ودیعه مسکن؛ یک مویز و چهل قلندر
انصاری
زمان برای مستاجرها به سرعت برق و باد می گذرد. هرماه مشکل پرداخت اجاره خانه و یک ماه مانده به پایان مهلت قرارداد اگر اجاره تمدید نشود، اعضای خانواده درگیر چالش خانه جدید می شوند. مستاجر که باشی، ماه پایانی قرارداد بیشتر به یک کابوس می ماند، کابوسی که دو راه بیشتر مقابلت قرار نمی دهد؛ تمدید قرارداد با قیمتی بالاتر از سال قبل یا اسباب کشی و نقل مکان به خانه ای دیگر با شرایط خاص خود. شرایط خرید خانه در سال های اخیر به حدی سخت شده است که کمتر مستاجری توانسته برای خانواده خود سرپناهی تامین کند. در کنار مشکل اجاره نشینی، دولت ضمن اقدام برای طرح ملی مسکن، طرحی را به اجرا می گذارد که بر اساس آن وام ودیعه به مستاجران پرداخت می شود اما شرایط آن باعث شده است با وجود کثرت مستاجران، خیلی ها در سبد این بسته حمایتی قرار نگیرند.
لطفی که شامل حال همه نمی شود
یک کارگر ساختمانی میگوید: شغل درست و حسابی و دستمزد ماهانه ثابت ندارم و بعد از سال ها همچنان سقف خانه ام مستاجری است و وام 15 میلیون تومانی هم آن طور که پرس و جو کرده ام شامل حال من نمیشود چرا که قولنامه خانه ام دست نویس بین من و صاحبخانه است و با آن نمی توانم از این وام استفاده کنم.
یکی دیگر از شهروندان هم در تماس با دفتر روزنامه اظهار می کند: مدیران پایتخت نشین هرچند با مصوبه تسهیلات کمک ودیعه مسکن لطف بزرگی در حق مستاجران کرده اند اما این لطف شامل حال بیشتر افراد نمی شود به عنوان مثال من به عنوان یک مستاجر دو فرزند دارم و طبق شرایط اعلام شده نمی توانم از این ودیعه استفاده کنم ، ای کاش مسئولان پاسخی برای دغدغههای امثال من هم داشته باشند.
«اکبری» دیگر شهروندی است که به مصوبه ودیعه مسکن معترض است چرا که او معتقد است 15 میلیون تومان وام در مرکز استان کم و سود 13 درصدی آن برای مستاجر زیاد است.»علی پور» هم مستاجری است که می گوید:چند سال پیش در یکی از روستاهای حاشیهای شهر بیرجند زمینی را از بنیاد مسکن تحویل گرفتم اما بنا به دلایلی نتوانستم خانه را تکمیل کنم و حالا نمی توانم از این وام استفاده کنم چرا که فرم جیم من قرمز شده است در حالی که مستاجر هستم.
سهمیه نامشخص ثبت نام
اما معاون مسکن راه و شهرسازی استان در پاسخ به دغدغههای شهروندان می گوید: طبق این مصوبه اولویت با خانوادههای بالای پنج نفر وتازه ازدواج کرده است اما اگر ظرفیت تکمیل نشود افراد با تعداد فرزند کمتر هم می توانند ثبت نام کنند و از سوی دیگر درباره کم بودن وام و مبلغ زیاد سود تسهیلات ،گلایه ها را به گوش مسئولان می رسانیم.مهندس« علیزاده» درپاسخ به این که استقبال از ثبت نام در استان چگونه بوده است اظهارمی کند : بعد از 9 مرداد یعنی زمان اتمام ثبت نام می توان استقبال مردم را از این وام ارزیابی کرد و از سوی دیگر باید سرپرست خانوار با خطی که به نام اوست برای ارسال پیامک اقدام کند و قولنامه ها باید رسمی باشد. به گفته وی سهمیه خاصی برای ثبت نام و استفاده از این ودیعه مشخص نشده است.