عکس و متن از دروگر
موسم برداشت گیاهان دارویی که می رسد کوهستان ها عطر و بوی دیگری دارند ، عطری که زنبورهای عسل را به کوه می کشاند ، کبک ها را سر شوق می آورد و شیر گوسفندان را معطر می کند . آدمی نیز به سهم خود از این عطر و گل ها سود می برد ، او که تا دیروز کوه را با هدف ورزش در می نوردید امروز با انگیزه جمع آوری گیاهان دارویی قدم به کوه می گذارد.
وجود رشته کوههای عظیم و مرتفع و آب و هوایی معتدل، شهرستان زیرکوه را به یکی از رویشگاههای اصلی گیاهان دارویی در استان خراسان جنوبی تبدیل کرده است.
گیاهانی که عطر و طعم آن نسبت به بسیاری از گونههای روییده در سایر مناطق استان متفاوت است و این روزها مردم شهرستان با حضور در دل طبیعت اقدام به برداشت و جمع آوری گیاهان دارویی میکنند.
این روزها کوهستانهای زیرکوه به گیاهانی نظیر زیره کوهی، کلپوره، بومادران، کاکوتی، آویشن و بسیاری از گونههای دیگر دارویی تزیین شده است که رویش آنها بسیاری از مردم را به همراه خانوادهها به دامن طبیعت کشانده است. آویشن از جمله گیاهان دارویی است که تاثیر بسیار خوبی بر رفع مشکلات دستگاه تنفسی و بیماریهایی از قبیل زکام، برونشیت، آسم و گریپ دارد ، همچنین این گیاه ، دارویی بسیار مفید برای معده بوده و ناراحتیهای معده را از نظر هضم و نفخ برطرف میکند.
گیاه آویشن به علت معطر بودن برگها علاوه بر خاصیت دارویی و استفاده مردم از آن به عنوان یک داروی گیاهی، جایگاه ویژهای در بین نوشیدنیهای مردم شهرستان زیرکوه دارد طوری که طعم دمکرده آویشن هیچ گاه از ذهن کسانی که به این شهرستان سفر میکنند و آن را می نوشند پاک نمیشود. برداشت گیاهان دارویی آویشن، زیره، بادرنجبویه و ... بهطور تقریبی از اواسط اردیبهشتماه آغاز میشود و به عنوان منبع درآمد فصلی برای افراد و برخی از خانوادهها به شمار میرود. با همه این نعمت های خدادادی و مزیت هایی که در شهرستان زیرکوه وجود دارد اما آن چنان که باید به فراوری این محصولات توجه نشده است به گونه ای که بخش عمده ای از گیاهان جمع آوری شده به صورت خام از منطقه خارج می شود بدون این که ارزش افزوده چندانی نصیب مردم و شهرستان شود. در شرایطی که باز هم تاکید بر توجه به اقتصاد مقاومتی است برنامه ریزی اصولی و همچنین پرداخت تسهیلات مناسب به روستاییان منطقه و ترغیب آنان به ایجاد کارگاه های فراوری این گیاهان می تواند هم در تامین بخشی از نیازهای اقتصادی خانواده ها موثر باشد و هم مانع از خروج این سرمایه های خام به صورت فله ای از شهرستان شود.