته ای فیلم ها در روزهای اول برگزاری جشنواره را هم از دیگر عوامل خالی ماندن صندلی ها بیان می کند و می پرسد در یک روز چند ساعت می توان فیلم دید و یا وقتی امکان انتخاب نیست چطور توقع استقبال از جشنواره هست؟
البته اکران نشدن فیلم ها درسینماهای بیرجند را هم به این مسائل اضافه می کند واین که خوب بود حداقل در این نقاط و جاهای پر تردد در مورد جشنواره اطلاع رسانی می شد.
یک بازیگر و کارگردان تئاتر هم که به دلیل نوع کار و رفت و آمد به فرهنگ و ارشاد اسلامی از برگزاری این جشنواره در بیرجند مطلع شده و از فیلم های اکران شده بیشتر آثار را دیده است می گوید:دو بلیت را از طریق دوستانش هدیه گرفته اما برای دیدن بقیه فیلم ها هزینه کرده است. وی استقبال را بیشتر مربوط به گروه هنرمندان و جوانان می داند و تاکید می کند که طبق معمول رغبت مردم بیرجند از فضاهای هنری افتضاح است.
«میثم صدرا» که تقریبا پای ثابت دیدن فیلم های جشنواره است و دستی درکار تئاتر دارد این حرف را با استناد به برخوردها و استقبال از تئاترهایش عنوان می کند اما از طرف دیگر گلایه مند است که فیلم هایی که از تهران به استان ارسال شده کیفیت پایینی دارد و آنچه در تهران اکران می شود به بیرجند نمی فرستند.
به نظر او در بیرجند هنوز، قضیه تئاتر و سینما آن طور که باید جا نیفتاده وبرداشت ها از فیلم فقط طنز و کمدی است.
وی اکران در آمفی تئاتر فرهنگ وارشاد اسلامی را اقدامی خوب از طرف مسئولان این اداره کل می داند و توضیح می دهد: باتوجه به سینماهای موجود شهر بهترین انتخاب همین فضا است به عنوان مثال در سینما فردوسی بیرجند، پس از دیدن یک فیلم کمتر امکان دارد تماشاگر با صندلی های غیر استاندارد این محل رغبتی به تماشای فیلم بعد داشته باشد.
وضعیت گرمایشی وسرمایشی سالن و اکران هم به نظر او خوب بود . همچنین زمان های اکران و سئانس ها به خوبی برنامه ریزی شد و به نظرم به شیوه ای بود که همه گروه ها می توانستند فیلم های جشنواره را ببینند .درست است که آمفی تئاتر استانداردهای لازم را ندارد اما سینماهای مرکز استان همین وضعیت را دارند.
به نظر وی تبلیغ برای اکران در محیط سینما شاید در جذب مخاطب موثر باشد اما تصمیم فرهنگ وارشاد اسلامی برای اکران در این سالن خوب بود.
کیفیت نامطلوب فیلم ها
یک هنرمند و دانشجوی ارشد پژوهش و هنر هم که بیشتر فیلم های جشنواره را دیده و به واسطه رفت و آمدهای کاری و هنری از اکران فیلم های جشنواره مطلع شده است کیفیت فیلم های انتخاب شده را رضایت بخش نمی داند و توضیح می دهد: تعداد کمی از فیلم ها استانداردها و کیفیت مورد انتظار جشنواره را داشت و همه آثار خوب نبود. در تهران به گیشه و فروش نگاه و فیلم ها ارسال می شود درحالی که باید سعی شود مخاطبان بیشتری جذب شوند تا به این دقت شود که سال قبل چه فیلمی و چه میزان فروش داشته و براساس آن فیلم های قابل اکران در شهرستان ها انتخاب شود.
«هادی صباغی» می گوید: فیلم هایی که حرفی برای گفتن و در جامعه تاثیر دارد در شهرهای بزرگی چون تهران، شیراز، اصفهان ، مشهد و...اکران می شود وبقیه استان ها از آن ها بهره ای نمی برند. کیفیت فیلم های استان راضی کننده نیست و در انتخاب واکران فیلم ها دوگانگی بین استان ها است. به عقیده وی مردم فیلم های خوب را می خواهند و در صورت اکران این اثرها را به دیگران نیز منعکس و از اکران استقبال می کنند.
کارمند بانکی که همراه خانواده اش تقریبا هرشب مهمان سالن علامه ارشاد بوده می گوید: اکران همزمان فیلم ها در تهران و بیرجند یک امتیاز است اما متاسفانه کیفیت اثرهای ارسال شده به خراسان جنوبی رضایت بخش و حتی در حد جشنواره نبود و از تماشای آنها لذت نبردم.
به نظر «حسنی» و خانواده اش نیاز به فروش اینترنتی بلیت نبود، آنها در روزهای اول اکران موفق به حضور در سالن نشدند اما با شرایط پیش آمده و استقبال کم مردم تهیه بلیت از طریق گیشه راحت تر و بهتر بود.
