کلاس اولی را چگونه راهی مدرسه کنیم؟
ترس از مدرسه از اختلال های روانی شایع دوران مدرسه است که در کودکان دبستانی بیشتر دیده میشود.
به گزارش «بیتوته» بسیاری از کودکان به ویژه در خانوادههایی که به صورت افراطی از آن ها حمایت میشود هنگام جدا شدن از والدین ناراحت و درگیر اضطراب جدایی می شوند که به صورت بیاشتهایی، دردهای شکمی، حالت تهوع، مشکلات خواب، سردرد و کابوسهای شبانه بروز می کند که بررسی جدی آن ضروری است چرا که در برخی موارد علایم اولیه افسردگی نوجوانان ناشی از همین اضطراب جدایی است.
در واقع هراس از مدرسه، ترس شدیدی است که فقط در مورد مدرسه وجود دارد و میتواند ناشی از عملکرد تحصیلی، محیط مدرسه یا در اثر تجربه اتفاقهای ناخوشایند مانند آزاردیدن از دوستان در مدرسه یا مشکلاتی از مسیر خانه تا مدرسه باشد. در این موارد پی بردن به علت هراس برای اقدامهای درمانی ضروری است.
چند توصیه :
1- برخورد مناسب در منزل: کودکان درگیر هراس از مدرسه به نظر دیگران در مورد خود حساس هستند بنابراین از سرزنش، مقایسه و تحقیر این کودکان پرهیز کنید و دوست داشتن آن ها را مشروط به مدرسه رفتن نکنید.
همچنین وقتی کودک از مدرسه رفتن اجتناب میکند، پیامهای هیجانی مانند «من دیگر مادرت نیستم» را به او منتقل و مسئله را شخصی نکنید چون کودک نباید حس کند برای خوشحالی مادر باید به مدرسه برود.
علاوه بر این لازم است با همسرتان در مورد لزوم حضور کودک در مدرسه، همسو باشید.
2- تجربه جدیدی به نام مدرسه رفتن: پیش از شروع مدرسه، حتی هنگام ثبتنام، کودک را با خود به مدرسه ببرید و فضای داخل مدرسه را به او نشان دهید و مربی و ناظم مدرسه را معرفی کنید تا آمادگی و آشنایی لازم را به دست بیاورد و به ایمن بودن محیط پی ببرد.
همچنین می توانید خاطرههای خوب و شاد مدرسه تان را بازگو کنید اما با او در مورد مشکلات مدرسه نرفتن صحبت نکنید و از سفارشهای مختلف بپرهیزید و توجه داشته باشید اضطراب والدین به فرزندان منتقل میشود.
3- وقتی کودک در مدرسه است: به او توانایی مراقبت از خود در مدرسه را بیاموزید و بررسی کنید در مدرسه مشکلی نداشته باشد ضمن این که آسان جلوه دادن مقررات مدرسه و وجود مربی که ارتباط خوبی با کودک برقرار کند به آسانشدن حضور او در مدرسه کمک میکند علاوه بر این کودک نباید بهعلت گریه کردن مورد تمسخر قرار بگیرد و مربیان مدرسه او را بهعلت گریه کردن به خانه نفرستند.
4- وقتی کودک از مدرسه برمیگردد: وقتی کودک از مدرسه به منزل برمیگردد، باید یکی از اعضای خانواده در کنار او باشد. پس از انجام تکالیف و درس خواندن، اجازه دهید اوقات فراغت، بازی و استراحت داشته باشد و بگذارید درباره احساسش در مورد مدرسه صحبت کند.
کودک را برای مدرسه رفتن تشویق کنید و اگر در خانه ماند، اجازه بازی و تماشای تلویزیون را در ساعتهایی که باید در مدرسه باشد، به وی ندهید.
همچنین توجه داشته باشید که کودک به جزئیات همه قوانین و مقررات مدرسه واقف نیست و تهدید و ترساندن او میتواند مشکلآفرین باشد، به عنوان مثال هرگز به کودک نگویید: « اگر غذا نخوری به معلمت خواهم گفت».