او استقبال از جشنواره فیلم فجر را نا مطلوب عنوان می کند و می گوید:حتی در روزهای اول اکران، 15 تا 20 نفر در هر سئانس فیلم می دیدند اما 2 روز آخر جشنواره وضع بهتر شد با این وجود جای خیلی از هنرمندان در سالن خالی بود . به نظر این شهروند تبلیغات واطلاع رسانی از اکران فیلم های جشنواره ضعیف بود و حتی به محل کار وی خبررسانی نشده بود و او هم از طریق عضویت در کانال سینما و پیگیری خبرهای مرتبط از برگزاری جشنواره مطلع شد.
نارضایتی از استقبال
سرما وبرودت هوا به نظر نماینده سازمان امورسینمایی کشور ازعوامل کم بودن استقبال از اکران فیلم های جشنواره فیلم فجر دربیرجند بود ، البته تبلیغات ناکافی هم در این موضوع نقش داشت. وی معتقد است محل اکران وضعیت خوب ومناسبی دارد.
« صادقی» با بیان این که محل اکران فیلم ها خوب و مناسب بود، تبعیض در نوع فیلم های اکران شده در استان ها را نمی پذیرد وتوضیح می دهد: هیئت انتخاب، فیلم ها را در تهران تقسیم بندی کرده و برخی آثار در بعضی استان ها اکران نمی شود اما چیدمان عادلانه است. نماینده بنیاد سینمایی فارابی از استقبال از جشنواره فیلم فجر در بیرجند ناراضی است و می گوید: در روزهای اول اکران، سرما و برف در بی توجهی نسبت به جشنواره موثر بود البته ضعیف بودن فیلم ها بی تاثیر نیست، با این وجود آمار فروش در دو روز آخر جشنواره بهتربود زیرا فیلم های اکران شده و تبلیغات خوب بود.
«علی صادقی» هم ضعف اطلاع رسانی را تایید و بیان می کند:مردم در این زمینه کم کاری را مطرح می کردند البته برگزار نشدن جشنواره درسینما هم تا حدودی در ریزش استقبال موثر بود زیرا مردم با سینما برای دیدن فیلم آشنا شده اند . در این بین نصب بیلبورد در نزدیکی سینما هم می توانست در استقبال از تماشای فیلم موثر باشد.
رضایت در روزهای آخر
بنا به ارزیابی و اطلاعاتی که معاون هنری فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هم دارد استقبال از جشنواره فیلم فجر در دو روز آخر و به علت تبلیغات صدا و سیما و معرفی فیلم ها و همچنین اکران فیلم های کاندیدای دریافت سیمرغ خوب بود البته مردم هم در روزهای آخر بیشتر از برگزاری جشنواره مطلع شدند ، همچنین چون سرمای هوا کمتر شد همه این عوامل رغبت مخاطبان را بیشتر کرد.
«زمزم» از کم کاری رسانه ها برای تبلیغ در مورد جشنواره هم گلایه می کند ، البته اطلاع رسانی فرهنگ وارشاد و نصب 7بیلبورد در نقاط مختلف شهر، از جمله ورودی دانشگاه، جلوی اداره کل ، میدان دوم مدرس و... را هم گوشزد می کند .
با این وجود کمرنگ بودن استقبال در روزهای اول جشنواره در بیرجند را بی ارتباط با برف و سرما و فروش اینترنتی و بسته ای نمی داند ومی گوید:اجازه فروش آزاد بلیت از گیشه دیر اعلام شد از طرف دیگر اکران فیلم ها همزمان با تهران نبود و چند روز زودتر از اینجا در مرکز کشور نمایش داده و نقد و معرفی می شد ودر بی انگیزه شدن مخاطبان موثر بود.
وی از مسئولان دستگاه ها هم گلایه کرد که با وجود اطلاع رسانی و اعلام آمادگی برای فروش بسته ای بلیت به پرسنل، همکاری آنچنانی از طرف آنها انجام نشده و جای گلایه مندی کارمندان را باز گذاشته است در حالی که فرهنگ و ارشاد اسلامی 40 سهمیه رایگان در اختیار برخی مدیران، هنرمندان و گروه های مرتبط گذاشت که باز هم استقبال چندانی از اکران فیلم ها نشد.
به گفته وی بنا به نظر وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی و دبیرخانه جشنواره، اکران فیلم ها باید در سالنی به ظرفیت 500 نفر باشد اما در استان چنین سالنی نیست با این وجود آمفی تئاتر فرهنگ وارشاد اسلامی به این کار اختصاص یافت و با همکاری سیستم سینما فردوسی جشنواره برگزار وبا نصب تابلو اکران فیلم های جشنواره و تعطیل بودن سینما اعلام شد. سالن علامه ارشاد بنا به توضیح وی 370 نفر ظرفیت دارد که در روزهای آخر جشنواره تقریبا تکمیل شد.